Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Shell Nijerya'daki petrol sızıntısını temizlemedi"

Uluslararası Af Örgütü, petrol şirketi Shell'in Nijerya'daki petrol sızıntısını örtbas ettiğini ileri sürdü



Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), "Shell'in Nijerya'daki petrol sızıntısını temizlemediÄŸini" belirten bir rapor yayımladı.

Amnesty ve Çevre, Ä°nsan Hakları ve GeliÅŸim Merkezi'nin (CEHRD) ortak raporunda, Shell'in bölgede faaliyet göstermeye baÅŸladığı 1958 yılından beri yüz binlerce Nijeryalı'nın geçim kaynağı olan tarım alanlarını kullanılamaz hale getiren petrol sızıntılarını temizlemediÄŸi ve skandalı "örtbas ettiÄŸi" yönünde ifadelere yer verildi.



Raporda, dünyanın en büyük enerji ÅŸirketlerinden Shell'in, 1975 ve 2012 yıllarında iki defa sızıntıları temizlediÄŸine dair açıklamalarına raÄŸmen, sızıntının meydana geldiÄŸi ülkenin güneyindeki Ogoniland bölgesinde bitkilerin çürüdüÄŸü, nehirlerdeki balık türlerinin yok olduÄŸu ve içme suyu sıkıntısının baÅŸladığı kaydedildi.

Nijerya'da faaliyet gösteren Shell'in çevreyle ilgili standartlara uymadığı belirtilen raporda, Nijerya hükümetinin de sektörü denetlemede ve halkın haklarını korumada ihmalkar davrandığı ifade edildi.


Öte yandan, Shell'in Nijerya yöneticileri, rapordaki bulguların gerçeÄŸi yansıtmadığını savunarak, Ogoniland'dakiler de dahil olmak üzere tüm sızıntıların temizlendiÄŸini savundu. 

Nijer deltasında 1958'den beri faaliyet gösteren Shell'in hasarlı petrol boru hatlarından ve kuyularından her yıl tonlarca petrol sızdığı belirtiliyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in 2011'de, Nijerya'nın güneyinde 2008 ve 2009'da meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle büyük çapta kirlilik oluÅŸtuÄŸu ve izlerin bölgeden silinmesinin 30 yıl alabileceÄŸini ortaya koyan raporundan sonra Shell sızıntıyı temizlediklerini açıklamıştı.



Shell ocak ayında, 2008 ve 2009’da neden olduÄŸu iki petrol sızıntısı için 84 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiÅŸ ve kirlenen Bogo Nehri’ni temizleyeceÄŸini bildirmiÅŸti.

Afrika'nın en büyük, dünyanın 7. büyük ham petrol ihracatçısı olan Nijerya'daki Ogoni halkı 1993'te Shell'in bölgeden çıkması için protestolar düzenlemiÅŸti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.