Sosyal Medya

Güncel

Nokta dergisi yöneticilerine tutuklama

Nokta dergisinin yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyan" suçundan tutuklandı.



Nokta dergisinin bu haftaki sayısının kapağındaki ifadelerin ''suç iÅŸlemeye alenen tahrik'' oluÅŸturduÄŸu gerekçesiyle gözaltına alınan derginin yöneticisi Cevheri Güven ve sorumlu yazı iÅŸleri müdürü Murat Çapan tutuklandı.

Emniyetteki iÅŸlemlerinin ardından sabah ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen Güven ve Çapan, soruÅŸturmayı yürüten savcılığa ifade verdi. Güven ve Çapan, tutuklanmaları istemiyle gönderildikleri Ä°stanbul 8. Sulh Ceza HâkimliÄŸi'nce, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyan" suçundan tutuklandı.

Hâkimlik kararında, derginin kapağında ''Türkiye iç savaşının baÅŸlangıcı'' baÅŸlığının kullanıldığı, dergi içinde ''92. yılında bir ülke çatırdarken, çatışmalı dönem'' baÅŸlığı ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın askeri kıyafetle, elinde pimi çekilmiÅŸ el bombası ve başında miÄŸfer olan bir resmi basılarak, Türkiye'de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında yaÅŸanan olayların kaos ve savaÅŸ ortamı olarak gösterildiÄŸi belirtildi.

Dergide, bunun sorumlusunun baÅŸta CumhurbaÅŸkanı olmak üzere devlet yetkilileri olduÄŸunun iddia edildiÄŸi anlatılan kararda, silahlı terör örgütlerinin eylemlerinin isyan olarak deÄŸerlendirildiÄŸi, bu isyanların sorumlusunun da yine bu yetkililer olduÄŸunun öne sürüldüÄŸü belirtildi.

Kararda ayrıca, yazı içeriÄŸinde siyah spotla "Hayati idame seti" baÅŸlığı altında "çatışma ortamında ısı yalıtımlı battaniye, yiyecek yığınağı, su temizleme tabletleri, parakort ip, sapan, tel testere, bıçak ve ateÅŸ yakmak için bulundurulması gereken malzemeler"in gösterildiÄŸi belirtilerek; "ülkede fiili savaÅŸ çıktığı algısının oluÅŸturulduÄŸu", "somut eylem çaÄŸrısının yapıldığı" ve "içeriÄŸin basın özgürlüÄŸü kapsamında deÄŸerlendirilemeyeceÄŸi" ifade edildi.

Hâkimlik kararında, Basın Kanunu'na göre her iki ÅŸüphelinin de sorumlu olduÄŸu vurgulanarak, ÅŸüphelilerin savunmaları ve dergi içeriÄŸine göre kuvvetli suç ÅŸüphesini gösteren delillerin varlığı, istenen ceza miktarı, ÅŸüphelilerin eyleminin kamu düzeninin bozulmasına yönelik olması sebebiyle her iki ÅŸüpheli hakkında tutuklama tedbirinin orantılı olacağı belirtildi.

Nokta dergisinin bu haftaki sayısının kapağındaki ifadelerin ''suç iÅŸlemeye alenen tahrik'' oluÅŸturduÄŸu gerekçesiyle toplatılmasına karar verilmiÅŸ, derginin yöneticisi Cevheri Güven ve sorumlu yazı iÅŸleri müdürü Murat Çapan pazartesi günü gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.