Sosyal Medya

Dünya

İsrail gazına karşı 'cübbeli' direniş sembol oldu

Filistinli avukatın İsrail polisi tarafında atılan göz yaşartıcı gaza, üzerindeki avukatlık cübbesiyle gelişine tekme attığı görüntüsü sosyal medyada intifadanın sembolü haline geldi. Fotoğraf 15 günde 1,8 milyon kişi tarafından paylaşıldı



Filistin'in Ramallah kentinde Ä°srail askerlerinin attığı biber gazı kapsülüne, avukatlık cübbesiyle, geliÅŸine vurmaya çalışan Filistinli genç avukat ÅŸimdiden yeni intifadanın sembol isimlerinden biri haline gelmeye baÅŸladı. Genç avukatın biber gazına karşı koyarken sergilediÄŸi hareketin yansıdığı fotoÄŸraf karesi ÅŸimdiden sembol fotoÄŸraflar arasında yerini aldı.

Ä°srail-Filistin çatışmalarının en unutulmaz görüntülerinden olan takım elbiseli bir Filistinli avukatın 
Ä°srail askerleri tarafından atılan göz yaÅŸartıcı gaza attığı tekme fotoÄŸrafı bir paylaşım sitesinde 1,8 milyondan fazla kiÅŸi tarafından paylaşıldı.

12 Ekim tarihinde Filistin Barosu üyelerinin resmi siyah takım elbiseleri ile Ramallah Adliyesine yaptıkları yürüyüÅŸte hiç bir taÅŸ atma olayı gerçekleÅŸmemesine raÄŸmen Ä°srail polisi tarafından göz yaÅŸartıcı gaz sıkılmıştı. Avukat Hassan Ajaj'ın havada gaz bulutuna attığı tekmeyi fotoÄŸrafçı Majdi Muhammed görüntüledi. Dört gün sonra Buzzfeed web sitesinde yayınlanan fotoÄŸraf bir anda fenomene dönüÅŸtü. Ajaj'ın fotoÄŸrafı hakkında, "engelli koÅŸu yarışçısı, rock yıldızı, dansçı ve sahada gol kralı" lakapları takıldı.

26 yaşındaki Ajaj Batı Åžeria'nın Ramallah ÅŸehrinde sahibi olduÄŸu restoranda verdiÄŸi röportajda "tek dileÄŸim Filistin'in kurtuluÅŸu, Filistinli bir avukat olarak halkımın bir parçası olduÄŸumu gösteriyor" dedi.

Ajaj ve akranları 80'lerin sonlarında iÅŸgale karşı direnen kuÅŸaktan çok farklılar. O günlerde Filistin toplumu fax ve broÅŸürler aracılığıyla dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyordu. Dünya Filistin'de olup biten hakkında çok az ÅŸey biliyordu. Bugün genç Filistinliler ebeveynlerinden daha eÄŸitimliler. Åžu an 222 bin Filistinli kolej ve üniversite eÄŸitimi görüyor. Günümüz Filistinli gençleri sosyal medya aracılığıyla tüm dünya ile baÄŸlantı halindeler. Avrupa ve Amerikalı yaşıtları ile aynı sosyal ortamları paylaÅŸabiliyorlar. Ajaj, "Filistinliler sosyal medya sayesinde kendilerini diÄŸer toplumlarla karşılaÅŸtırma imkanına sahip oluyor. Onların da diÄŸer uluslar gibi yaÅŸamaya hakları var." dedi. Ajaj, Ä°srail karşıtlığını kışkırttığı iddialarını da reddetti.

Eylül ayı ortalarında Ä°srail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik iÅŸgalci tavırları yüzünden yeniden alevlenen çatışmalarda 11 Ä°srailli bıçak saldırısı ile öldürülürken 68 Filistinli Ä°srail polisinin silahlı saldırıları sonucu öldürüldü. Filistin SaÄŸlık Bakanlığı yaklaşık bin filistinlinin Ekim ayında çatışmalarda yaralandığını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.