Sosyal Medya

Güncel

YSK'dan kritik 'Oy ve Ötesi' kararı

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 'Oy ve Ötesi üyeleri sandığa gelmesin' talebini reddettiği bildirildi...



Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçime saatler kala Oy ve Ötesi Sivil Ä°nsiyatif Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması konusunda iki vatandaşın yaptığı baÅŸvuruyu reddettiÄŸi açıklandı.

Ajansların haberine göre, YSK'nın bu kararı ışığında baÅŸta Oy ve Ötesi olmak üzere müÅŸahit kartı bulunan sivil toplum kuruluÅŸları üyeleri sandık başında seçimleri gözlemleyebilecekler.

Ä°KÄ° BAÅžVURUYA DA RET

Ä°ki vatandaşın YSK'ya yaptığı baÅŸvuruda, Oy ve Ötesi Grup üyelerinin siyasi partilerden aldıkları müÅŸahit kartları ile sandık alanı ve çevresine giriÅŸlerinin Seçim Yasası'na aykırı olduÄŸu savunuldu. BaÅŸvuruda, bu kartları veren siyasi partilerin de suç iÅŸlediÄŸi iddia edildi. Ancak, YSK bu itirazları soyut görerek, reddetti.

EMNÄ°YETÄ°N YAZISI

Emniyet birimlerinin, sandık baÅŸlarında yasanın izin verdiÄŸi kiÅŸiler dışında kimsenin bulundurulmaması konusundaki uyarısı da dün tartışma yarattı. Adıyaman Emniyet MüdürlüÄŸü'nün, “Oy ve Ötesi”nin adını da vererek sandık baÅŸlarında bulunmalarına izin verilmemesini istediÄŸi iddiası basın yansıdı.

EMNÄ°YET KARAR VEREMEZ

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi YakupoÄŸlu, alınan son karar ışığında Adıyaman Emniyet MüdürlüÄŸü'nün Oy ve Ötesi Sivil Ä°nisiyatif Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmamasına iliÅŸkin yazısının hukuken geçerli olmayacağını bildirdi. Emniyet'in zaten hukuken bu konuda karar mercii olmadığını da anımsatan YakupoÄŸlu, “Her sandıkta o seçim çevresinde o seçime katılan siyasi partilerin ve bağımsız adayların birer müÅŸahit bulundurma hakkı var. MüÅŸahit olmak için seçmen vasfını taşımak yeterli. Bir partiyi ait müÅŸahit kartı elindeyse o kiÅŸi, o sandık başında bulunabilir. YSK'nın bu kararıyla Adıyaman Emniyet MüdürlüÄŸü'nün yazısını da ortadan kaldırmıştır. Zaten o yazının hiçbir hukuki dayanağı yoktur" dedi.

OY VE ÖTESÄ°'NDEN AÇIKLAMA

Tartışmaların odağındaki Oy ve Ötesi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:

"Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluÅŸturduÄŸu Oy ve Ötesi DerneÄŸi, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri, dördüncü defa, seçim gününün ÅŸeffaflığı için, katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, seçmenlerin süreçlere tarafsız ve uzlaÅŸmacı katılımı amacı ile çalışmalarını sürdürüyor.Demokratik seçim süreci hakkında bilgilenmek ve bu seçim sürecine siyasi partiler ve bağımsız milletvekili adayları adına müÅŸahit olarak katılmak isteyenlerin gönüllü baÅŸvuruları 30 Ekim 2015 akÅŸamı sonlandı.Oy ve Ötesi'ne baÅŸvuran 66,275 seçmenden 57,143'ü, siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi. Sandık müÅŸahidi olarak görev alanlar ile gerçekleÅŸtirilen toplantılar ve sosyal medya yoluyla mevzuata dair bilgilendirmeler paylaşıldı. Siyasi partilerin görevlendirme belgesine sahip müÅŸahitlerin hepsi 298 sayılı Seçim Kanunu ve 135 sayılı Genelge'ye göre sandık çevresinde bulunma ve seçim iÅŸlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahiptir. MüÅŸahitlerin bu hakkının engellenmesi seçim kanunun doÄŸrudan ihlali anlamına gelir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.