Sosyal Medya

Dünya

'Kazada kurtulan yok'

Mısır'ın tatil beldesi Şarm'dan Rusya'nın St. Petersburg şehrine 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla giden bir yolcu uçağı Sina Yarımadası'nda düştü. Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, kazadan hiçbir yolcunun sağ kurtulamadığını açıkladı. IŞİD'e bağlı Sina Vilayeti örgütü, 224 kişiyi taşıyan Rus uçağını kendilerinin düşürdüğünü iddia etti.



Rus havayolu ÅŸirketi Kogalymavia’ya (Metrojet) ait yolcu uçağı, Mısır’ın tatil beldesi Åžarm’dan (Åžarm el Åžeyh) kalkıp Rusya ÅŸehri St. Petersburg’a giderken radardan çıktı.

Mısır BaÅŸbakanı Åžerif Ä°smail, uçağın Sina Yarımadası’nda radardan kaybolduÄŸunu ve burada düÅŸtüÄŸünü söyledi. Kolavia Flight 7K9268 adlı A-320 Airbus tipi uçakta 217 yolcu ve 7 personel, toplam 224 kiÅŸi olduÄŸu açıklandı.

Kalkışından yaklaşık 23 dakika sonra kuleyle baÄŸlantısı kesilen uçağın pilotunun, kalkış sonrası kuleye bazı 'teknik sorunlar yaÅŸadığını' rapor ettiÄŸi ve Kahire'ye acil iniÅŸ izni istediÄŸi öÄŸrenildi. Kuleyle uçağın irtibatı bu anda kesildi. Pilotun teknik sorunlar nedeniyle alışılmışın dışında bir rota kullandığı da edinilen bilgiler arasında. 

Rusya'nın Mısır BüyükelçiliÄŸi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kazadan hiçbir yolcunun saÄŸ kurtarılamadığını açıklayarak yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diledi.

 

Rus Metrojet Havayolları’nın uçağı, 9 yıl boyunca Onur Havayolları’nda uçmuÅŸtu.
[FotoÄŸraf: Reuters]

 

Kurtarma çalışmaları baÅŸladı

Enkaz alanına gelen arama-kurtarma ekipleri, uçağın bazı bölümlerinden yaralıların seslerini duyduklarını açıkladı. Çalışmalarda bu bölgeye öncelik verildi. Ancak kurtarılabilen olmadı.

Mısırlı yetkililer, askeri uçakların daÄŸlık alanda enkazı bulduÄŸunu ve 45 ambulansın olay yerine gönderildi. Uçağı ortadan ikiye yarılmış halde bulan ekipler, ilk aÅŸamada 17 çocuktan beÅŸinin cenazelerine ulaÅŸtı. 120 cansız bedeni bütün halinde bulduklarını açıklayan bir ekip üyesi, henüz saÄŸ kurtarılabilen olmadığını söyledi.

Ekipler, kabinde pilotların konuÅŸmalarını ve uçuÅŸa dair teknik detayları kaydeden karakutuya da ulaÅŸtı. Uçağın düÅŸüÅŸ nedenine dair baÅŸlatılan soruÅŸturma, bu geliÅŸmeyle hızlanacak.

Rusya'da ulusal yas

Rusya'da bir günlük yas ilan edildiÄŸini açıklayan Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, ülkesinden arama-kurtarma ekiplerinin acilen enkaz bölgesine gönderilmesi talimatını verdi. Öte yandan Rus yetkililer, Kogalymavia ÅŸirketinin Moskova'daki ofisini arayarak bazı evraklara el koydu.

Reuters'ın Mısır Sivil Havacılık Dairesi yetkililerine dayandırdığı ilk haberinde uçakla ilgili herhangi bir sorun olmadığı ve Türkiye hava sahasına girdiÄŸi açıklanmıştı.

Uçak ve ÅŸirket hakkında

Eski adı Kolavia olan Metrojet, 2009 yılında, Onur Havayolları’nın da sahibi olan Cankut Bagana tarafından kuruldu. Havayolu, iki Airbus A320 tipi uçağı da Onur Air’den kiralamıştı. Rusya’da tarifesiz seferler yapan ÅŸirket, 2014’te adını ‘Metrojet’ olarak deÄŸiÅŸtirdi. Havayolunun filosunda 5 adet A321 ve 2 adet CRJ200 tipi toplam 7 uçak var.

DüÅŸen Airbus A321 tipi uçak, 1997'de üretildi, ilk uçuÅŸunu 9 Mayıs 1997’de yaptı. ILFC finansal kiralama ÅŸirketine ait olan uçak, 2003 yılında Onur Havayolları tarafından kiralandı. 220 koltuklu A321, TC-OAE tescili ile 2012 yılına kadar uçtu. Daha sonra Kolavia tarafından kiralandı, Rus tescili EI-ETJ oldu.

Kaynak: Reuters, AFP, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.