EÄŸitim
Güneydoğu'daki üniversitelere ilgi azaldı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son zamanlarda yaşanan terör olayları, Çözüm Süreci ile sağlanan güven ortamında yoğun talep gören bölge üniversitelerine ilgiyi azalttı
Çözüm Süreci ile kısmen de olsa huzurun hakim olduÄŸu DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde artan terör saldırıları, bölgedeki üniversitelere ilgiyi azalttı. Yaklaşık 2,5 yıl boyunca bölgede barış rüzgarlarının esmesine katkı sunan Çözüm Süreci, bölgedeki üniversitelerde her kentten gençlerin buluÅŸmasına da imkan tanıdı.
Ailelerin çocuklarını 2014-2015 öÄŸretim yılı sonuna kadar gönül rahatlığıyla gönderdiÄŸi, öÄŸrencilerin de güvenlik endiÅŸesi duymadan eÄŸitim için geldiÄŸi bölge illerinde terör örgütü PKK'nın temmuzdan itibaren gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılar hem aileler hem de öÄŸrencilerde kaygıya neden oldu.
Artan terör olayları nedeniyle öÄŸrencilerin hayatından endiÅŸe duyan çok sayıda aile, çocuklarını bölgedeki üniversitelere göndermekten vazgeçti.
SAÄžDUYU VURGUSU
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, bölgede yaÅŸanan olaylardan duydukları üzüntüyü dile getirdi.
Olayların bir an önce son bulmasını ve yaÅŸamın normale dönmesini istediklerine iÅŸaret eden Erman, bu tür olayların tüm sektörlerin yanı sıra eÄŸitimi de olumsuz etkilediÄŸini anlattı.
Erman, üniversitelerin hassas kurumlar olduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Çünkü Türkiye'nin tüm bölgelerinden olduÄŸu gibi yurt dışından da öÄŸrenciler bölge üniversitelerini tercih edebiliyor. Bu bakımdan saÄŸduyu içerisinde vatandaÅŸlarımızın kenetlenmesi ve etnik kökene dayanmaksızın, millet olmanın bilinciyle hassasiyet gösterilmesi en büyük temennimizdir."
"OLAYLAR ÜNÄ°VERSÄ°TELERÄ° OLUMSUZ ETKÄ°LÄ°YOR"
Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın DurmuÅŸ da yaÅŸanan olayların üniversitelere kayıtları da etkilediÄŸini söyledi.
"Aileler çocuklarını göndermeye çekiniyor, tedirginler. Olaylar yaÅŸanmasaydı Batman Üniversitesi bir mühendislik üssü haline gelecekti" diyen DurmuÅŸ, olaylar nedeniyle istenilen ve hedeflenen geliÅŸmelerin saÄŸlanamadığını vurguladı.
DurmuÅŸ, en büyük arzularının huzur ortamının devam etmesi ve ailelerin gönül rahatlığıyla bölge üniversitelerine çocuklarını göndermeleri olduÄŸunu bildirdi.
Prof. Dr. DurmuÅŸ, "Üniversitemiz yerel bir üniversite olma havasından kurtulsaydı da bir Türkiye üniversitesi olsaydı keÅŸke ama üniversitelerin geliÅŸmesini olaylar son derece olumsuz etkiliyor. Hedefimiz Türkiye'nin her kesiminden öÄŸrenciyi bölgemizde, üniversitemizde buluÅŸturarak güzel bir kardeÅŸlik ortamını sergilemek" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ESNAF DA ETKÄ°LENDÄ°
Kentte kafe iÅŸletmeciliÄŸi yapan Fevzi Bulundur ise müÅŸterilerini ağırlıkla öÄŸrencilerin oluÅŸturduÄŸunu dile getirerek, bölgedeki olayların dolaylı olarak kendilerini de etkilediÄŸini söyledi.
"Kafemizde 18 kiÅŸi istihdam ediyoruz. ÖÄŸrenciler kente gelecek ki biz de hizmet verip kazanalım. Ancak olaylar kazancımızı çok etkiledi. ÖÄŸrenci sayısı düÅŸtükçe bizim de kazancımız düÅŸüyor" deÄŸerlendirmesinde bulunan Bulundur, olayların sona ermesini istediklerini aktardı.
ÖÄžRENCÄ°LER GÄ°TMEK Ä°STEMÄ°YOR
Çözüm Süreci sayesinde öÄŸrencilerin gönül rahatlığıyla tercih ettiÄŸi Şırnak'ta da bu yıl yaÅŸanan olaylardan duyulan kaygının tercihleri olumsuz etkilediÄŸi belirtiliyor.
Şırnak Üniversitesi öÄŸrencilerinden Selman Akman da bölgede meydana gelen olaylar nedeniyle insanların büyük korku yaÅŸadığına iÅŸaret etti.
"Bazı arkadaÅŸlarımız kayıtlarını dondurdu. Bazıları gelmekten vazgeçti. Olaylar nedeniyle öÄŸrenciler buraya gelmek istemiyor" görüÅŸünü paylaÅŸan Akman, çoÄŸu arkadaşının can güvenliÄŸinden endiÅŸe duyarak kentten ayrıldığını kaydetti.
Henüz yorum yapılmamış.