Sosyal Medya

Güncel

Eylül'de Türkiye'den İsviçre'ye 500 milyon dolarlık altın gitti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Eylül'de İsviçre'ye yapılan toplam ihracat içerisinde altın gibi kıymetli madenlerlerin oranı ise yüzde 88'e ulaşıyor



Image copyrightAP

Türkiye'nin Eylül ayında Ä°sviçre'ye yaptığı ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 627 artarak 539 milyon dolara ulaÅŸtı.

Türkiye Ä°statistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Eylül'de Ä°sviçre'ye yapılan toplam ihracat içerisinde altın gibi kıymetli madenlerlerin oranı ise yüzde 88'e ulaşıyor.

Buan göre geçen ay Ä°sviçre'ye yapılan kıymetli maden ihracatı 474 milyon dolar oldu.

TIKLAYIN - 4 MÄ°LYAR DOLAR TÜRKÄ°YE'YE NEREDEN GELDÄ°?

Türkiye'den Ä°sviçre'ye altın ihracatı yeni karşılaşılan bir durum deÄŸil. Yine bu yıl içerisinde Ä°sviçre'ye yapılan ihracat Åžubat ve Nisan aylarında 1 milyar dolar seviyesini aÅŸarak normal trendinin çok üzerinde bir performans sergilemiÅŸti.

O aylarda da yine ihracatın büyük bölümünü kıymetli madenler oluÅŸturuyordu.

Türkiye'nin kıymetli maden ihracatındaki dalgalanmayla örtüÅŸen bir diÄŸer veri ise Merkez Bankası'nın her ay açıkladığı cari denge verisinin içerisinde yer alan net hata noksan kalemi.

Ülkeye nereden geldiÄŸi belli olmayan para akışını gösteren net hata noksan ve altın ihracatı arasında da bir korelasyon gözüküyor.

Piri Reis Üniversitesi Ekonomi Profesörü Erhan ArslanoÄŸlu, net hata noksan ve kıymetli maden ihracatı arasındaki iliÅŸkinin rastlantısal olmadığı görüÅŸünde.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan ArslanoÄŸlu, "Net hata noksanın içerisine bavul ticareti de giriyor. Altın ihracatının yükseldiÄŸi dönemlerde bu bavul ticaretinin içerisine altın da dahil oluyor" diyor.

'Ä°sviçre'ye ihracat külçe altın'

Mücevher Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ayhan Güler ise BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken Ä°sviçre'ye yapılan kıymetli maden ihracatının daha çok külçe altın olduÄŸunu ifade ediyor ve Türkiye'nin hurda altını iÅŸleyip Ä°sviçre'ye satan bir ülke konumuna geldiÄŸini söylüyor:

"Ülkemizdeki altın rafinerileri aldıkları hurda altını iÅŸleyip küresel standartlara uygun külçe altına dönüÅŸtürüyor. Ä°sviçre de daha ucuza mal edildiÄŸi için iÅŸlenen külçe altınları Türkiye'den almayı tercih ediyor."

Güler, Ä°sviçre'ye yapılan tüm kıymetli maden ihracatının külçe altın olduÄŸu varsayılırsa yapılan ihracatın 13 ton külçe altına denk geleceÄŸini de ifade ediyor.

Türkiye'deki Ä°sviçre Ticaret Odası DerneÄŸi BaÅŸkanı DoÄŸan TaÅŸkent ise her ne kadar zaman zaman Türkiye'nin Ä°sviçre'ye yaptığı en büyük ihracat kalemi olsa da altın ihracatını hiçbir ekonomik deÄŸerlendirmelerine dahil etmediklerini aktarıyor ve "Biz altın, kıymetli maden tarafına bakmıyoruz. Tamamen özel sektör tarafından yapılan imalat ihracatına odaklanıyoruz. DeÄŸerlendirmelere de hep altın hariç olarak bakıyoruz" diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.