Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Canlı bombalara TÜBİTAK sürprizi

NATO bünyesinde oluşturulan ve Paris metrosundaki testleri geçen canlı bomba teşhis sisteminin bir benzerini, TÜBİTAK yapıyor.



NATO'da 2002 yılında projesi baÅŸlatılan Canlı Bomba TeÅŸhis Sistemi "STANDEX" projesinin benzeri Türkiye'de geliÅŸtiriliyor.

Projenin Türkiye yürütücüsü olan Prof. Dr. Bahattin Türetken, NATO'daki sistem ve Türkiye'deki benzer projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda STANDEX projesinde deÄŸerlendirme hakemi olan Türetken, "Projenin baÅŸlaması 2002 yılına dayanmakta. Fransa, Hollanda, Ä°talya, Rusya ve Almanya'nın ortaklaÅŸa yürüttüÄŸü projeye daha sonrasında Türkiye, Amerika ve Ä°ngiltere de katıldı.

Bu proje genellikle kalabalık ortamlarda özellikle canlı bombaların kontrol noktasına gelebileceÄŸi yerlerdeki X-Ray ve metal dedektörlerden önce örneÄŸin metro ve alışveriÅŸ merkezinin giriÅŸinde daha önceden tespit amaçlı yapılan bir çalışmadır. Bu projedeki esas bunun güvenli mesafede tespit edilmesidir” dedi.

"PARÄ°S METROSUNDAN DENENDÄ°, BAÅžARILI OLDU"

Sistemde güvenli mesafe için “STANDEX” projesinin prototibinde menzillin 10 metrede tayin edildiÄŸini belirten Türetken, “2002 yılında konsept olarak gündeme gelen proje 2010 yılında baÅŸladı. NATO'daki konsept canlı bombanın üzerindeki bombanın türüne de bakıyor. Burada elbisenin altına gizlenmiÅŸ bir objeyi buluyorsunuz. Teknolojinin elverdiÄŸi ölçüde ve kalabalık bir ortamda bunu yapıyorsunuz. Prototipi biz Paris metrosunda 3 bin kiÅŸi üzerinde denedik. Orada çok ciddi ve güzel sonuçlar elde edildi. Bunun akabinde projenin ikinci etabıyla ilgili çalışmalarda baÅŸlatıldı” dedi.

2011 YILINDA TÜRKÄ°YE'DE BAÅžLATILDI

Projenin NATO haricinde Türkiye'de de geliÅŸtirildiÄŸini vurgulayan Türetken, benzer projenin 2011 yılında kendi yürütücülüÄŸünde baÅŸladığını söyledi. 

Türkiye'deki sistemle ilgili Türetken, “Tabiki bu teknoloji yeni bir teknoloji. Yani hemen bir cihaz yapmak çok da olası deÄŸil. Ama TUBÄ°TAK'da buna benzer bir proje 2011 yılında benim yürütücülüÄŸümde baÅŸlamıştı. Ve 2015 yılında da bu projenin ilk prototipi teslim edilme aÅŸamasında. Buradaki konsept NATO'daki STANDEX'den biraz daha farklı. Ä°nsanları sürekli gözlemlemeniz lazım. Çünkü o bölgeden

binlerce insan geçecek ve bomba ÅŸüphelisi de onlardan bir tanesi. Bu bombacıyı bulmak için iyi gözlemlerde bulunmanız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.