Sosyal Medya

Dünya

Çin milyonlarca Higgs bozonu üretecek

Çin, İsviçre'de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHC) daha büyüğünü yapmak istiyor. LHC'den çok daha yüksek kapasitede olması istenen çarpıştırıcıda milyonlarca Higgs bozonu üretilmesi amaçlanıyor.



Çin, Avrupa Nükleer AraÅŸtırma Merkezi (CERN) tarafından kullanılan parçacık hızlandırıcısı LHC'nin iki katı büyüklüÄŸünde bir tesis inÅŸa etmek istiyor. 

Çin medyasında yer alan bilgiye göre inÅŸası 2020'de baÅŸlayacak olan tesis, 24 kilometre uzunluÄŸundaki LHC'den katlarca daha fazla enerji tüketecek. LHC'nin en az 7 katı daha fazla enerji kullanacak olan parçacık hızlandırıcısı, varlığı 2012'de kanıtlanan Higgs bozonundan milyonlarca üretebilme kapasitesinde olacak. 

CERN bu hafta içinde yaptığı açıklamada LHC'de yapılacak güncellemelerle deney kapasitesinin artırılacağını açıkladı. CERN, 2025'te tamamlanması planlanan proje kapsamında parçacıkları çarpıştırmak için kullanılan 13 Tera elektronvolt (TeV) gücünün 100 TeV'a çıkarılacağını açıkladı. 

LHC, atom altı parçacıkları çok yüksek hızlarda çarpıştırarak yeni parçacıkların ortaya çıkmasını saÄŸlıyor. LHC'de 2012'de yapılan deneyler, fizikçi Peter Higgs'in 1960'lar varlığını öne sürdüÄŸü Higgs bozonunun tespit edilmesiyle sonuçlanmıştı. Yapılan parçacık keÅŸifleri, Standart Model'in temellerini sarsan deÄŸiÅŸimler olarak kabul ediliyor. 

Kaynak: Guardian, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.