Sosyal Medya

Güncel

Viyana'da konu Suriye

ABD ve Rusya’nın girişimleriyle bugün Viyana’da yapılacak uluslararası Suriye görüşmelerinde, Esad rejimine karşı olan ülkeler ile rejime askeri ve siyasi destek sağlayan Rusya ve İran’ın ilk kez bir masa etrafında buluşması bekleniyor.



Toplantıya ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra, Ä°ran, Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Umman, Ä°ngiltere, Fransa, Almanya ve Ä°talya dışiÅŸleri bakanları davet edildi. 

GörüÅŸmelere AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da katılacağı bildirildi.

Rusya'nın yaptığı davete olumlu cevap veren Ä°ran'ın toplantılarda DışiÅŸleri Bakanı Zarif baÅŸkanlığında bir heyetle temsil edilmesi bekleniyor.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN Ä°RAN'A KARÅžI ÇIKIYORDU

Suudi Arabistan, Suriye'nin içiÅŸlerine karışmak ve teröre destek vermekle suçladığı Ä°ran'ın görüÅŸmelere davet edilmesine bugüne kadar karşı çıkıyordu.

Ancak ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin bu hafta Riyad'a yaptığı ziyaret ve ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile salı günü yaptığı telefon görüÅŸmesinin ardından Suudi Arabistan tavrını yumuÅŸattı.

Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el-Cubeyr çarÅŸamba günü yaptığı açıklamada, Ä°ran'ın Viyana'ya davet edilmesi için, "Bu, siyasi çözüme ulaÅŸma konusunda Rusya'nın ve Ä°ran'ın ne kadar ciddi olduklarını test etme imkanı saÄŸlayacak" deÄŸerlendirmesini yapmıştı.

El-Cubeyr, "EÄŸer ciddilerse bunu öÄŸrenmiÅŸ olacağız, eÄŸer deÄŸillerse bunu da görmüÅŸ olacağız ve onlarla vakit kaybetmeye son vereceÄŸiz" demiÅŸti. 

ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışiÅŸleri bakanları, Suriye konusunda 23 Ekim'de Viyana'da dörtlü görüÅŸme gerçekleÅŸtirmiÅŸ, siyasi çözüm amaçlı görüÅŸmelerin daha geniÅŸ katılımla sürdürülmesi kararlaÅŸtırılmıştı.

KERRY VE ZARÄ°F GÖRÜÅžTÜ

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry,Viyana'daki Suriye görüÅŸmeleri öncesinde Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif  ile bir araya geldi.

Kerry, Suriye'deki iç savaÅŸa siyasi çözüm bulmak amacıyla cuma günü yapılacak uluslararası toplantı öncesinde Viyana'da ikili temaslarda bulundu.

Ä°lk olarak BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya gelen Kerry, ardından Suriye görüÅŸmelerine ilk kez davet edilen Ä°ran'ın DışiÅŸleri Bakanı Zarif ile görüÅŸtü. Kerry ile Zarif arasındaki görüÅŸmenin, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı'nın kaldığı Hotel Bristol'de yapılması dikkat çekti.

Zarif ile yapacağı görüÅŸme için akÅŸam saatlerinde Hotel Imperial'den ayrılan Kerry, yakın mesafedeki Hotel Bristol'e yürüyerek geçti. 

SÄ°NÄ°RLÄ°OÄžLU – MOGHERÄ°NÄ° GÖRÜÅžMESÄ°

DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi.

Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'da, DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ve Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adel bin Ahmed Al-Jubeir arasında gerçekleÅŸtirilen dörtlü toplantı sona erdi. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapılmadı.

Toplantı sonrasında Bakan Sinirlioğlu, Imperial Otel'de Mogherini ile bir araya geldi.

MOGHERÄ°NÄ° ESNEKLÄ°K Ä°STEDÄ°

Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de siyasi çözüm için Viyana'da masaya oturacak ülkelerden uzlaÅŸma için esneklik göstermelerini istedi.

Mogherini, Viyana'da Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüÅŸmesinin ardından yaptığı açıklamada, tüm aktörlerin ilk kez aynı masaya oturacak olmalarının önemli olduÄŸunu vurgulayarak, “BM Genel Sekreteri'nin de söylediÄŸi gibi esneklik göstermemiz gerekiyor ve bu siyasi zemini geliÅŸtirmemiz gerekiyor” dedi.

AB'nin son haftalarda ABD ve Rusya ile koordinasyon içinde tüm tarafları bir araya getirmek için büyük çaba gösterdiÄŸini belirten Mogherini, “Ä°lgili tüm bölgesel ve uluslararası aktörlerin Viyana'da aynı masa etrafında bir araya gelecek olmalarını, Suriye'deki krize çözüm için siyasi süreci baÅŸlatmaya dönük ortak bir zemin aramaya çalışacak olmalarının çok önemli olduÄŸuna inanıyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mogherini sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

 “Suriye'de siyasi bir deÄŸiÅŸimi saÄŸlayabilecek sürecin baÅŸlamasına dönük olarak son günlerde ve haftalarda  ABD ve Rusya ile koordinasyon içinde yaptığımız çalışmaların gerekli siyasi zemini saÄŸlayıp saÄŸlamayacağını göreceÄŸiz. GörüÅŸmelerin amacı bu. Bugün yaptığımız ikili temaslarla da yarına (cuma) hazırlık yaptık”

Suriye krizinde ilgili tüm aktörlerin Viyana'da bir araya gelmeyi kabul ederek önemli bir uzlaÅŸma adımı attıklarını ifade eden Mogherini sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

“Bu tek başına bile önemli bir baÅŸlangıç noktası. Bir hafta önce bunu öngörmek bile çok zordu. Herkesi bunu çok yerinde bir adım olarak kabul etmeye davet ediyorum. Bunu korumamız gerekiyor. BM Genel Sekreteri'nin de söylediÄŸi gibi esneklik göstermemiz gerekiyor ve bu siyasi zemini geliÅŸtirmemiz gerekiyor. Sonuç almamız gerekli. Süreçte her ÅŸey yolunda giderse bunu geliÅŸtirebilir, yeni toplantılarla süreci geliÅŸtirebiliriz. Bu formatta bir araya geliyor olmamız bile tek başına çok önemli bir geliÅŸme.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.