EÄŸitim
Uzun tatil öğrenciyi dağıtıyor
Bugün okullar yine tatil. Çocuklar hiç beklemedikleri 5 buçuk günlük tatildeler. Fakat plansız ve uzun tatil öğrencinin motivasyonunu bozuyor, aileler de eğitimciler de öğrencinin dikkatini toparlamakta zorlanıyor.
2015-2016 eÄŸitim öÄŸretim yılı daha önce açıklanan takvimden birinci ve beÅŸinci sınıflar için 21, diÄŸer sınıflar için 14 gün geç açıldı. ÖÄŸrenciler, turizmcilerin talepleri üzerine Kurban Bayramı sonrasında, 28 Eylül’de ders başı yaptı. Okullar açılalı henüz bir ay geçmiÅŸken bu kez de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 1 Kasım seçimleri nedeniyle hafta sonu ile birlikte tatil beÅŸ buçuk güne uzadı.
Kasım ayında öÄŸrencileri iki günlük bir tatil daha bekliyor. 25-26 Kasım’da 8. sınıfların gireceÄŸi Temel EÄŸitimden OrtaöÄŸretime GeçiÅŸ’in (TEOG) ilk dönem sınavları nedeniyle ortaokul öÄŸrencileri bu günlerde ders yapmayacak. ÇoÄŸu özel okulda olduÄŸu gibi, ortaokullarla aynı binada eÄŸitim yapan ilkokullar da bu tarihlerde tatil olacak. 25 Ocak-5 Åžubat arası ise sıra sömestr tatiline gelecek. Tabii eÄŸer arada kar tatili olmazsa.
Haftalık ders saatleri, toplamda eÄŸitim yapılan gün sayısı, ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye’de iki dönem halinde 180 iÅŸ günü eÄŸitim yapılıyor. Yaz tatili ise yaklaşık 3 ay. EÄŸitim yılının süresi, ders saatleri eskiden bu yana tartışma konusu.
Okula dönüÅŸ zor oluyor
4+4+4 ÅŸeklinde uygulanan 12 yıllık zorunlu eÄŸitime geçilirken Milli EÄŸitim Bakanlığı da Türkiye’nin eÄŸitimin ilk sekiz yılında uyguladığı ders saati sayısının 43 ülkenin altında olduÄŸunu, AB ülkelerine göre bir yıl geride olunduÄŸunu açıklamıştı. Sınıflara göre ders saatlerinde deÄŸiÅŸiklikler yapılırken, 180 iÅŸ günü olan eÄŸitim süresinin de diÄŸer ülkelerdeki 190-220 gün ortalamasına çekileceÄŸinden bahsedilmiÅŸti. EÄŸitim yapılan gün sayısında deÄŸiÅŸiklik yok. Ancak planlanmayan tatiller de araya girdikçe öÄŸretmen, öÄŸrenci ve veliler okula dönüÅŸ zor oluyor.
"Ödevler, konular sıkışıyor"
Uzayan tatillerin çocuÄŸunun düzenini etkilediÄŸini söyleyen velilerden biri bankacı Yansı Harmanbaşı. OÄŸlu Umut Harmanbaşı MEV Koleji 4. sınıf öÄŸrencisi. Anne Harmanbaşı bu sene uzayan yaz tatili sonrasında hâlâ oÄŸlunun tam olarak okula odaklanamadığını anlatıyor:
"Çocuklar bir tempoya giriyor. O tempo bozulduÄŸu zaman dağılmaları kolay oluyor. Uyku düzeni dahil pek çok ÅŸey etkileniyor. Yıl sonuna müfredat yetiÅŸmeyecek. Ödevler sıkışacak, dersler sıkışacak. OÄŸlum da bundan kaygılanıyor. Daha yoÄŸun bir tempoya girdiÄŸinde de endiÅŸe duyuyor. ‘Hep böyle devam edecek mi?’ diye soruyor. Sosyal anlamda da etkileniyorlar. Cumartesi günlerine okul etüt koyduÄŸu için zaten sosyal aktivitelerden fedakarlık ediyoruz. Tatiller uzayınca da bazı ÅŸeyleri yetiÅŸtirmek için fedakarlıklar artıyor. Bu sefer çocuklar bunalıyor."
Harmanbaşı, çocuklar konsantre olamadığı için öÄŸretmenlerin de ders iÅŸlerken zorlandıklarını söylüyor.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma DerneÄŸi Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Alparslan Dartan'a göre yeterli zamanlarda tatil verilmesi öÄŸrenciyi motive eder. Ancak gereÄŸinden fazla tatil öÄŸrencilerin motivasyonlarını olumsuz etkiliyor.
"Veli baskısı artıyor"
EÄŸitimin süreklilik iÅŸi olduÄŸunu anlatan Dartan, uzayan tatillerin öÄŸrencileri ve öÄŸretmenleri nasıl etkilediÄŸini ÅŸöyle açıklıyor:
"ÖÄŸrenme süreçleri, öÄŸrencinin bireysel hedefleri ile ortaya koyduÄŸu tutum ve davranışlarla yakından ilgili. ÖÄŸrenmenin en önemli koÅŸullarından biri zamanında, yeterli sürelerde tekrar yapmak. ÖÄŸrencinin zaman planlaması yapması ve ders çalışmaya baÅŸlaması gerekiyor. Bu yıl ciddi aksama yaÅŸanıyor. ÖÄŸrencinin ve öÄŸretmenin okula hazır oluÅŸluÄŸuna ket vuruluyor. Tatil uzayınca sınavlar sıkışmaya baÅŸlıyor. Müfredatın yetiÅŸtirilmesi gerekiyor. Özellikle TEOG, LYS ve YGS’ye hazırlanan öÄŸrenciler de olumlu etkisi olmuyor. Düzenli çalışma alışkanlığı bizim öÄŸrenci profilimizde yok. Sıkıntılar yaÅŸanıyor. ÖÄŸrenci uzaklaşıyor. Teknoloji diÄŸer dijital araçlar öÄŸrencinin baÅŸka yöne yönelmesine neden oluyor. Bakanlık etütlerle telâfi edileceÄŸini söylüyor. Ancak etütler normalde de var. Telafi edecek zaman dilimi yok. Sıkıştırıyorsunuz. Herkes sıkışıyor. Bu kez veli çocuÄŸun başında durup baskı kuruyor ders çalışması için. Sosyal iliÅŸki azalıyor."
Henüz yorum yapılmamış.