Sosyal Medya

Güncel

Mısır'dan Gazze sınırına deniz suyu!

Mısır, Gazze sınırındaki Refah'ın güneyinde bulunan tünellerin çoğunu deniz suyu pompalayarak yıktı



Mısır ordusunun, Gazze sınırındaki tünelleri yıkmak için yeniden deniz suyu pompalamaya baÅŸladığı bildirildi.

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Mısır ordusu dün akÅŸam Gazze sınırındaki Refah'ın güneyindeki Salahaddin, El-Berazil, Selam, Yebna, Zarub ve El-Berahime mahalleleri bölgesinde bulunan tünellerin çoÄŸunu deniz suyu pompalayarak yıktı.

Yıkıma maruz kalan tünellerden birinde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir iÅŸçi, Mısır ordusunun tekrar deniz suyu pompalamaya baÅŸlaması sonucu çalıştığı tünelin bazı kısımlarında çökmelerin meydana geldiÄŸini söyledi.

Ä°ÅŸçi, çalıştığı tünelin, Ä°srail ablukası nedeniyle Gazze'de bulunmayan malların Mısır'dan Gazze'ye geçirilmesinde kullanıldığını ve Mısır ordusunun Sina'da düzenlediÄŸi operasyonlar nedeniyle uzun zamandan beri çalışmadığını belirtti.

Gazze'deki Filistin Sular Ä°daresi BaÅŸkanlığı, Mısır'ın Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüÄŸü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döÅŸemesinin bölge halkının güvenliÄŸini tehdit ettiÄŸini bildirmiÅŸti.

BaÅŸkan Yardımcısı Mazin el-Benna, Gazze'de 6 Eylül'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Mısır makamlarının, Gazze sınırını kazarak su boruları döÅŸemesi, ortak akiferler kullanmaları nedeniyle bölgedeki Mısırlılar ve Filistinlilerin güvenliÄŸini tehdit ediyor" demiÅŸti.

"Mısır, tünelleri yıkma gerekçesiyle su havuzları inÅŸa edip, yeraltına boru döÅŸeyerek tuz oranı çok fazla deniz suyunu pompalarsa, akiferlerin çökmesine neden olacak" ifadesini kullanan Benna, yeraltı sularının tutulduÄŸu ve toplandığı depo görevi gören içme suyu temin edilen akiferlere deniz suyu karışmasının, hem Mısır hem de Filistin tarafının çevre ve gıda güvenliÄŸini yok edeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Mısır'ın yaklaşık iki buçuk ay önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içine 60 santimetre çapında su boruları döÅŸemeye baÅŸladığı bildirilmiÅŸti.

Borularla, sınır hattındaki tünellerin, denizden pompalanan suyla yıkılmasının hedeflendiÄŸi ancak borulardan verilen deniz suyunun yeraltı sularına karışmasının çevresel bir felakete yol açacağı kaydedilmiÅŸti.

Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçiÅŸlere kapatılmıştı. Ä°srail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmiÅŸti.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, baÅŸta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüÄŸü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.