Sosyal Medya

Dünya

ABD: Amacımız Rusya ve İran'ın isteğini sınamak

ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Tom Shannon, Cuma günü başlayacak Viyana görüşmelerinde amaçlarının Rusya ve İran'ın hem Esed'i görevden ayrılmaya ikna etme hem de IŞİD'le mücadele konusundaki isteklerini 'sınamak' olduğunu söyledi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Danışmanı Tom Shannon, Viyana’daki görüÅŸmelerde Washington’ın Rusya ve Ä°ran’ın Esed’i görevden ayrılmaya zorlama ve IŞİD’le savaÅŸma konusundaki isteÄŸini 'sınama' amacında olduÄŸunu söyledi. Shannon, Rusya’nın Suriye’de bir ay önce baÅŸlattığı bombardımanların ülkedeki durumu belirgin bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ve Rusların Esed’i yönetimden ayrılmaya ikna etmeyi denemek için istekli olup olmadığını ölçmek için bir fırsat ortaya çıkardığını söyledi.

Cuma günü baÅŸlayacak görüÅŸmeler öncesinde Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile görüÅŸecek. Rus haber ajansı TASS’ın Ä°ranlı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Zarif’in Kerry ile yarın baÅŸlayacak toplantıdan önce görüÅŸmek istediÄŸi yazıldı. Reuters’a konuÅŸan ABD’li yetkililer de iki bakanın PerÅŸembe akÅŸam saatlerinde görüÅŸeceÄŸini söyledi. Zarif, Kerry’nin yanı sıra Rus DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir araya gelecek.

Ä°ran ilk kez Suriye konusunda üst düzey görüÅŸmelere katılıyor. Suudi Arabistan’ın da görüÅŸmelere katılacağı gözönünde bulundurulunca, bölgedeki iki büyük rakip Suriye konusunda ilk kez aynı masaya oturacak.

ABD tarafı görüÅŸmeler konusunda temkinli. Kerry ÇarÅŸamba günü Viyana’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada “Suriye’de ilerleme yolu bulmak kolay olmayacaksa da, bu ÅŸimdiye kadar gördüÄŸümüz en umut verici siyasal açılım. Suriye’de karşı karşıya kaldığımız ÅŸey cehennemden çıkış yolunu bulmaktan daha azı deÄŸil” dedi. Reuters’a konuÅŸan bir Batılı üst düzey diplomat, aktörlerin masada kalmasının ve görüÅŸmelerin çökmesinden kaçınmanın orta düzeyde bir baÅŸarı olacağını ifade etti. Bir diÄŸer üst düzey Batılı diplomat ise “Viyana görüÅŸmesinin ideal sonucu ilerleme için bir yol haritası ya da bir bildiri yayınlanması olur. Cuma günü yürürlüÄŸe sokulmaya hazır bir barış planımız olmayacak” dedi.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da “Viyana’daki görüÅŸmelerin ana hedefi Suriye konusunda siyasi bir diyalog baÅŸlatmak” dedi.

Geçen hafta Cuma günü ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanları Viyana’da bir araya gelmiÅŸ ve toplantıdan ‘daha fazla istiÅŸare’ kararı çıkmıştı. Kerry’nin 30 Ekim’i adres göstermesinin ardından Rusya’nın da isteÄŸiyle Ä°ran, Mısır ve Irak’ın davet edildiÄŸi Suriye konulu daha geniÅŸ bir toplantı düzenlenmesi kararı alınmıştı.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.