Sosyal Medya

Dünya

Çin'den ikinci çocuğa izin çıktı

Çin, uzun yıllardır sürdürdüğü tek çocuk politikasına son vererek, her ailenin iki çocuk sahibi olabileceğini açıkladı



Çin, uzun yıllardır sürdürdüÄŸü tek çocuk politikasına son vererek, her ailenin iki çocuk sahibi olabileceÄŸini açıkladı

Åžinhua ajansının haberinde, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) aldığı yeni kararla tüm çiftlerin ikinci çocuÄŸa sahip olabileceÄŸi belirtildi.

ÇKP liderleri, baÅŸkent Pekin'de, 2016-2020 döneminde uygulanacak sosyal ve ekonomik reformların belirlenmesi için toplanmıştı.  

Çin Komünist Partisi'nin 2013 Kasım kongresinde Çin'de uzun yıllardır devam eden ve tartışmalara neden olan tek çocuk politikası esnetilmiÅŸti. Buna göre eÅŸlerden birinin tek çocuk olması halinde, çiftlerin ikinci çocuk sahibi olmasına izin verilmiÅŸti.

Çin'in aile planlama ve tek çocuk politikası, ülkenin hızlı artan nüfusunu kontrol altına almak için 1980 yılında yürürlüÄŸe sokulmuÅŸ ve kentlerde yaÅŸayan ailelere tek çocuk sınırı getirilmiÅŸti. Kırsalda yaÅŸayan çiftlere ise, ilk çocuklarının kız olması halinde ikinci çocuk izni verilmiÅŸti. 

Çin uluslararası alanda da eleÅŸtiri toplayan tek çocuk politikasını deÄŸiÅŸtirmeye karar verdi. Halen her 10 Çinli’den biri 65 yaşın üzerinde bulunuyor. Nüfusun giderek yaÅŸlanması ve erkek kadın oranındaki dengesizlik Komünist Parti’yi 1970’lerden beri uygulanan bu politikayı yeniden masaya yatırmaya itti.

Tek çocuk politikasında 2013 yılında da deÄŸiÅŸime gidilmiÅŸ ve kararlaÅŸtırılan esnekliklerle bazı ÅŸartları taşıyan ailelere ikinci çocuk izni verilmiÅŸti.

Ülkede tek çocuk politikasına uymayanlara, mülklerine el konulması ve iÅŸlerinden kovulmaları gibi cezalar uygulanıyordu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.