Sosyal Medya

Güncel

Maskeli saldırganlar göçmen botlarını patlatıyor

Ege açıklarında, mültecilere yönelik sistematik saldırılar raporlandı.



Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), resmi internet sayfasında yayınlanan “Yunanistan: Botlara Saldırılar Göçmenlerin Hayatını Riske Atıyor” baÅŸlıklı raporda, Ege'de göçmenlere yapılan saldırıları incelemeye aldı. HRW raporunda, göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlar tarafından saldırıda bulunulduÄŸunu açıkladı. Tanıkların ifadelerine göre bazı saldırılarda ise botların baÄŸlanarak Türk karasularına doÄŸru çekildiÄŸi aktarıldı.

AA'nın haberine göre; Ülkelerindeki iç savaÅŸ ve terör saldırılarından kaçarak Avrupa'ya umuda yolculuÄŸa çıkan göçmenlerin ve tanıklıklarına yer verilen rapor tüyler ürperten gerçekleri gün yüzüne çıkardı. HRW temsilcilerinin yanı sıra saldırılardan etkilenen göçmenlerin tanıklıklarının yer aldığı yazıda dikkat çekici ayrıntılara yer verildi.

MASKELÄ° SALDIRGANLAR

HRW temsilcilerinin yaptıkları görüÅŸmelerde, Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara, yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlardan tarafından saldırıda bulunulduÄŸu ifadeleri yeraldı. Bu saldırılar sonucunda göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlar kullanılamaz hale getirildi.

Ä°ÅžARET TAÅžIMIYORLARDI

Saldırının yapıldığı botlarda yer alan kiÅŸilerden birinin tanıklığına göre kendilerine “Saldıran kiÅŸiler siyah giyinmiÅŸlerdi ve üzerlerinde herhangi bir iÅŸaret bulunmuyordu. Bilmedikleri bir dil konuÅŸuyorlardı ve bu dil, kesinlikle Türkçe deÄŸildi.” Botta bulunan bazı Afgan sığınmacıların azda olsa Türkçe bildiÄŸini aktaran tanık, saldırganların konuÅŸtukları dilin Türkçe olmadığını buradan temellendirildi.

BOTLARINI PATLATIP ÖLÜME TERKETTÄ°LER

HRW'nin belgelendirdiÄŸi üç saldırıda görüÅŸülen insanlar, saldırganların botunda Yunan bayrağı bulunduÄŸunu ve silahlı olduklarını aktardı. Altı olayda ise maskeli saldırganların botların mekanik aksamını bozduÄŸunu ya da yakıtlarını boÅŸaltıldığı belirtildi. Üç olayda ise göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlar baÄŸlanarak Türk karasularına doÄŸru çekildi. Dört olayda ise mülteciler ve sığınmacılar dövüldü ya da çeÅŸitli ÅŸiddet eylemlerine maruz kaldı. Tüm saldırılarda ortak olan nokta ise üstündeki kiÅŸilerin can güvenliÄŸi saÄŸlanmaksızın botların tahrip edilmesi oldu.

CBS MUHABÄ°RÄ°NÄ°N TANIKLIÄžI

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), CBS televizyonu tarafından 8 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan bir habere de atıfta bulundu. Görüntülerinde, kimliÄŸi belirsiz kiÅŸiler tarafından bir bota saldırı düzenlendiÄŸi görülmüÅŸ ve anılan görüntülerde CBS muhabiri, aynı gün göçmenleri ve mültecileri taşıyan altı bota daha saldırı düzenlendiÄŸini ifade etmesi raporlara yansıdı.

OPERASYONLARDA ÖLDÜLER

Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olayları raporlarına göre; Avrupa ülkeleri, push-back operasyonları ile denizlerde insan hayatını tehlikeye sokarken, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı hayat kurtarmak için çabalıyor. Bugüne kadar DoÄŸu Akdeniz'de yapılan operasyonlarda ölüm oranları %1.6 iken, Türkiye'nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyonlarda ölüm oranları %0.1 olarak gerçekleÅŸti.

TÜRKÄ°YE 66 BÄ°N KİŞİYÄ° KURTARDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan elde edilen verilere göre; Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 yılları arasında yaklaşık %400'lük artış olduÄŸu tespit edildi. Türk Arama Kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014'te 574 olayda 14.961 kiÅŸi iken; 1 Ocak-27 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan 1.887 operasyonla, toplam 66.239 düzensiz göçmen denizden saÄŸ olarak kurtarıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.