Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD, ABD ve Rusya'dan fırsat kolluyor

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, ABD-Rusya rekabetinden istifade etmenin yollarını arıyor.



PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) üzerindeki ABD-Rusya rekabeti artıyor. Her iki ülke de DAEÅž'le karadan mücadele planlarını PYD üzerine kuruyor. Örgüt ise iki güç arasındaki rekabetten istifade ederek daha fazla yardım almanın peÅŸinde. PYD'nin fırsatları kazanıma dönüÅŸtürürken kırmızı çizgileri ihlal etmesi, Türkiye'nin tepkisinin sürmesine neden olacak.  

AA'nın haberine göre; PYD, Suriye'de iç savaÅŸ baÅŸladığından bu yana "üçüncü yol" olarak tabir ettiÄŸi bir politika takip etti. Örgüt, Suriye'de yaÅŸanan çatışmaları "Araplar arası" bir mücadele olarak niteledi ve doÄŸrudan taraf olmayarak, kendi yerel çıkarlarına odaklandı. Savaşın derinleÅŸeceÄŸi ve zaman içinde yerel güçlerin öne çıkacağı düÅŸüncesinden hareketle kendi idari, siyasi, askeri ve ekonomik altyapısını güçlendirmeye çalıştı. Suriye içi ve dışı aktörlerle iliÅŸkilerini belirlerken de sadece "özerk Kürt" bölgesi kurulmasına ne kadar hizmet edeceÄŸi hesabından yola çıktı. Bu çerçevede Suriye rejimi ile kurmuÅŸ olduÄŸu "özel iliÅŸki" Kürt nüfusun yoÄŸun yaÅŸadığı bölgelerde PYD'nin önünün açılmasına hizmet etti. Ancak yine de hiçbir aktörle kalıcı, stratejik düzeyde iliÅŸki geliÅŸtirmedi.

DAEÅž'in yükseliÅŸi de PYD'ye yeni fırsat alanları sundu. PYD için DAEÅž'e karşı mücadelede yer almak, uluslararası alanda meÅŸruiyet saÄŸlama ve destek almanın araçlarından biri haline dönüÅŸtü. Bu anlamda ABD ve PYD arasında özel bir iliÅŸki oluÅŸtu. PYD, DAEÅž ile mücadelede ABD'nin en önemli müttefiki haline geldi. ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin DAEÅž'e saldırılarının büyük çoÄŸunluÄŸu, Kobani'de PYD'ye destek için düzenlendi. 

ABD'den PYD merkezli bir strateji kurdu

Bu ayın başında ABD, eÄŸit-donat programının planlandığı gibi iÅŸlememesi üzerine yeni stratejisini PYD'ye daha ağırlıklı bir rol üzerine kurdu.   

Rusya'nın devreye girmesi ABD'nin PYD'ye desteÄŸini artıyor

Rusya, PYD ile iliÅŸkilerini geliÅŸtireceÄŸinin sinyallerini Suriye'deki hava saldırılarına baÅŸlamadan iki gün önce Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu'ndaki konuÅŸmasında verdi. Putin, sadece rejim ordusu ve Kürtlerin gerçek anlamda DAEÅž'a karşı mücadele ettiÄŸini savundu.

PYD'nin beklentisi, ABD'nin yardımlarının sürdüÄŸü bir zamanda Rusya'dan da etkili askeri yardımlar alabilmek. 

Örgüt bir taraftan da Rusya ile iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirmeye hazır olduÄŸu mesajlarını vererek ABD'nin kendisine olan ilgisini artırmak istiyor. PYD böylece iki büyük güç arasındaki rekabetten fırsat kolluyor.  

ABD ve Rusya'nın ilgisi, PYD'nin gerekli gördüÄŸünde bir ülkeyi diÄŸerine karşı koz olarak kullanabilmesini de saÄŸlayacak.

PYD'nin Türkiye ve muhaliflerden alacağı tepkiler 

Örgütün, ABD'den sonra Rusya ile de güçlü iÅŸbirliÄŸi arayışının nedenlerinden biri de Türkiye'nin müdahalelerine karşı koruma saÄŸlamak. PYD böylece Suriye'nin kuzeyinde Türkiye-Suriye sınırı boyunca ilerlemeyi ümit ediyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.