Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Türkiye'de internet 'kısmen özgür'

Ankara'nın geçtiğimiz yıl 'algı operasyonu' yapmakla suçladığı ABD'li düşünce kuruluşu Freedom House, "Dünyada İnternet Özgürlüğü 2015" raporunda Türkiye'yi, internetin 'kısmen özgür' olduğu ülkeler arasında gösterdi.



Freedom House tarafından yayınlanan ve 65 ülke ile ilgili verilerin yer aldığı raporda, Türkiye Ä°nternet'in 'kısmen özgür' olduÄŸu ülkeler arasında yer aldı. 

Raporda Türkiye ile ilgili olarak, 2014 yılında yürürlüÄŸe sokulan 5651 sayılı yasa ile internete eriÅŸim engelleme kapsamının geniÅŸletildiÄŸi, yasal izin olmadan kullanıcı verilerine ulaÅŸma yolu açıldığı belirtildi. 

2015 yılında Youtube, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine aralıklarla yasaklar konduÄŸu belirtilen raporda, "Onlarca Türk vatandaşı hakkında, sosyal medya üzerinden yetkilileri aÅŸağıladıkları gerekçesiyle davalar açıldı" denildi.

Rapora göre, 2015'in ilk yarısında Twitter'a içeriÄŸin kaldırılması için yollanan mahkeme kararlarının yüzde 92'si Türkiye kaynaklı.

Freedom House raporunda ülkeler, özgür, kısmen özgür ve özgür olmayan ÅŸeklinde üç kategoriye ayrılıyor. Listenin son üç sırasında Suriye, Ä°ran ve Çin yer alıyor. Ä°nternet'in özgür olmadığı ülkeler arasında, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri de var. 

Türkiye'nin de yer aldığı "kısmen özgür" kategorisinde ise, Ukrayna, Meksika, Fas ve Azerbaycan gibi ülkeler bulunuyor. 

Ä°nternet'in en özgür olduÄŸu ülke ise Ä°zlanda. Bu ülkeyi Estonya ve Kanada takip ediyor. 

Davutoğlu 'algı operasyonu' demişti

Freedom House 2014 yılında yayınladığı Basın ÖzgürlüÄŸü raporunda ise Türkiye'yi 'Basın özgürlüÄŸü olmayan ülkeler' kategorisinde göstermiÅŸti. 

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, DışiÅŸleri Bakanı olduÄŸu o dönemde, raporu eleÅŸtirmiÅŸ ve bunun bir 'algı operasyonu' olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.