Sosyal Medya

Güncel

Enerji Bakanı'ndan saat özrü

Alaboyun, seçimler nedeniyle yaz saati uygulamasını kendilerinin önerdiğini belirtirken, 'Saatleri karıştıranlardan özür diliyorum' dedi



Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, önümüzdeki Pazar günü yapılacak milletvekilliÄŸi genel seçimlerinde enerji arz güvenliÄŸi ile ilgili sorun bulunmadığını söyledi. Alaboyun, seçimler nedeniyle yaz saati uygulamasını kendilerinin önerdiÄŸini belirtirken, "Saatleri karıştıranlardan özür diliyorum" dedi. Alaboyun, doÄŸalgaz veya elektrik fiyatlarının piyasada belirlendiÄŸini, bu konuda kendisine soru sorulmaması gerektiÄŸini söyledi.

Bakan Alaboyun, Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi'nde bor madeni de kullanarak kurÅŸun geçirmez zırh üreten ülkemizdeki tek tesis olan Boren-Bor Optik Fabrikası'nda incelemelerde bulunmak, NevÅŸehir ValiliÄŸi ile Nar Mahallesi'nde bulunan ve mektup yazarak kendisini davet eden Fikret Aktekin Ortaokulu 6-A sınıfından Sude Nur Kart'ı ziyaret etmek amacıyla NevÅŸehir'e geldi. Bakan Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki heyet üyeleri ilk olarak Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi'ne gelerek Boren-Bor Optik Fabrikası'nda incelemelerde bulunarak yetkililerinden bilgi aldı. Burada açıklama yapan Bakan Ali Rıza Alaboyun, ÅŸöyle dedi:

"Zırhın ana hammaddesi bor ve karbon bileÅŸiminden elde edilen maddedir. Dünyada en dayanıklı maddelerden biridir. Kolay kolay kırılmaz. Çok sert olduÄŸu için kurÅŸun gibi delici maddelere karşı güvenlik saÄŸlıyor. Burası Türkiye'de kendi çapında ilk olan bir tesistir. Bu tesis ülkemize verdiÄŸi bu eser açısından yeri doldurulamaz bir üretim teknolojisine sahiptir. Bor, çok deÄŸiÅŸik alanlarda kullanılıyor. Ä°zocamdan fırına konan borcama kadar her ÅŸeyde kullanılır. Bor çok büyük talebi olan bir kullanım deÄŸildir. Ama çok stratejik olan bir kullanımdır. DoÄŸada 1 milyonda 1 mertebede bor olmazsa aÄŸaçlardaki yeÅŸillik olmaz, yumurtalardaki sarılık olmaz. O yüzden bor çok temel bir malzemedir. Ama çok az bir miktarda kullanılıyor. Nasıl yemeklerde baharat veya tuz az olur, böyle bir kullanım olur. Türkiye'de cam sanayinde, gübre, deterjan ve savunma sanayinde kullanılıyor. Tüm dünyada kullanımı yıllık 2 milyon tondur. Türkiye'de bunun yüzde 70'ini karşılıyor."

Organize Sanayi ziyaretinin ardından NevÅŸehir ValiliÄŸi'ne gelen Bakan Ali Rıza Alaboyun'u Vali Ceylan karşıladı. Valilik Fuaye Salonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alaboyun, ÅŸöyle dedi:

"Seçimlere inÅŸallah saÄŸlık ve sıhhat içerisinde katılım olur. VatandaÅŸlardan seçimlerde istediÄŸimiz sandığa katılım mümkün olduÄŸu kadar yüksek düzeyde olsun. Temsil kabiliyeti yansısın. 1 veya 2 Kasım sabahı vatandaşımızın takdiri ortaya çıksın. NevÅŸehir'e geldiÄŸimizde ValiliÄŸi ve Belediye'yi ziyaret ediyoruz. Sonrasında Nar Beldesi'nde bir kızımızın özel bir davet mektubu Bakanlığa geldi. Oradaki okulda kızımızı ziyaret edeceÄŸiz. Hiç olmazsa gönlünü almış olacağız. Kızımızdan 'Hiçbir Bakan buraya gelmedi, ben hiçbir Bakan görmedim' diye duygusal bir mektup yazmış. Buraya gelmiÅŸken kızımızı ziyarete de gideceÄŸiz."

Seçimlerde enerji arz güvenliÄŸi ile ilgili sorun olmadığını kaydeden Alaboyun, yaz dönemlerinde enerji tüketimi çok fazla olduÄŸu için kesintiler olduÄŸunu ancak, kış mevsiminde normal rutin bakımların dışında zorunlu bir enerji kesintileri bulunmadığını kaydederek ÅŸöyle dedi:

"Bakanlık olarak 52 bin kilometre ana iletim hatlarımız var. Ülke genelinde 1 milyon 200 bin dağıtım hattımız bulunuyor. ÇoÄŸunun bakım ve onarımını özel firmalar gerçekleÅŸtiriyor. Buralarda zaman içerisinde arızalar veya kopmalar oluyor. Bunlara hızlı müdahil olmak için helikopterli ekipler oluÅŸturduk. 'Acil bakım' diye yeni bir üniteyi devreye soktuk. Ana iletim hatlarından 400 bin voltluk enerji geçerken üzerinde insan canlı bir biçimde çalışabilecek. Yani; bir hat kesilmeden tamir yapılacak. Özellikle GüneydoÄŸu olmak üzere enerji kesintileri konusunda hassasiyetimiz devam ediyor. GeçmiÅŸte bazı olaylar speküle edilmiÅŸtir. Mümkün olduÄŸu kadar spekülasyonlara minimuma indirme gayreti içerisindeyiz."

"DOÄžALGAZA ZAMMI BÄ°R DAHA SORMAYIN"

DoÄŸalgaza zam olacak veya olmayacak demenin siyasetçinin popülist söyleminden çıkması gerektiÄŸini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"DoÄŸalgaza fiyat artırımını belirleyen piyasadır. Çünkü doÄŸalgazı belli bir formül çerçevesinde alıyoruz. Fiyatlar üçer aylık dilimlerde belirleniyor. Petroldeki ucuzlama nedeniyle ÅŸu anda doÄŸalgaza zam yok. Ama petrol çok yukarılara çıkarsa ileride farklı deÄŸerlendirilebilir. Basın mensupları arkadaÅŸlarımdan ricam bir daha Bakanlara 'Elektrik veya doÄŸalgaza zam' konusunu sormayın. Bırakın, piyasa belirlesin."

Yaz saati uygulamasını bakanlık olarak kendilerinin planladığını kaydeden Alaboyun, ileri saat uygulamasının 25 Ekimde devreye girmesinin planlandığını ancak seçimin güvenli bir ortamda yapılması ve gün ışığından yararlanmak amacıyla 8 Kasıma kadar BaÅŸbakan'ın izni ve Bakanlar Kurulu kararıyla bunu uzattıklarını söyledi. Bakan Alaboyun, "Dolayısıyla dün ve bugün saatleri karıştıranlar varsa müsebbibi benim. Hepsinden özür diliyorum" diye konuÅŸtu.

Daha sonra NevÅŸehir Belediyesine geçen bakan Alaboyun, NevÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hasan Ünver'i makamında ziyaret etti. Bakan Ali Rıza Alaboyun, yapılan hizmetlerle NevÅŸehir'in kısa sürede bir deÄŸiÅŸim içerisinde bulunduÄŸunu gözlemlediklerini kaydetti. Alaboyun, 1 Kasım seçimlerinin oldukça önemli olduÄŸuna vurgu yaparak, herkesi sandıkta oy kullanmaya davet etti.

Alaboyun, "Bir seçim hükümetinde görev aldık. Bir süredir siyaset kurumunun eksikliÄŸini hissediyoruz. Malumunuz seçim hükümeti olduÄŸu için meclis kapalı ve kanunlar çıkmıyor. Ä°nÅŸaallah 1 Kasım seçimleri ülkemiz için hayırlı sonuçlara vesile olur ve halkımıza siyaset kurumu olarak daha da yoÄŸun hizmetlerde bulunuruz. Bize gösterdiÄŸiniz misafirlikten dolayı teÅŸekkürlerimi iletiyorum" dedi..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.