Sosyal Medya

Coğrafyamız

Piramitlerin içindeki gizli bölümler araştırılacak

Uluslararası bir araştırma ekibi, Mısır piramitlerinin bugüne kadar keşfedilmeyen sırlarını ortaya çıkarmak için 'tarama' yapmaya başladı.



Fransız, Kanadalı, Japon ve Mısırlı bilim insanlarının oluÅŸturduÄŸu araÅŸtırma ekibi, Giza Piramitleri'nin içinde halen keÅŸfedilmemiÅŸ gizli odaları ortaya çıkarmak için tarama baÅŸlattı. Mısır Antikalar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, mimar ve bilim insanlarından oluÅŸan grubun 'piramitlere zarar vermeyecek tarama cihazları kullanarak gizli bölümleri araÅŸtıracağı' ifade edildi. 

Bakanlık adına açıklama yapan Mamduh Damati, araÅŸtırmanın aynı zamanda 'piramitlerin nasıl inÅŸa edildiÄŸini de anlamayı amaçladığını' söyledi. Giza Piramitleri'nin en büyüÄŸü olan Büyük Piramit, Dördüncü Hanedanlık Dönemi'nde (M.Ö 2,575-2,465) inÅŸa ettirilmiÅŸti. 

AraÅŸtırmada yer alan Fransa'nın HIP Enstitüsü'nden Mehdi Tayubi de 'amaçlarının piramitlerin bugüne kadar çözülemeyen sırlarını ortaya çıkarmak olduÄŸunu' ifade etti. Tayubi benzer bir araÅŸtırmanın 30 yıl önce yapılmak istendiÄŸini ancak o zamanın teknolojisiyle mümkün olmadığını söyledi. 

Piramitlerin 2016 sonuna kadar taranmasını öngören araÅŸtırmanın hedeflerinden biri de, Kraliçe Nefertiti'nin halen bulunamayan mezarını keÅŸfetmek. Britanyalı arkeolog Nicholas Reeves, geçen AÄŸustos ayında yaptığı açıklamada Nefertiti'nin mezarının Kral Tutankamon'un mezarına baÄŸlı olabileceÄŸini öne sürmüÅŸtü. 

Kaynak: AFP, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.