Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Hubble galaksilerden gelen ilk ışığı yakaladı

Hubble Uzay Teleskobu, Büyük Patlama'dan yüz milyonlarca yıl sonra oluşan bir galaksi kümesini görüntüledi. Galaksilerden yayılan ışık Dünya'ya 12 milyar yıldan uzun bir sürede ulaştı.



Hubble teleskobunun topladığı veriler üzerinde çalışan uluslararası bir gökbilim ekibi, en eski ve sönük galaksi kümelerinden birine ait görüntü elde elde etmeyi baÅŸardı. Büyük Patlama'dan sadece 600 milyon yıl sonra oluÅŸmaya baÅŸladığı düÅŸünülen galaksiler, Evren'in ilk zamanlarına ait yeni bilgiler içeriyor. 

Gökbilimciler, oluÅŸan ilk galaksilerin ardından kalan hidrojen gazı yoÄŸunluklu bulutların görüntüdeki birçok galaksiyi görünmez kıldığını düÅŸünüyor. Tespit edilen 250'den fazla minyatür galaksi ise Büyük Patlama sonrasındaki galaksilerin ilk halini gözler önüne seriyor. 

Lyon Gözlemevi'nden John Richard, Hubble'ın yerçekimsel mercekleme yöntemi kullanarak elde ettiÄŸi verilerle bugüne kadar tespit edilen en sönük galaksileri ortaya çıkardığını söyledi. Söz konusu yöntemde, uzay teleskopları gözlemlenen hedef ile arasında kalan gök cisimlerinin çekim gücüyle bükülen ışığı yakalıyor. Böylece uzayın çok uzak ve karanlık bölgelerinden gelen ışık yakalanabiliyor. 

AraÅŸtırmada yer alan Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Jean-Paul Kneib de 'Frontier Fields' adı verilen araÅŸtırmada görünmez olan cüce galaksileri görme ÅŸansı yakaladıklarını ifade etti. 

Hubble'ın derin uzaydaki galaksileri gözlemleme yeteneÄŸinde en geliÅŸmiÅŸ teleskop olduÄŸunu belirten gökbilimciler, ilk galaksileri barındıran Evren'in antik görüntülerini elde etmeye devam edecek. 

Kaynak: NASA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.