Dünya
100 bin mülteciye kamp
Brüksel'de toplanan AB ve Balkan ülkeleri zirvesinde, yarısı Yunanistan'da, 100 bin kişilik kapasiteye sahip kamplar kurulmasına karar verildi. Kampların kurulmasına BM yardım edecek.
Avrupa, sığınmacı krizine çözüm aramaya devam ediyor. 15 Ekim'de yapılan Avrupa BirliÄŸi (AB) liderler zirvesinin ardından bu kez de Balkan ülkelerinin katılımıyla sorun ele alındı. AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker'in çaÄŸrısıyla toplanan olaÄŸanüstü mini zirve yaklaşık 8 saat sürdü.
Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'dan devlet veya hükümet baÅŸkanlarının katıldığı zirvede, Avrupa Sığınma Destek Ofisi (EASO), AB Sınır Ajansı (Frontex) ile BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi temsilcileri de vardı. Zirve sonunda AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Balkan ülkelerinden hiçbir bir devlet ya da hükümet baÅŸkanı yer almadı.
100 bin kiÅŸilik kamplar kurulacak
Juncker, mültecilerin soÄŸuk havalarda açık alanlarda, tarlalarda uyumak zorunda kaldığına dikkat çekerek, daha fazla kampın devreye sokulacağını açıkladı. Bu çerçevede Yunanistan ve güzergâh boyunca yer alan Balkan ülkelerinde 100 bin kiÅŸilik ek merkez saÄŸlanacağını belirten Juncker, ''Sınırları kapatmak çözüm deÄŸil'' dedi.
Merkel ise Avrupa için "turnusol" dediÄŸi sığınmacı krizini daha iyi yönetebilmek için kısa vadede ilk olarak, ülkeler arasındaki koordinasyonun güçlendirileceÄŸini ve her bir ülkenin bir kiÅŸiyi bu iÅŸle görevlendireceÄŸini söyledi. Merkel, ''Orta vadeli çözümler arasında ise Türkiye ile çalışmaya da vurgu yaptık. Ayrıca Pakistan, BangladeÅŸ ve Afganistan'dan gelenlerin geri gönderilmesinin detaylarını da tartıştık'' diye konuÅŸtu.
Guterres de sorunun çözümünde tüm Avrupa ülkelerinin iÅŸbirliÄŸi yapmasının önemine deÄŸinerek, her ülkenin kendi başına düÅŸen yükü omuzlaması gerektiÄŸini, bunun bir tercih deÄŸil zorunluluk olduÄŸunu ifade etti.
Sonuç bildirgesi
Zirve sonunda yayınlanan 17 maddelik bildirgede, ülkeler arasında bilgi paylaşımı ve irtibatın artılmasına vurgu yapılarak, ''KomÅŸu ülkeyi haberdar etmeden sığınmacıların yönlendirilmesi politikası kabul edilemez. Bu, güzergâh boyunca yer alan tüm ülkeler için geçerli olmalıdır'' denildi. Yunanistan'ın yıl sonuna kadar 30 bin kiÅŸilik, BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'nin de yine bu ülkede 20 bin kiÅŸilik bir kapasite saÄŸlayacağı belirtilen bildirgede, güzergâh üzerindeki diÄŸer ülkelerin de toplamda ek 50 bin kiÅŸilik baÅŸka bir kapasite temin edeceÄŸi bilgisine yer verildi.
''Sınır Yönetimi'' maddesi altında ise, Türkiye ile iÅŸbirliÄŸinin önemine deÄŸinilerek, "geri kabul anlaÅŸması ve vize serbestisi yol haritasından yararlanmaya" vurgu yapıldı. Ege'de Yunanistan ve Avrupa Sınır Ajansı'nın (Frontex) ortak devriye görevi yapması, Frontex'in Türkiye-Bulgaristan sınırındaki desteÄŸinin güçlendirilmesi, Yunanistan-Makedonya sınırında görev alması ve 400 polisin Slovenya'da görevlendirilmesi de bildirgede yer aldı.
''Avrupa, dağılmaya başlar'' uyarısı
Sloveyna BaÅŸbakanı Miro Cerar zirveye giriÅŸte yaptığı açıklamada, yardım almazlarsa sınıra tel örgü çekmeyi düÅŸündüklerini söyleyerek, ''Bir çözüm bulamazsak, bugün elimizden gelen her ÅŸeyi yapmazsak, o zaman bu AB'nin sonu demektir. Günler, haftalar içinde derhal ve somut adımlar atmazsak, AB ve bir bütün olarak Avrupa'nın dağılmaya baÅŸlayacağına inanıyorum'' demiÅŸti.
Sırbistan BaÅŸbakanı Aleksandar Vuçiç ise, ''BaÅŸarılı bir sonuç çıkmazsa hiçbirimiz için iyi olmaz'' diye konuÅŸurken, Hırvatistan BaÅŸbakanı Zoran Milanovic de, ''Sadece pazar öÄŸleden sonra yapılan güzel bir görüÅŸme'' diyerek güvensizliÄŸini dile getirmiÅŸti.
Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras da zirveye Türkiye'nin davet edilmediÄŸine dikkat çekerek, ''Bugünkü görüÅŸme, sığınmacı koridoru ülkeleri arasında olacak. Herkes biliyor ki koridorun sonunda bir giriÅŸ var. EÄŸer giriÅŸteki ülke ile anlaÅŸmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak'' diye konuÅŸmuÅŸtu.
''Sınırları kapatırız'' tehdidi
Zirveden sadece bir gün önce Sofya'da toplanan Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Romanya BaÅŸbakanı Victor Ponta ve Sırbistan BaÅŸbakanı Aleksandar Vuçiç, yaptıkları açıklamalarla AB ile aralarında yaklaşım farkını ortaya koymuÅŸtu. Bulgaristan BaÅŸbakanı Borisov, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin sığınmacı akını karşısında sınırı kapatmaya yöneldiÄŸini hatırlatarak, "Sınırlarınızı kapatmaya devam ederseniz, biz de halklarımızı tampon bölgede kalmaya mahkûm etmeyiz, biz de sınırlarımızı kapatmaya hazırız" tehdidinde bulunmuÅŸtu.
Macaristan sınırı kapattı
Krizde Balkan ülkeleri, geliÅŸmiÅŸ Avrupa ülkelerine varmak isteyen sığınmacıların ana güzergâhı olarak öne çıkıyor. Macaristan'ın geçen hafta Hırvatistan sınırına tel örgü çekmesinin ardından sığınmacılar Slovenya'nın Brezica sınır kasabasına yöneldi. Sadece bir hafta içinde 64 binden fazla sığınmacı Slovenya'ya girerken, en az 14 bini ise iÅŸlemlerinin yapılmasını bekliyor.
En az 681 bin sığınmacı Avrupa'ya girdi
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, tüm Avrupa ülkelerine bu yıl en az 681 bin sığınmacı girdi. Bunlardan 160 binini belli kotalar çerçevesinde üye ülkelere dağıtmada anlaÅŸan AB ÅŸu ana kadar sadece 86'sını yerleÅŸtirebildi. 854 kiÅŸi ise gelecek günlerde yerleÅŸtirilecek. Belçika 30, Finlandiya 200, Fransa 40, Almanya 10, Litvanya 4, Lüksemburg 90, Portekiz 130, Ä°spanya 50 ve Ä°sveç 300 kiÅŸiyi kabul etme sözü verdi. Bu sayıyla toplam hedefin sadece yüzde 0,5'i karşılanmış olacak.
AB, bahar aylarının gelmesiyle sığınmacı akınında yeni dalga bekliyor. Hem Türkiye hem de Balkan ülkeleriyle anlaÅŸmaya varılmazsa baÅŸta Almanya olmak üzere geliÅŸmiÅŸ Avrupa ülkelerine yüz binlerce sığınmacı daha girebilir. Bu nedenle AB, bahar ayları öncesinde sorunu büyük ölçüde çözmek istiyor.
Kaynak: Reuters, AP, AA
Henüz yorum yapılmamış.