Sosyal Medya

Dünya

'Acele etmezsek mülteciler donacak'

AB'de mülteci krizini çözmek için mini bir zirve toplandı. Slovenya Başbakanı "Somut adım atılmazsa AB dağlmaya başlayacak" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı da "Acele etmezsek mülteciler donacak" uyarısı yaptı.



Avrupa BirliÄŸi yetkilileriyle Balkan de DoÄŸu Avrupa ülkelerinin liderleri mülteci krizini görüÅŸmek üzere bir araya geldi. Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker'in çaÄŸrısıyla bloÄŸundaki Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Sırbirstan ve Slovenya zirveye katılıyor. Slovenya BaÅŸbakanı Miro Cerar, bir kaç hafta içinde somut adımlar atılmazsa AB'nin dağılmaya baÅŸlayacağını söyledi.

Cerar, "EÄŸer birkaç gün veya hafta içinde somut ve acil önlemler almazsak, sanırım AB ve Avrupa dağılmaya baÅŸlayacak" diye konuÅŸtu. 

2 milyon nüfuslu Slovenya, Macaristan'ın sınırları kapatması nedeniyle son haftalarda mülteci akınına uÄŸradı.

Juncker: Aileler donacak

Mini zirvenin çaÄŸrısını yapan Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker ise zirve öncesi Alman gazetesi Bild'e yaptığı açıklamada, "Geçen her gün önemli" derken, "Acele etemzsek çok yakında Balkanlardaki soÄŸuk nehirlerde ailelerin donarak öldüÄŸünü görmeye baÅŸlayacağız" uyarısı yaptı. 

Zirveden sonra açıklanması beklenen taslak açıklamada ise mülteci hareketinin 'kademeli ve kontrollü' bir ÅŸekilde düzenlenmesi öngörülüyor. Ayrıca, Yunanistan sınrına da 400 kiÅŸilik takviye sınır muhafızı gönderilmesi teklif ediliyor. 

Macaristan, geçen hafta Sırbistan ve Hırvatistan ile sınırlrını kapattı. Mülteciler Slovenya'ya yöneldi. Küçük Avrupa ülkesine 17-21 Ekimarası dört günde 34 bin mülteci giriÅŸ yaptı. Cumartesi günü itibariyle binlerce mülteci soÄŸuk hava koÅŸullarında sınırlarda bekliyor. 

 

Kaynak: AFP 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.