Sosyal Medya

Dünya

Irak savaşındaki hatalardan dolayı özür dilerim

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak işgalindeki “hatalardan” dolayı özür diledi ancak Saddam Hüseyin’i devirdikleri için pişman olmadığını söyledi. Blair, işgâlin IŞİD’in yükselişinde de rol oynadığını kabul etti.



Amerikan haber kanalı CNN’den Fareed Zakaria’ya konuÅŸan Eski Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Tony Blair, 2003’te ABD önderliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen Irak iÅŸgalinde yapılan “hatalardan” dolayı üzgün olduÄŸunu söyledi. Blair, buna raÄŸmen Saddam Hüseyin’i devirdikleri için piÅŸman olmadığını ifade etti.

Blair, “Åžunu söyleyebilirim: Aldığımız istihbaratın yanlış olmasından dolayı özür diliyorum zira [Saddam Hüseyin] kendi halkına, baÅŸkalarına karşı kapsamlı bir biçimde kimyasal silah kullanmış da olsa, olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz program bizim düÅŸündüÄŸümüz ÅŸekliyle yoktu” dedi.

Blair bu açıklamasıyla dönemin ABD ve Ä°ngiliz hükümetlerinin Irak’ı iÅŸgâl etmek için bahane olarak kullandıkları ‘kitle imha silahları’ iddialarını kastediyor. ABD ve Ä°ngiltere, Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduÄŸunu iddia etmiÅŸ ancak sonraki dönemde bu istihbarat raporlarının yanlış olduÄŸu ortaya çıkmıştı.

Blair buna ragmen, “Saddam’ı devirdiÄŸimiz için özür dilemeyi zor buluyorum. 2015’te bile, orada olmamasının olmasından daha iyi olduÄŸunu düÅŸünüyorum” dedi.

Blair, iÅŸgâlin IŞİD’in yükseliÅŸinde de rol oynadığını itiraf etti.

Eski Ä°ngiltere BaÅŸbakanı, “Elbette 2003’te Saddam’ı deviren bizlerin 2015’teki durumda sorumluluÄŸu olmadığını söyleyemezsiniz. Ancak ÅŸunu idrak etmek de önemli: Birincisi, 2011’de baÅŸlayan Arap Baharı da Irak’ta etkisini gösterirdi, ikincisi, IŞİD aslında Irak’ta deÄŸil Suriye’de bir üste yükselmeye baÅŸladı” dedi.

Blair, günümüzde “savaÅŸ suçlusu” olarak adlandırılması konusunda ne hissettiÄŸi sorusuna cevaben de, “O zaman doÄŸru olduÄŸunu düÅŸündüÄŸüm ÅŸeyi yaptım” ifadelerini kullandı.

ABD önderliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen ve Saddam’ı deviren iÅŸgâl Irak’ı kaosa çekmiÅŸ; yıllar süren mezhepçi ÅŸiddetle beraber El Kaide’nin Irak’taki yükseliÅŸiyle sonuçlanmıştı. 135 binden fazla sivilin ölümüne sebep olan iÅŸgâl süresince 4 binden fazla Amerikan askeri ve 179 Ä°ngiliz askeri öldürülmüÅŸtü.

Kaynak: CNN, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.