Sosyal Medya

Güncel

PKK'nın Çat katliamı hala hafızalarda

Çat ilçesine bağlı Yavi Mahallesi'nde PKK'lı teröristlerin bir kahvehanede 5'i çocuk 32 kişiyi kurşuna dizerek yaptığı katliam 22 yıl sonra anıldı



PKK'nın, Erzurum'un Çat ilçesine baÄŸlı Yavi Mahallesi'nde çoluk çocuk demeden sivillere karşı iÅŸlediÄŸi vahÅŸi katliam, aradan geçen 22 yıla raÄŸmen unutulmadı. 

Yavi Mahallesi, 25 Ekim 1993'te PKK'nın en vahÅŸi katliamlarından birine sahne oldu. Gasbettikleri kamyonetle akÅŸam saatlerinde köye gelen bir grup terörist, televizyonda haberleri seyretmek için kahvehanede toplanan insanlar ile dışarıdan çevirdikleri çocukları, uzun namlulu silahlarla yaylım ateÅŸine tuttu. Saldırıda 5'i çocuk 32 kiÅŸi öldü, yaklaşık 50 kiÅŸi yaralandı.

Katliamın üzerinden geçen 22 yıla raÄŸmen Yavi halkı, PKK'nın gerçek yüzüne tanıklık etmiÅŸ insanlar olarak bu katliamı bir gün olsun unutmadan, terör olaylarının son bulmasını istiyor.  

KATLÄ°AMIN TANIKLARI ANLATTI

Anadolu Ajansı ekibinin ziyaret ettiÄŸi Yavi Mahallesi'nde, katliamın tanıkları o geceyi anlattı. 

Katliamdan yaralı olarak kurtulan 77 yaşındaki Cevat MenteÅŸe, o gece yatsı namazını kıldıktan sonra hem çay içmek hem de haberleri izlemek için kahvehaneye gittiÄŸini söyledi. 

Kahvehaneye girdikten kısa süre sonra asker kıyafeti giymiÅŸ, sonradan PKK'lı olduklarını anladıkları 3-4 kiÅŸinin kapıya geldiÄŸini belirten MenteÅŸe, "Ben onların PKK'lı olduklarını bilemedim. Üstlerinde askeri elbiseler vardı. Ä°nsanları bir yere topladılar. O sırada yanımda oturan dayımın oÄŸlu bu kiÅŸilerin, PKK'lı olduÄŸunu bana söyledi" diye konuÅŸtu. 

"ATEÅž SERBEST DÄ°YEREK TARADILAR" 

MenteÅŸe, bir anda dışarıdan "silahlar seriye baÄŸlansın, ateÅŸ serbest" sesi geldiÄŸini ve hemen ardından içeriye bayıltıcı etkisi olan bir toz atıldığını dile getirerek, o anları ÅŸöyle anlattı: 

"Herkes bu tozun etkisiyle yere serildi. 13-14 yaşında çocukları, dışarıdan geçenleri buraya attılar. Hatırladığım kadarıyla olay sırasında içeride 50'nin üstünde insan vardı. Burada kardeÅŸimin ve diÄŸer köylülerin 5-6 çocuÄŸu vardı. Ben o katliamda iki ayağımdan kurÅŸun yedim. Öldürmeyen Allah öldürmedi, yaşıyoruz. Ben yataÄŸa girdiÄŸimde hala o acı benimle beraber. Her dakika o anı yaşıyorum. Biz onlardan hakkımızı ahirette alacağız. Biz kimseye bir ÅŸey yapmamıştık. KardeÅŸimin 5, dayımın oÄŸlunun 3 çocuÄŸu yetim kaldı. Çok çektiler, zorluk yaÅŸadılar."

"HEP KARDEÅž GÄ°BÄ° YAÅžADIK"

Terörün amacının ülkeyi karıştırmak olduÄŸunu, baÅŸkaca bir amacının olmadığını ifade eden MenteÅŸe, ÅŸunları söyledi: 

"Allah PKK'yı da yüz bin defa kahretsin. PKK neyin davasını güdüyor? Suriye'nin durumu içler acısı. Dış devletler bizi de aynı duruma getirmeyi istiyorlar. Ä°nsanlar denizlerde boÄŸuluyor. PKK, Müslümanların canını alıyor; çocuk, genç, yaÅŸlı, asker demiyor, katlediyor. Biz bu güne kadar Türk, Kürt hep kardeÅŸ gibi yaÅŸamışız. Çevremiz hep Kürt. Bugüne kadar bizim kimseyle bir sorunumuz olmamış. Kız alıp, verilmiÅŸ. Vatan saÄŸolsun, onun için canımız feda." 

KATLÄ°AMIN YAÅžANDIÄžI KAHVEHANE

Katliamda kahvehaneyi iÅŸleten kardeÅŸleri Hacı ve Rasim YavilioÄŸlu'nu kaybeden Salih YavilioÄŸlu da terör olaylarının bitmesini ve yaÅŸanan acıların son bulmasını istedi. 

Kahvehanenin olaydan sonra 5 yıl kapalı kaldığını dile getiren YavilioÄŸlu, "Benim kahvehaneyi çalıştıran iki biraderim burada ÅŸehit oldu. Olaydan sonra 5 yıl süreyle kapalı kalan bu yeri köylülerin isteÄŸi üzerine yeniden açıp 1998'de markete çevirdik. Ä°ki kardeÅŸimi kaybettim, ben her gün onların acısını yaşıyorum. Ölen diÄŸer köylüler de bizim kardeÅŸlerimizdi. Allah böylesi olayları kimsenin başına vermesin" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.