Sosyal Medya

Kültür Sanat

Sultan Abdülmecid'in '500 kuruş'u bulundu

Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından 1849'da bastırılan, ancak bugüne kadar bulunamayan 500 kuruş bir koleksiyoncuda ortaya çıktı.



AA'nın haberine göre, Osmanlı padiÅŸahlarından Sultan Abdülmecid tarafından 1849'da bastırılan ancak bugüne kadar basılı hali, kalıbı ve görseli dahi görülmeyen 5. emisyon kağıt 500 kuruÅŸ, Ankara'da bir koleksiyoncuda çıktı. 

Paranın sahibi araÅŸtırmacı-yazar Necati DoÄŸan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'da kağıt paraların ilk defa 1840'da, Abdülmecid döneminde "Kaime-i Nakdiye-i Mütebere" adıyla elle yazılıp, piyasaya sürüldüÄŸünü söyledi.

Söz konusu dönemde paraların, faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliÄŸinde olduÄŸunu belirten DoÄŸan, Abdülmecid tarafından çıkartılan 1. emisyon grubu paraların elle yazıldığını, 1841'den sonraki emisyonların ise basıldığına dikkati çekti.

"Maliye Nazırı Hüseyin Hüsnü mühürlemiÅŸ"

Ä°lk dönem bazı Osmanlı kağıt paralarının ÅŸimdiye kadar görülmediÄŸini vurgulayan DoÄŸan, Abdülmecid tarafından 1849'da bastırılan 5. emisyon 500 kuruÅŸun da bu paralardan biri olduÄŸunu anlattı.

DoÄŸan, 5. emisyon 500 kuruÅŸu bir süre önce koleksiyonuna dahil ettiÄŸini belirterek, ÅŸu bilgileri verdi:

"Ä°lk dönem Osmanlı paralarından ÅŸimdiye kadar görülmeyenler arasında baskı kalıbı Darphane arÅŸivinde olanlar var ama 5. emisyon 500 kuruÅŸun basılı hali, kalıbı ve görseli dahi ÅŸimdiye kadar görülmedi. Varlığını, BaÅŸbakanlık Devlet ArÅŸivleri Genel MüdürülüÄŸü arÅŸivindeki kayıt sayesinde biliyorduk. Bu paranın, o dönem basılan diÄŸer paralar gibi tek tarafı basılmış. Basılı yüzünde Abdülmecid'in çiçekli kabartma tuÄŸrası, paranın deÄŸeri olan 500 kuruÅŸ ve yıllık yüzde 6 faizli olduÄŸu yer alıyor. Arka yüzünde ise dönemin Maliye Nazırı Hüseyin Hüsnü'nün mührü bulunmaktadır. TaÅŸ baskı yöntemiyle 149x211 milimetre ebadındaki basılan paranın kağıdı ise bugünkü paralara göre oldukça incedir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.