Sosyal Medya

Güncel

Mülteciler 'hapishane adaları'na gönderilecek

Avustralya'ya teknelerle ulaşmayı başaran mültecilerin tutulduğu Manus Adası Gözaltı Merkezi'ndeki sığınmacıların Papua Yeni Gine'ye yerleştirilmesine karar verildi.



Papua Yeni Gine hükümeti, Manus Adası Gözaltı Merkezi'nde Avustralya'dan mülteci statüsü bekleyen sığınmacıların, ülkeye yerleÅŸtirilmesi iÅŸlemlerine baÅŸladıklarını duyurdu. Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, mültecilerin Papua Yeni Gine'ye yerleÅŸtirilme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, gelecek hafta Papua Yeni Gine hükümeti ile detayları konuÅŸmak üzere bir araya geleceklerini söyledi.

 

Muhalefet ise mültecilerin Papua Yeni Gine yerleÅŸtirilmesi kararını endiÅŸe verici olarak niteledi. YeÅŸiller Partisi Victoria Eyalet Milletvekili Ellen Sandell, Manus ve Nauru adalarını 'hapishane adaları' olarak tanımladı.

 

'Ä°NSANLARI BÄ°R ADAYA KOYUP ORADA UNUTMAK YADA YOK SAYMAK BÄ°R ÇÖZÜM DEĞİL'

 

Mültecilerin adalarda yeterli eÄŸitim, saÄŸlık ve çalışma imkanlarından mahkum olacağını dile getiren Sandell, insanları bir adaya koyup orada unutmak yada yok saymak bir çözüm deÄŸil. Onlar gerçek mülteci, Avustralya'daki gibi korunmaya, eÄŸitime ve çalışmaya hakları var" dedi.

 

Avustralya YeÅŸiller Partisi Senatörü Sarah Hanson Young da, sığınmacıların Papua Yeni Gine'ye yerleÅŸilmesinin endiÅŸe verici olduÄŸunu belirterek, Avustralya'nın mültecileri etraftaki fakir ülkelere yerleÅŸtirme yollarını aramak yerine ülkeye almanın yollarını bulması gerektiÄŸini kaydetti.

 

SÄ°VÄ°L TOPLUM KURULUÅžLARI UCM'YE GÄ°DECEK

Öte yandan Victoria Mülteci Eylem BirliÄŸi (RAC) ve baÅŸka sivil toplum kuruluÅŸları, Avustralya eski BaÅŸbakanı Tony Abbott, Eski Göç Bakanı Scott Morrison, ÅŸimdiki Göç Bakanı Peter Dutton ve Adalet Bakanı George Brandis'i, sığınmacı politikaları ile insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesi ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) ÅŸikayet edecek.

 

RAC'den Peter Farago yaptığı yazılı açıklamada, eski baÅŸbakan ve bakanları 'Avustralyalıları sığınmacılara karşı korkutarak tepki duymalarını saÄŸladıkları ve BM sözleÅŸmesine aykırı davranarak insanlığa karşı suç iÅŸledikleri' gerekçesi ile UCM'ye ÅŸikayet edeceklerini ifade etti.

 

Hazırlanan ÅŸikayet dosyasında 53 sivil toplum kuruluÅŸunun imzasının yanı sıra, hukukçuların ve saÄŸlık sektöründe görev yapan profesyonellerin de görüÅŸleri yer alıyor.

 

'AVUSTRALYA SORUMLULUÄžU, KÜÇÜK ADALARIN ÜZERÄ°NE YIKIYOR'

 

Bu arada Afganistan'daki savaÅŸtan kaçarak aÄŸabeyi ile Avustralya'ya tekne ile ulaÅŸmayı baÅŸaran ve yakalanarak Nauru Gözaltı Merkezi'nde yaklaşık 3 yıl tutulan Mohammad Ali Baqiri (24) Avustralya'nın sığınmacı politikasının küçük ülkelere para vererek sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktan oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

 

Merkezde 2001 ile 2003 yılları arasında 10 yaşındayken kalan ve ÅŸu anda Victoria Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öÄŸrencisi olan Baqiri, "Avustralya sorumluluÄŸunu küçük ülkelerin, küçük adaların üzerine yıkıyor. Onlar kendi vatandaÅŸlarına bile bakamıyorlar, deÄŸil ki mültecilere bakacaklar. Binlerce mülteciye bakacak ne kaynakları ne de tesisleri var" diye konuÅŸtu.

 

KADIN VE ÇOCUKLARA TACÄ°Z VE TECAVÜZ VAKALARI, Ä°NTÄ°HAR TEÅžEBBÜSLERÄ° VE AÇLIK GREVLERÄ° Ä°LE GÜNDEME GELDÄ°

 

Avustralya hükümeti, sığınmacıları çoÄŸunlukla Manus ve Nauru adalarındaki gözaltı merkezlerinde tutuyor. Toplamda 2 bin sığınmacının kaldığı merkezler, kadın ve çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakaları, intihar teÅŸebbüsleri, açlık grevleri ile sık sık gündeme gelmiÅŸ, merkezlerin kapatılması için Avustralya'da çok sayıda gösteri düzenlenmiÅŸti. Avustralya hükümeti tepkiler üzerine sığınmacıların Nauru'daki merkezde hapsedilmeyeceklerini ve adada serbestçe dolaÅŸabileceklerini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.