Sosyal Medya

YaÅŸam

On binlerce bina yıkılmayı bekliyor

Dönüşümdeki bürokrasi yüzünden 1 binanın yıkılma süreci 1 yılı buluyor. Tehlike arz eden on binlerce bina ise yıkılacağı günü bekliyor.



Emlakpencerem'den Hatice Kolçak'ın haberine göre; Ä°stanbul'da bina bazında en fazla kentsel dönüÅŸüm uygulaması Kadıköy ilçesinde yapılıyor. Afet yasası ile birlikte baÅŸlayan kentsel dönüÅŸüm uygulaması Kadıköy BaÄŸdat Cadde'sini ÅŸantiye alanına çevirdi. Rantın yüksek olduÄŸu bölgeye müteahhit firmaların yoÄŸun ilgisi devam ediyor. Bölge de konut fiyatları yenilenen binalarda 3-4 kat artıyor.

TALEP YÜKSEK

Depreme dayanıklı olmayan eski binaların fazla olması, yenilendikten sonra konut fiyatlarının aşırı yükselmesi kentsel dönüÅŸüme talebi tetikliyor. BaÄŸdat Caddesinde inÅŸaatlar nedeniylede trafik zaman zaman durma noktasına dahi gelebiliyor.

GEÇÄ°CÄ° HAK UYGULAMASI BÄ°TÄ°YOR

Talebin yüksek olmasının diÄŸer bir nedeni olarak 2015 sonuna kadar uygulanan yüzde 25'lik emsal artışı gösteriliyor. Geçici haktan faydalanmak için inÅŸaat firmaları yıl sonuna kadar inÅŸaat ruhsatlarını almaya çalışıyor. Bölge Müteahhitleri hakkaniyet açısından uygulamanın devam etmesi gerektiÄŸini söylüyor.

RAKAMLARA YANSIDI

Ä°stanbul'un diÄŸer ilçelerine göre Kadıköy bölgesinde bina bazında ki hızlı dönüÅŸüm rakamlara yansımamış görünüyor. Kentsel DönüÅŸüm sürecine giren bir binanın temel ruhsatını almasına kadar geçen süre neredeyse bir yılı buluyor. YoÄŸun talepten dolayı yıkım ve temel ruhsatı almak için uzun süre beklemek gerekiyor. Kentsel dönüÅŸüm yetkisinin 2014 Mart ayından itibaren ilçe belediyelerine geçmesinden sonra Kadıköy Belediyesi 1700 binaya riskli raporu verirken AÄŸustos sonu itibari ile yaklaşık 700 binaya ruhsat verilebilmiÅŸ.

YILDA 3 BÄ°N BÄ°NANIN YENÄ°LENMESÄ° GEREKÄ°YOR

Kadıköy bölgesinde bugüne kadar yaklaşık 500 binaya risk raporu veren Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı yetkili kuruluÅŸu Dartes Kentsel DönüÅŸüm Hizmetleri ve Büro Mimarlık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tolga ÅžahlıoÄŸlu, yenilenen bina sayısı çokmuÅŸ gibi görünse de daha yolumuz uzun dedi. ÅžahlıoÄŸlu “ Kadıköy bölgesinde 30 bine yakın riskli bina var. 2014 Mart ayından beri Kadıköy belediyesine verilen riskli raporu yaklaşık 1700 civarında. Buna karşılık 2014 yılında 700 binaya ruhsat verilmiÅŸ,2015 yılında ise yaklaşık 1300 binaya ruhsat verilmesi bekleniyor. Biz senede en az 3 bine yakın bina yenilemesi yaparsak bölgede kentsel dönüÅŸüm ancak 10 yılda bitebilir” dedi.

Kentsel DönüÅŸüme giren bir binanın yenilenmesi için temel ruhsatı alması gerekiyor. Temel ruhsatı alıncaya kadar geçen süre ise bir yılı bulabiliyor. Uzmanlara göre bu süreyi kolaylaÅŸtırmak ve kısaltmak mümkün. Bunun için teknolojiyi daha fazla kullanmak ve kurumlar arası iletiÅŸimi elektronik imza ile çözebiliriz.

SÜREÇ 1 YILI BULUYOR

Kentsel DönüÅŸüm ile yenilenecek binalarda sürecin neredeyse bir yılı bulduÄŸunu ancak bir yıl sonra inÅŸaatın baÅŸlayabildiÄŸini açıklayan Tolga ÅžahlıoÄŸlu “ Bina yıkılacaksa önce kat malikleri kendi aralarında anlaÅŸmaya çalışıyor. Bu da en sorunsuz binalarda bile nerden baksanız en az 3 -4 ay sürüyor. Arkasından riskli raporun çıkması belediyeye verilmesi buradan tapuya bildirilmesi ile tebligatların yapılma süresi de en az 2-3 ayı buluyor. Mümkün olduÄŸunca süreyi kısaltmak için tapu tebligatlarını beklemek yerine kat malikleri tapudan gidip elden alıyor ve noterden risk raporuna itiraz edilmeyeceÄŸine dair muvafakat vererek belediyelerden muafiyet yazısını alıyoruz..Müteahhit ile sözleÅŸme yapıldıktan sonra bina yıkım ruhsatı ve temel ruhsatı için tekrar belediyeye gerekli belgeler ile baÅŸvuru yapılıyor. Ancak nerden baksanız bu süreçte en az 3 ay sürüyor. Tüm bu yaÅŸanan süreci hesapladığımızda riskli binanın yıkılıp yapılmaya baÅŸlaması hemen hemen bir yıl sürüyor. Bu süreyi kısaltmamız lazım. Teknolojiden daha fazla yararlanarak evrak yoÄŸunluÄŸu azaltılabilir,kurumlar arası iletiÅŸimi de elektronik imza uygulaması ile hızlandırabiliriz” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.