Sosyal Medya

Güncel

Özbek din adamının öldürülmesi davası

Zeytinburnu'nda Abdullah Özbek'in öldürülmesine ilişkin iki sanığın yargılanmasına başlandı



Zeytinburnu'nda Özbek din adamı Abdullah Özbek'in öldürülmesine iliÅŸkin iki sanığın yargılanmasına baÅŸlandı.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruÅŸmaya, tutuklu sanıklar Sobir Shukurov ile Eldar Aslan ve taraf avukatları katıldı. DuruÅŸmada, din adamı Abdullah Özbek'in eski eÅŸi Emine Demir ve tercüman da hazır bulundu.

DuruÅŸmada savunma yapan tutuklu sanık Eldar Aslan, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediÄŸini belirterek, tetikçilik yapmadığını öne sürdü.

Aslan, ''Kimseyi öldürmedim. Sobir Shukurov ile yakalanmadan 3-3,5 ay önce tanıştım. Ben Rusya doÄŸumluyum. Türkiye'ye 2001'de geldim. Sobir ile tercümanlık yaparken Antalya'da tanıştım. Ä°stanbul'daki alacak verecek iÅŸleri nedeniyle Sobir ile dolaÅŸtık, yolları bilmediÄŸi için kendisine yolları gösteriyordum'' dedi.

DiÄŸer tutuklu sanık Sobir Shukurov da suçlamaları kabul etmediÄŸini ifade ederek, diÄŸer sanığı azmettirmediÄŸini savundu.

Shukurov, tutuklanmadan 3 ay önce Eldar Aslan ile Antalya'da tanıştığını belirtti.

Ä°stanbul'a kız arkadaşıyla geldiÄŸini anlatan Shukurov, ''Esasında Zeytinburnu civarında Eldar'ın eski hanımını bulmaya gelmiÅŸtik. Bu nedenle Zeytinburnu civarında dolaÅŸtık. 1 senedir 3 defa Türkiye'ye geldim. Suçlamaları kabul etmiyorum'' diye konuÅŸtu.

Emine Demir de maktul Abdullah Özbek'in önceden nikahlı eÅŸi olduÄŸunu, ayrıldıklarını, 7 çocukları bulunduÄŸunu dile getirdi.

Demir, ''Sanıklar, Zeytinburnu civarında sürekli dolaÅŸmışlar. Sokakları da çok güzel ezberlemiÅŸler. Orada ne yaptıklarını açıklayamıyorlar. Sanıkların savunmalarını kabul etmiyorum. Åžikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum'' dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

DuruÅŸma sonrası açıklama yapan Ä°MKANDER BaÅŸkanı Murat Özer, Zeytinburnu'nda yine bir istihbarat faaliyeti sonucu katledilen Abdullah Özbek Buhari Hoca'nın duruÅŸmasının takipçisi olacaklarını ifade ederek, ÅŸunları söyledi:

''Bize göre bu, daha önceki Çeçen ve Tacik cinayetlerinin devamıdır. Aynı ÅŸekilde hem Özbek istihbaratının hem Tacik istihbaratının ve bunun büyük patronu anlamındaki Rus istihbaratının iÅŸlemiÅŸ olduÄŸu bir cürüm olduÄŸuna inanıyoruz. Rus istihbaratı ve çevresindeki bu diÄŸer küçük istihbarat örgütleri, Türkiye'ye sığınmış bulunan muhalif liderlere ve Kafkasya'daki muhalif liderlere yönelik çeÅŸitli suikastler gerçekleÅŸtiriyor. Biz bu suikastlerin karşısındayız. Elimizden geldiÄŸi kadar bu cürümlerin engellenebilmesi için her türlü hukuki yola baÅŸvurulması, adalet önünde bu katillerden hesap sorulması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.''

Ä°DDÄ°ANAME

Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özbek'in, Zeytinburnu'nda 10 Aralık 2014'te Ä°hsan Ä°lmi Hizmetler ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi önünde silahlı saldırıya uÄŸradığı ve kaldırıldığı hastanede yaÅŸamını yitirdiÄŸi belirtildi.

DerneÄŸin güvenlik kamera görüntülerinden, başında koyu renkli bere, üzerinde koyu renkli mont, mavi renkli pantolon ve omzunda çanta bulunan bir kiÅŸinin, Özbek'e arkadan yaklaşıp sırtına ateÅŸ ederek olay yerinden kaçtığının tespit edildiÄŸi kaydedildi.

Ä°ddianamede, dernekte öÄŸrenci olan 3 kiÅŸinin, Özbek'in olaydan önce ölümle tehdit edildiÄŸini ifade ettiÄŸi, bunun üzerine soruÅŸturmada Sobir Shukurov isimli ÅŸüphelinin üzerinde yoÄŸunlaşıldığı, Shukurov'un son olarak 4 Kasım 2014'te Antalya Hava Hudut Kapısı'ndan ülkeye giriÅŸ yaptığı, Rus uyruklu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Eldar Aslan ile iliÅŸkisi bulunduÄŸu aktarıldı.

Åžüpheliler Aslan ile Shukurov'un olay günü Zeytinburnu'nda olay yerine yakın bölgede bulundukları ve birbirleriyle kısa süreli görüÅŸtüklerinin cep telefonlarından tespit edildiÄŸi bildirilen iddianamede, Shukurov'un Raisa Covali ile Fatih'te bir otelde yakalandığı, otel odasında ele geçirilen montun sol ve saÄŸ kol ağız kısımlarında atış artıklarının bulunduÄŸunun raporlarla belirlendiÄŸi vurgulandı.

Ä°ddianamede, Shukurov ile iliÅŸkisi tespit edilen Eldar Aslan'ın Ankara'da yakalandığı, Aslan'ın 21 Temmuz 2014'te Atatürk Havalimanı'ndan ülkeye giriÅŸ yaptığı anlatıldı.

ÅžiÅŸli'de bir pansiyondan çıkan Shukurov ile kız arkadaşı Raisa Covali ve Eldar Aslan'ın birlikte yürüdüklerinin güvenlik kamerasına yansıdığı ifade edilen iddianamede, ''Eldar Aslan'ın üzerindeki kıyafetlerin, olayın failinin eylem esnasında üzerinde bulunan kıyafetlerle uygunluk gösterdiÄŸi hatta omzundaki çantanın olayın tetikçisinin omzundaki çantayla uyumlu olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir'' denildi.

Shukurov ile Aslan'ın Antalya'da olaydan önce araç kiraladığı, GPS sistemi üzerinden aracın olay günü 08.23'ten itibaren Zeytinburnu'nda dolaÅŸtığı, cinayet saati olan 10.45'te Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Prof. Muammer Aksoy Caddesi'nde bulunduÄŸu ve 10.50'de Aksaray tarafına yöneldiÄŸinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, cinayet saatinde aracın cinayet mahalline yakın bir yerde olduÄŸu, Shukurov ile Aslan'ın araçta birlikte oturduklarına dair görüntülerin dosyada bulunduÄŸu ve aracın kontak anahtarının Shukurov'un kaldığı otel odasında ele geçirildiÄŸi bildirildi.

Åžüphelilerle maktul arasında kiÅŸisel bir husumet tespit edilemediÄŸi ve önceden tanıştıklarına dair de bir delile rastlanmadığı vurgulanan iddianamede, "Her ne kadar somut bir delile ulaşılmamış ise de maktulün mevcut Özbekistan yönetimine muhalif bir isim olması nedeniyle öldürülmüÅŸ olabileceÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Tanık beyanları da bu kanaatimizi güçlendirmektedir'' ifadeleri kullanıldı.

Ä°ddianamede, Sobir Shukurov hakkında ''tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirmek'', Eldar Aslan hakkında ise ''tasarlayarak kasten adam öldürmek''ten ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.