Sosyal Medya

Dünya

Times, ABD'nin Putin planını yazdı

İngiliz Times gazetesi, ABD'nin Irak'ta Rusya'yı durdurmak için harekete geçtiğini yazdı...



Ä°ngiltere'nin en önde gelen gazetelerinden Ä°ngiliz Times, ABD'nin Irak ordusuyla bilrikte IŞİD'e düzenlediÄŸi operasyonların altında, Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'in Irak'ta devreye girmesini engellemek olduÄŸunu öne sürdü.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Ä°ngiliz Times gazetesi, ABD'nin Irak ordusu ile birlikte düzenlediÄŸi operasyon ile IŞİD'in elinde 'idam edilmek üzere olan' 69 rehineyi kurtarmasını ve ilk kez IŞİD'e yönelik mücadelede bir Amerikan askerinin ölmesini deÄŸerlendirdi. Gazeteye göre ABD operasyonla, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Irak'ta inisiyatif almasını önlemek istedi.

Times'ın dünya haberleri sayfasındaki analiz, gazetenin Beyrut'taki muhabiri Tom Coghlan'ın imzasını taşıyor.

Tom Coghlan analizine, "ABD'nin son dönemde Irak'ta kara birlikleri kullanmaya yönelik isteÄŸi tesadüf olamaz. Beyaz Saray haftalardır, IŞİD'e karşı sadece hava gücü kullandığı için eleÅŸtiriliyordu" cümleleriyle baÅŸlıyor.

Analiz ÅŸöyle sürüyor:

"ABD, öncelikle Rusya'nın Suriye'deki müdahalesini öngöremedi. Daha sonra Rusya, Suriye, Ä°ran ve Irak Bapdat'ta ortak bir istihbarat paylaşım birimi kurdu. Bu, ABD'nin bölgedeki nüfusuna yönelik bir diÄŸer meydan okumaydı."

Irak'ta Åžii milletvekillerinin hafta boyunca BaÅŸbakan Haydar El Ä°badi'den, Rusya'dan, ülkede IŞİD'e yönelik hava saldırıları düzenlemesini istemesini talep etmiÅŸlerdi. Bu çevreler, ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarının baÅŸarısız olduÄŸu görüÅŸündeydi.

TAKVİYE ASKER BELİRSİZLİĞİ

"ABD tüm bunlara yanıt verir görünüyor" diyen Times muhabiri ise Amerikan Genelkurmay BaÅŸkanı General Joseph 'ın Salı günü önce Erbil'e, sonra da BaÄŸdat'a gittiÄŸini hatırlatıyor.

Amerikalı yetkililer Irak stratejilerini gözden geçirdikleri söylüyor. Irak'a takviye Amerikan askeri gönderilip gönderilmeyeceÄŸi ise netleÅŸmiÅŸ deÄŸil.

Times'taki analiz ÅŸöyle noktalanmış:

"Dünkü baskında Iraklıların yaÅŸamı için Amerikalıların hayatları riske atıldı. Bu önemli bir mesaj. Rusya'nın meydan okuması karşısında ABD'nin yeniden prestij kazanma çabası ve Irak stratejisinin baÅŸarısız olduÄŸunun da kabulü aslında.

"Amerika Irak güvenlik güçleri için 20 milyar dolar harcadı. Ancak ortada, Ä°ran destekli tartışmalı milisler savaÅŸa dahil olmadığı sürece, Irak ordusunun IŞİD'i maÄŸlup edebileceÄŸine yönelik çok az iÅŸaret var.

"Sayın Obama dış politikası kapsamında IŞİD'le mücadeleye ve Suriye'deki iç savaÅŸa mesafeli kalıp, Ä°ran'la nükleer anlaÅŸmaya odaklanmıştı. Bu politika artık yeterli olmayabilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.