Sosyal Medya

Dünya

Ä°srail'den beklenmedik karar

İsrail bir süredir uyguladığı Mescid-i Aksa'ya giriş için şart koştuğu 40 yaş kuralını değiştirdiğini açıkladı.



AA'da yer alan habere göre, Ä°srail polisi haftalar sonra ilk kez Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere yaÅŸ sınırlaması getirilmeyeceÄŸini açıkladı. Ä°srail polis sözcüsü Luba Samiri, Cuma namazı için Aksa'ya gelen Müslümanların giriÅŸine bir sınırlama getirilmeyeceÄŸini söyledi.

Öte yandan, Batı Åžeria ve Gazze'de yaÅŸayan Filistinlilerin Kudüs'e giriÅŸleri yasak olduÄŸu için Aksa'ya gelemiyorlar.

Netanyahu dün Kerry ile görüÅŸmüÅŸtü

Aksa'ya giriÅŸlere yaÅŸ sınırlamasının kaldırılmasının, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün Almanya'da yaptığı görüÅŸmenin ardından gelmesi dikkati çekti. Kerry'nin bugün de Ürdün'ün baÅŸkenti Amman'da Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah'la bir araya gelmesi bekleniyor.

Eylül ayından itibaren Ä°srail'in Aksa'ya giriÅŸlere getirdiÄŸi 40 yaÅŸ sınırlaması ve Ä°srail polisi ile Yahudi yerleÅŸimcilerin Harem-i Åžerif'e yönelik baskınları nedeniyle gerginlik yaÅŸanıyor.

Ä°srail polisi Aksa'ya düzenlediÄŸi baskınlarda mescidin içine postallarıyla girmiÅŸ ve çatısına çıkarak cemaatin üzerine gözyaÅŸartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi yaÄŸdırmıştı. Aksa'ya yönelik ihlallere tepki gösteren Filistinliler ile Ä°srail askerleri arasında sık sık çatışma çıkarken, Ä°srailli sivil ve askerlerin Ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 50'yi aÅŸmış durumda. Olaylarda 10 Ä°srailli Yahudi de hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.