Sosyal Medya

Güncel

Kırşehir'de işyerleri listeyle yakıldı iddiası

Kırşehir’de 8 Eylül’de 'teröre tepki' yürüyüşünde dükkanların listeyle yakıldığı iddia edildi...



KırÅŸehir'de 8 Eylül'de 'teröre tepki' yürüyüÅŸünün ardından kentte bazı dükkanların yakılmasıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Gül Kitabevi'nin yakılması iliÅŸkin olarak konuÅŸan kitabevinin sahibiSait Akıllı, "Olaylar 7 saat sürüyor, önlenemiyor. Organize iÅŸ. Liste yapıp tek tek sokakları dolaÅŸarak iÅŸyerlerini yakıyorlar" dedi. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Diyarbakır Tatlı Salonu'nda çalışan Sezai Öztürk, 5 arkadaşıyla saldırı anında iÅŸyerindeydi. Öztürk, “Ön kapıdan saldırdılar. Arka kapıdan kaçmak istedik. O sıra arkadan da bir grup saldırdı. Camları kırmaya baÅŸladılar, korkup bodruma kaçtık. ‘Bizi kurtarın' diye eÅŸi dostu aradık. Sonra valiye ulaÅŸmışlar, polis gelip bizi çıkardı. O sıra saldırılar devam ediyordu. Ä°çerde öleceÄŸimizi düÅŸündük, yakınlarımızı arayıp helalik istedik. Polis bizi çıkarttıktan 10 dakika sonra iÅŸyeri yakıldı. Yoksa ya canlı canlı yanacaktık ya da dumandan zehirlenecektik. Bizi gelip iÅŸyerinden çıkaran polis ne hikmetse iÅŸyerinin yakılmasını önleyemiyor” dedi.

EVLERÄ°NE DÖNEMEDÄ°LER 

KırÅŸehir'de yakılan iÅŸyerlerinin bulunduÄŸu apartmanlarda yaÅŸayanlar da 8 Eylül gecesi ölüm korkusuyla karşılaÅŸtı. ÇoÄŸu olaydan sonra evini boÅŸalttı. Yakılan Gül Kitabevi'nin üst katlarında oturan ve alevler binayı sarınca mahsur kalan 28 kiÅŸi son anda polis ve itfaiye tarafından tahliye edildi. ÇoÄŸu apartman sakini yaÅŸadıkları korku yüzünden halen evlerine dönmedi.  

"AKLIMA MADIMAK GELDÄ°"

GÜL Kitabevi'nin sahibi Sait Akıllı, yaÅŸadıklarını ÅŸöyle anlattı: “Canlı canlı yakmak istediler, benimle birlikte 4 kiÅŸi daha vardı. Üst katta kaçtık, dumanlar arasından arka tarafa geçtik. 2. kattan atlayıp kurtulduk. Bilinçli olarak ellerinde molotoflarla direk yakmaya gelmiÅŸler. Aklıma Madımak geldi. Bunu canlı olarak yaÅŸadık, korktuk. Korkumuz devletin bir ÅŸey yapmaması. Olaylar 7 saat sürüyor, önlenemiyor. Organize iÅŸ. Liste yapıp tek tek sokakları dolaÅŸarak iÅŸyerlerini yakıyorlar. Hedef Kürt kökenlilerdi. Benim Yozgatlı olduÄŸumu herkes bilir. Siyasi görüÅŸüm nedeniyle iÅŸyerimi hedef seçtiler.”

"POLÄ°S SEYRETTÄ°"

KırÅŸehir'de "teröre tepki" yürüyüÅŸü sonrası meydana gelen ve ‘Madımak Katliamı'nı anımsatan görüntüler Türkiye'yi dehÅŸete düÅŸürürken Hürriyet, olayları yaÅŸayanlardan dinledi. Göstericilerin 32 iÅŸyerine ellerindeki ‘liste'ye göre saldırdığını ve ‘polisin seyrettiÄŸini' iddia eden iÅŸyeri sahipleri, “Olay 7 saat sürdü, nasıl önlenemedi” diye sordu. 

8 Eylül'deki teröre tepki yürüÅŸünün ardından KırÅŸehir'de meydana gelen olaylar sırasında Gül Kitabevi ile Diyarbakır Tatlıcısı gibi iÅŸyerlerine yapılan saldırının yeni görüntüleriyle birlikte, olayların boyutu da ortaya çıktı. Saat 18.00'de HDP Ä°l BaÅŸkanlığı binasına saldırıyla baÅŸlayan olaylar, gece 01.00'de son buldu. Saldırganların, 7 saat sokak sokak gezip daha önce belirledikleri iÅŸyerlerine tek tek saldırıp yaktıkları iddia edildi. Ä°ÅŸyerleri yakılırken içeride ölüm korkusu yaÅŸayan insanların çaresizliÄŸi kameralara yansıdı. Saldırgan grup iÅŸyerlerini ateÅŸe verirken, birçok yerde polislerin de olduÄŸu görüldü. Ancak polislerin göstericilere müdahale etmek yerine ikna çabaları dikkat çekti. 

"Ä°BRET Ä°ÇÄ°N BIRAKTIK"

Olayların ardından KırÅŸehir'de dehÅŸetin izleri halen taze. En büyük saldırının yapıldığı Gül Kitabevi harabeye dönmüÅŸ durumda. Sahibi Sait Akıllı, yangında kitapların yüzde 80'inden fazlasını kurtaramadıklarını belirterek, “Yeniden hizmet verebilmek için küçük bir ÅŸube açtık. Yanan yeri ise bir süre ibreti alem olsun diye böyle bırakacağız, daha sonra tadilat yapacağız” dedi. DiÄŸer iÅŸyeri sahipleri ise güçleri yettiÄŸince tadilat yaparak yeniden hizmet vermeye baÅŸladı. Bazı iÅŸyerleri, yanan kısımları kamufle ederek dükkanlarının bir bölümünde hizmet vermeye çalışıyor. Esnaf ateÅŸe verilen HDP binası ile 32 iÅŸyerinin farklı cadde ve sokaklarda olduÄŸunu söyleyip göstericilerin ellerindeki listeye göre saldırdıklarını öne sürerken bu iddia halen yanıt bekliyor. 

"KARAKOLA 70 METREYÄ°Z"

Hüseyin BeydoÄŸan, üçüncü kuÅŸaktan esnaf. Kentte vali dahil üst düzey bürokratların çoÄŸunun alışveriÅŸ yaptığını söylediÄŸi Çöl Pazarı adlı giyim maÄŸazası, karakola 70 metre uzaklıkta. O geceyi anlatırken hâlâ korku içinde: “Bize saldırı olmadan önce saat 19.00 gibi bir arkadaÅŸ aradı, ‘Listede sizin de iÅŸyerinizin ismi var, saldırı olacak' dedi. Polise haber verdim. Polis ‘Gereken yapılıyor, merak etmeyin' dedi. Ne olur ne olmaz diyerek iÅŸyerini kapattık ve dışarı çıktık. 10 dakika sonra iÅŸyerine saldırdılar. O sırada kapıda bir grup polis de var. Sadece seyrediyor. Gereken yapıldı ve iÅŸyerimiz yakıldı. EÄŸer iÅŸyerini kapatmasaydık canlı canlı bizi de yakacaklardı.” 

"BEKLESEK ÖLMÜÅžTÜK"

HDP KırÅŸehir Ä°l EÅŸ BaÅŸkanı Demet ResuloÄŸlu da yaÅŸadıklarını ÅŸöyle anlattı: “Grup toplandıktan sonra güvenlik ÅŸube polislerini aradım. Ä°l baÅŸkanımıza yönelik bir saldırı olacağını belirterek, önlem alınmasını istedik ancak alınmadı. AkÅŸamüstü tekrar aradım. Bize, ‘il baÅŸkanınızın olduÄŸu yere yürümeyecekler, kontrolümüz altında' dediler. Yarım saat sonra binamıza saldırdılar. O sırada Gül Kitabevi'ne geçtim. Bizim binaya saldırdıktan sonra kitabevine yöneldiler. Ä°çerde dehÅŸeti yaÅŸadık. Yakmaya baÅŸladılar. Her tarafı duman ve alevler sardı. Valiyi, emniyet müdürünü aradık kimse dönmedi. Ä°tfaiye ve 155'i aradık, ‘ekiplerimiz yolda' dediler. Biz ikinci kattan kendimizi atarak kurtulduk. Onları bekleseydik ÅŸu anda ölmüÅŸtük. Olaylar organize. Emniyetin, valinin, polisin, hepsinin bilgisi dahilinde oldu.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.