Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da 'majestelerinin muhalefeti'ne bir vekillik bile yok

Mısır'da katılımın çok düşük kaldığı seçimin sonuçları hiçbir partiyi memnun etmedi. Ama en büyük hayal kırıklığı majestelerinin muhalefeti olarak adlandırılan Selefi Nur Partisi'nde yaşanıyor. Şu ana kadar bir vekillik bile çıkaramayan partide tartışmalar başladı



Mısır Yüksek Seçim Kurulu, ülkenin 27 vilayetinin 14'ünde 18-19 Ekim günlerinde yapılan seçimlerin sonuçlarını açıkladı. Düzenlenen basın toplantısında seçimlerin ilk turunda parti listeleri kontenjanına ayrılan 60 koltuÄŸun tamamını ‘Mısır Sevgisi Ä°çin’ koalisyonunun kazandığı, 226 koltuk için yarışan 2 bin 548 bağımsız adaydan sadece 4'ünün milletvekili olmaya hak kazandığı ve 222 koltuk için yeniden seçim yapılacağı duyuruldu. Katılımın çok düÅŸük kaldığı seçim sonuçları hiçbir partiyi memnun etmedi. Ama en büyük hayal kırıklığı majestelerinin muhalefeti olarak adlandırılan Selefi Nur Partisi'nde yaÅŸanıyor. Åžu ana kadar bir vekillik bile çıkaramayan partide tartışmalar baÅŸladı. Selefi Nur Partisi, Ä°hvan'a karşı darbe yapan Sisi'ye verdiÄŸi destek ve siyasi çıkışlarıyla koltuk deÄŸneÄŸi görevi görmüÅŸtü.

Darbeci Abdulfettah Es- Sisi ile anlaÅŸarak Ä°hvan’ın siyasi hayattan dışlanmasına katkıda bulunmasının ardından, bu seçimlerde Ä°slamcı kesimini temsil eden tek parti olarak Ä°hvan’ın yerini doldurmaya çalışan Nur partisinin, parti listeleri için ayrılan koltukların birini bile kazanamaması, onların kaleleri sayılan Ä°skenderiye, El Buhayre ve Marsa Matruh illerinde yenilmesinin ardından, parti mensuplarından ‘yönetim bizi aldattı’, ‘yönetim siyasi hayata resmen katılmamıza izin vermeden bizi bir dekor olarak kullanmak istiyor’ gibi tepkiler geldi.

Partinin kızgın gençliÄŸi, seçimden çekilme çaÄŸrısında bulunurken, Nur parti liderliÄŸine yakın olan, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Lübnan gazetesi el Arabi'ye verdiÄŸi demeçte, “Bu seçimlere katılabilmemiz için, yerimizi Hristiyanlara bırakmayalım diye, seçimlerde gerçek rekabet olacak ümidiyle, ÅŸeriata aykırı çok ÅŸeyi kabul etmek, birçok konuda taviz vermek zorunda kaldık. Seçimler baÅŸlar baÅŸlamaz tüm devlet organlarından belirli bir sebep olmadan bize karşı ÅŸiddetli bir hücum yöneltildi. Seçim sonuçlarına göre ortada bir oyun var. Fakat seçimlerden çekilmek bizim için bir seçenek deÄŸil ÅŸimdi. Bunun akibeti çok ağır olacak. Parti liderleri bunu iyi anlıyorlar. Seçimdeki atmosfer, olumsuz olmasına raÄŸmen devam etmek zorundayız” diye konuÅŸtu.

Nur Parti BaÅŸkanı Dr. Yunus Mahyun ise, seçimlere bir ÅŸaibe karıştığını ileri sürerek, partinin yönetim kurulunun bugünkü toplantısında seçimlerden çekilip çekilmeme konusunda karara varılacağını belirtti.

Seçimlerin ÅŸeffaflıktan yoksun bir ortamda yapıldığını ifade eden Mahyun, seçim kurullarında görevli bazı hakimlerin seçmenlerden kendi oylarını Mısır Sevgisi Ä°çin Koalisyonuna vermelerini istediklerini gördük. YSK’ya ÅŸikayet ettik. Åžikayetimiz dinlenmedi’ dedi. Mahyun, “Devlet tüm gücüyle eski rejimin adamlarının geri dönmesi için çalışıyor. Bu da seçimlerden önce belliydi’ diye konuÅŸtu.

Mısır’ın en eski partisi sayılan (1918 yılında kuruldu) Vafd partisinin baÅŸkanı El Seyyid El Bedevi ise yeni meclisin Mısır’da yapılan devrimlerin imajını yansıtmayacağını, onun büyük kısmının 25 ocak öncesindeki dönemi temsil edeceÄŸini söyledi. El Bedevi, “Anayasa gereÄŸince Meclisteki çoÄŸunluÄŸun partilere ait olması gerekirken Meclisin yüzde 60-65’i bağımsız adaylardan oluÅŸacak. Bunların çoÄŸu Mübarek’in feshedilen eski partisinin üyeleriydi” ifadesini kullandı.

El Bedevi, Mübarek’in eski adamlarını içine alan ‘Mısır Sevgisi Ä°çin’ listesinde bazı Vafd partililerin bulunması ile ilgili bir soru üzerine de, “Biz siyasi bir partiyiz. Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurmamız gerekir. YenemeyeceÄŸimizi bildiÄŸimiz bir koalisyon listesi ile yarışa girmeyiz. Bir de bu listeyle karşı karşıya gelmememizi, ulusal uzlaÅŸmayı ön plana çıkarmamızı gerektiren hesaplar vardı” diye cevap verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.