Sosyal Medya

Güncel

"Barak'a açılan davanın takipçisi olacağız"

Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan eski İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a ABD’de açılan davanın peşinde olduklarını söyledi.



AK Parti Kayseri Milletvekili olan Ahmet DoÄŸan, eski Ä°srail Savunma Bakanı Ehud Barak aleyhinde ABD'de açtıkları davanın, bu ülkede Ä°srailli üst düzey yönetici aleyhine açılmış ilk dava olduÄŸunu belirtti.

OÄŸlu Furkan DoÄŸan’ın ABD vatandaşı olduÄŸu için Ä°srail ve komutanlar hakkında ABD'de soruÅŸturma yapılmasını istediklerini belirten DoÄŸan, ancak ABD'nin bu soruÅŸturmayı yapamayacağını, olayın uluslararası sularda gerçekleÅŸtiÄŸini belirterek herhangi bir araÅŸtırma ve soruÅŸturmaya gerek olmadığını bildirdiÄŸini söyledi. Ahmet DoÄŸan, bunun üzerine Furkan'ın ailesi olarak ABD'de dava sürecini ÅŸöyle anlattı:

"Biz davayı açmıştık ancak tebligat yapılmadığı için dava devam etmiyordu. Tebligatın bizzat yapılmasıyla dava baÅŸlamış oldu. Barak ÅŸu anda bizim davamızda 'uluslararası terörizm, kasten adam öldürme, iÅŸkence ve kötü muamele' gibi nedenlerden dolayı jüri önünde yargılanacak. Bizim bu dava Amerika'da Ä°srailli üst düzey yönetici aleyhine açılmış ilk dava. Dolayısıyla bu açıdan da önemli. Ä°sraillilerin bir insanlık suçu iÅŸlediklerinde nerede olursa olsun yargılanacağını da göstermiÅŸ olacağız. Davamızın peÅŸindeyiz"

Barak tazminata mahkûm olabilir

Davanın hukuk danışmanı Hakan Camuz, mahkemede jüri heyeti oluÅŸturulacağını belirtti. Camuz, Barak'a karşı "ceza davası" deÄŸil "hukuk davası" açtıklarını belirterek, mahkemenin Barak'ı tazminata mahkûm edebileceÄŸini dile getirdi.

Ä°srail ordusunun, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan ve 500'den fazla kiÅŸiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası sularda saldırı düzenleyerek 10 kiÅŸiyi ÅŸehit etmesine iliÅŸkin ABD'de de yasal süreç baÅŸlatıldığı salı günü Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı tarafından duyurulmuÅŸtu.

Mavi Marmara gemisinde ÅŸehit edilen Furkan DoÄŸan'ın ailesi, dönemin Ä°srail Savunma Bakanı Barak'a, California Bölge Mahkemesi'nde dava açmıştı. Dava dilekçesinde, ABD vatandaşı olan DoÄŸan'ın uluslararası sularda öldürülmesindeki sorumluluÄŸu nedeniyle Barak'ın cezalandırılması isteniyor. Dilekçede California Merkez Bölge Mahkemesi'nin bu suçlar konusunda yetkili olduÄŸu vurgulandı. Barak'ın duruÅŸmalara katılmaması durumunda mahkeme kendisini gıyabında yargılayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.