Sosyal Medya

Dünya

Boko Haram'a karşı paralı askerler

Nijerya ordusunun, Boko Haram'ı yenilgiye uğratmak için paralı askerler kiraladığı iddia edildi



Nijerya'da ordunun, Boko Haram militanlarının yenilgiye uÄŸratılması için yabancı bir ÅŸirketten paralı askerler kiraladığı belirtiliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askeri kaynak, 250 civarında paralı askerin, merkezi Güney Afrika'da bulunan Özel Görevler, EÄŸitim, Donanım ve Koruma (STTEP) ÅŸirketinden kiralandığını, Boko Haram'a karşı yürütülen operasyonun baÅŸarıya ulaÅŸması için bu yönteme baÅŸvurulduÄŸunu söyledi. Bir diÄŸer askeri yetkili de geliÅŸmeyi doÄŸruladı. 

Paralı askerlerin, bir saldırı gücünü eÄŸiteceÄŸi ve bu güçle iÅŸbirliÄŸi içinde çalışacağı ifade edildi. 

STTEP'in resmi internet sitesinde, ÅŸirkete baÄŸlı eÄŸitmenlerin ve danışmanların, "1994 yılından önce (apartheid döneminde) Güney Afrika Savunma Gücü'nün konvansiyonel ve gizli birimlerinde" görevli oldukları belirtiliyor. Sitede, ÅŸirketin Afrika, OrtadoÄŸu, Uzak DoÄŸu, Orta ve Güney Amerika'da baÅŸarı öykülerine imza attığı kaydediliyor. 

Nijerya Devlet BaÅŸkanı Muhammed Buhari, bu sene seçim kampanyası sırasında militanlarla mücadelede paralı asker kullanılmasını "utanç verici" sözleriyle tanımlamış ve bu uygulamanın, Nijerya ordusunun zayıflığının göstergesi olacağını savunmuÅŸtu. 

Bir askeri kaynak, Buhari yönetiminin, ÅŸimdi neden paralı asker kiralama yöntemine baÅŸvurduÄŸuna iliÅŸkin soruya, gerilla taktikleri Nijerya ordusu için yeni olan militanlarla mücadelede paralı askerlerin en pratik seçenek gibi göründüÄŸü yanıtını verdi. 

Nijerya ordusu konuyla ilgili açıklama yapmazken, Devlet BaÅŸkanlığı sözcüsü Garba Shehu iddiaları yalanladı. Shehu, bir önceki yönetimin Boko Haram ile mücadele için Güney Afrikalı paralı askerler kiraladığının doÄŸru olduÄŸunu ancak bu askerlerin kendilerini getiren yönetimle birlikte gittiÄŸini kaydetti. Shehu, Buhari yönetiminin, paralı asker kiralama gibi bir planı olmadığını sözlerine ekledi.

Öte yandan Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü'nün (SANDF) sözcüsü Siphiwe Dlamini, Nijerya'da Güney Afrika askerlerinin bulunmadığını ancak özel paralı askerlerin burada faaliyet gösterip göstermediÄŸi konusunda yorum yapamayacağını bildirdi. 

Adı yerel dilde "Batılı tarzda eÄŸitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoÄŸusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenledikleri ÅŸiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kiÅŸi hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.