Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'dan Onur Air davası

İran'da yargılanan ve mal varlıklarına el konulan Babek Zencani'nin Onur Air'de de hisseleri bulunduğu gerekçesiyle, şirkete Tahran yönetimi tarafından "el koyma" davası açıldı



Ä°ran Petrol Bakanlığı, ‘Onur Air’in tamamının Ä°ran’da idam cezasıyla yargılanan iÅŸadamı Babek Zencani’nin yediemini Mehdi Åžems’e dolayısıyla Ä°ran devletine ait olduÄŸu iddiasıyla ilk kez Türkiye’de özel bir ÅŸirkete karşı dava açtı. Zencani, Ä°ran devletine olan borçlarının bir bölümüne karşı Onur Air’deki hisselerini bakanlığa devretmiÅŸti.

Hürriyet'in haberine göre Rıza Sarraf'ın ortağı olarak bilinen ve Ä°ran devletini 2.8 milyar dolar dolandırmak suçlamasıyla idam cezasıyla yargılanan Ä°ranlı iÅŸadamı Babek Zencani’nin yurtdışındaki malvarlığına el koyan Ä°ran, 2013’de 250 milyon dolara Onur Air’i alan Ä°ranlı Mehdi Åžems ile Türk vatandaşı Kudret Tuncel’in aslında Babek Zencani’nin yedieminleri olduÄŸunu savunarak, havayolu ÅŸirketinin tamamının Åžems’e dolayısıyla devlete ait olduÄŸu iddiasiyla Türkiye’de bir dizi dava açtı.

Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Onur Air’in hisse devri için Kudret Tuncel dışında diÄŸer ortağın izninin gerekli olduÄŸu yönünde tedbir koydu. Böylelikle hisse satışı Åžems´in iznine baÄŸlandı. Ä°ran devleti de tarihinde ilk kez Türkiye’de özel bir ÅŸirkete karşı dava açmış oldu. Dava dilekçesinde, 9 Ocak 2015 tarihinde imzalanan bir sözleÅŸmeyle Kudret Tuncel’in, kağıt üzerinde kendisine, ancak gerçekte Babek Zencani’ye ait olan on milyonlarca dolar bedelindeki hisselerin tamamını bedelsiz olarak ÅŸu andaki sahibi Cankut Bagana’ya devrettiÄŸi de iddia ediliyor.

2013’TE BAGANA SATMIÅžTI

Onur Air’in 2013 yılı Mayıs ayında o dönemde sahibi olan Cankut Bagana tarafından 250 milyon dolara Türk asıllı Kudret Tuncel ile Dubai’de yaÅŸayan Ä°ran asıllı Ä°ngiliz iÅŸ adamı Mehdi Åžems’e satıldığı açıklanmıştı. O dönemde, Ä°ranlı iÅŸadamı Babek Zencani’ye ait Qeshm Airlines’ın gerçek alıcı olduÄŸu iddia edilmiÅŸ ancak bu iddia her iki taraftan da yalanlanmıştı. Ancak Ä°ran Petrol Bakanlığı yaklaşık iki buçuk ay önce Ä°stanbul’da açtığı davalarda, Türk Ticaret Kanunu gereÄŸi hisse çoÄŸunluÄŸunun bir Türk vatandaşında bulunması gerektiÄŸi için Mehdi Åžems ile Kudret Tuncel arasında 29 Haziran 2012’de bir yedieminlik sözleÅŸmesi imzalandığı, imzalanan bu sözleÅŸmeyle Tuncel’in Åžems’in yediemini olduÄŸu iddia edildi.

Dava dilekçesinde 2013’te Onur Air’in yüzde 92.8 hissesine sahip olan Ten Tour’un yüzde 49’unun Babek Zencani’nin yediemini olan Mehdi Åžems’e, yüzde 51’inin de Mehdi Åžemsi’in yediemini olan Kudret Tuncel’e satıldığı belirtiliyor.

Ä°ran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde yargılanan Ä°ranlı iÅŸadamı Babek Zencani’nin yargılandığı davanın Ekim ayının başındaki ilk duruÅŸmasında, savcı, Zencani’nin “Ä°ran dışındaki ülkelerdeki tüm mallarına, hatta Zencani’nin sahte bir ÅŸekilde baÅŸka kiÅŸilere devredilen mallarına bile Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin çıkarları doÄŸrultusunda el konulmasını talep ediyorum” demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.