Sosyal Medya

Güncel

Wikileaks CIA Direktörü'nün e-postalarını yayınladı

CIA Direktörü John Brennan'ın kişisel e-postaları olduğu belirtilen 6 belge yayımlandı



Wikileaks internet sitesi, Amerikan Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı (CIA) Direktörü John Brennan'ın kiÅŸisel e-postaları olduÄŸu belirtilen 6 belge yayımladı.

2007 ve 2008 yılına ait belgelerin, ABD'nin dış politikasını protesto etmek amacıyla Brennan'ın e-postalarını ele geçirdiÄŸini New York Post gazetesine anlatan bir lise öÄŸrencisinden alınmış olduÄŸu düÅŸünülüyor.

E-postalarda, Brennan'ın bir güvenlik soruÅŸturması baÅŸvurusu ile eÅŸinin sosyal güvenlik numarası ve daha önce CIA'de beraber çalıştığı iÅŸ arkadaÅŸlarından bazılarının isimleri de yer alıyor. Belgelerde istihbaratın geleceÄŸi, Ä°ran ile ilgili bir not, CIA sorgulama teknikleri üzerine Cumhuriyetçi bir meclis üyesinden gelen mektup ve John Brennan'ın daha önce çalıştığı özel firma hakkında bilgi notları da bulunuyor. 

ABD'de 2008 yılında yapılan BaÅŸkanlık seçimlerinden önce Beyaz Saray'a gelecek BaÅŸkana ithafen yazıldığı söylenen bilgi notunda da CIA yöneticisi, Ä°ran ile nükleer konularda pragmatik bir yöntem önerisinde bulunarak "ödül ve ceza" yaklaşımını tavsiye ediyor. Notta, "ABD'nin Tahran'da kim iktidarda ise onunla çalışmaktan baÅŸka seçeneÄŸi yoktur. Ä°ran'ın kendi politik ve ekonomik çıkarları ise ABD ve Batı ile düÅŸmanca olmayan iliÅŸkilerine baÄŸlıdır" ifadeleri yer alıyor.

Aynı bilgi notunda müstakbel BaÅŸkan'a Ä°ran'a karşı söylemini yumuÅŸak tutmasını tavsiye ediliyor. Brennan, "Ä°ran açmazı" baÅŸlıklı belgede, eski DışiÅŸleri Bakanı Colin Powell'ın Ä°ran ile müzakere yürütmesini öneriyor. Brennan'ın bu konuda önerdiÄŸi diÄŸer isimler ise eski BaÅŸkan Yardımcısı Al Gore, eski DışiÅŸleri Bakanı Madeleine Albright, Bill Clinton'ın ulusal güvenlik danışmanı Tony Lake, eski BaÅŸkanlardan Gerald Ford ve George W. Bush'un ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Brent Scowcroft bulunuyor.

John Brennan, aynı metni aynı baÅŸlıkla 2008'de akademik bir dergide yayımlamıştı. 

Brennan, önceki BaÅŸkan George W. Bush'u ise Ä°ran'ı "gereksiz yere ÅŸeytan ekseni" olarak nitelendirmesinden dolayı güçlü bir ÅŸekilde kınıyor. ABD'nin Tahran yönetimi ile doÄŸrudan diyalog kurarak "realist ve ölçülebilir adımlar" atılıp atılmadığına bakması gerektiÄŸini belirten Brennan, Ä°ran'a ekonomik yaptırımlar konusunda ise spesifik ifadeler kullanmıyor. 

Yayımlanan belgeler arasında terör zanlılarına "sert sorgulama teknikleri" uygulanması konusunu içeren bir hükümet mektubu da bulunuyor. CIA'in sert sorgulama tekniklerini "iyi istihbarat saÄŸladığı" gerekçesiyle savunduÄŸu bilinen Brennan, daha sonra Obama'nın bu yöntemleri yasaklamasına da destek vermiÅŸti.

Wikileaks'in ifÅŸa ettiÄŸi belgelerde yer alan bazı cümlelerin yarım bırakılmış olması, metinlerin henüz taslak aÅŸamasında kaldığı ÅŸeklinde deÄŸerlendirildi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.