Sosyal Medya

Güncel

ABD'de, cami kapatmalı seçim vaadi

ABD'de 2016 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışı lider olarak devam ettiren iş adamı Donald Trump, ABD'deki bazı camileri kapatabileceğini söyledi.



Fox Business Network'e (FBN) konuÅŸan Trump'ın camilere yönelik ifadesine Müslüman toplumu anında tepki gösterdi.

Kampanyasını açıklarken yaptığı ilk mitinginde ABD'deki Meksikalıları ve göçmenlere yönelik nefret ifadeleri kullanarak sınıra duvar öreceÄŸini bildiren Turmp'ın, en son açıklamasının hedefinde Müslüman toplumu yer aldı.

"BUNU YAPARIM, KESÄ°NLÄ°KLE..."

Trump, Jim Varney'un sunduÄŸu programa telefonla baÄŸlanarak yine tartışmalı ifadelerde bulundu. Fox'un sunucusu Varney, programında Trump'a, Ä°ngiltere'nin DAEÅž'e savaÅŸmak için seyahat edenlerin pasaportlarını iptal edeceÄŸine ve buna ek olarak da bazı camileri kapatacağına iliÅŸkin tasarısını gündeme getirip, BaÅŸkan olması durumunda buna benzer bir yol takip edip etmeyeceÄŸini sordu.

Trump, soruya verdiÄŸi cevapta, "Bunu yapardım. Kesinlikle. Bunun çok iyi olduÄŸuna inanıyorum. Orada bir sürü teklifin olduÄŸunu biliyorum" ifadesini kullandı.

Daha sonra sunucu Varney'in düÅŸünce ve din özgürlüÄŸünü garanti altına alan ABD Anayasası'nın 1. maddesini hatırlattığı Trump, "Eh bilmiyorum. Ben bir caminin kapandığını hiç duymadım. Bu camiye baÄŸlı" diye devam etti.

MÜSLÜMAN TOPLUMUNDAN TEPKÄ° GEÇÄ°KMEDÄ°

ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü Amerika Ä°slam Ä°liÅŸkileri Konseyi (CAIR) Sözcüsü Ä°brahim Hooper, Trump'ın sözleri üzerine yaptığı açıklamada, "Önde giden bir Cumhuriyetçi adayın ABD Anayasası'nın 1. maddesini ihlal edeceÄŸini duyurması çok çirkin" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

CAIR'in Devlet Ä°ÅŸleri Dairesi Müdürü Robert McCaw da "Trump'ın, Amerikan camilerini kapatma isteÄŸini ortaya atması, anayasanın ve ulusumuzun el üstünde tutulan din özgürlüÄŸü ilkesine tamamen aykırı" dedi.

New York Arap-Amerikan BirliÄŸi yöneticisi Linda Sarsour ise Trump'ın dini özgürlükler ülkesinde toplumun dini yapılarını kapatacağını söylemesinin "tehlikeli" olduÄŸunu belirtti.

Cumhuriyetçi Parti'nin BaÅŸkan aday adaylarından Ben Carson da "Müslüman birinin ABD BaÅŸkanı olmaması gerektiÄŸini" içeren sözü nedeniyle ülkedeki birçok kesimin tepkisini çekmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.