Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İsrail şiddeti polis korumasında'

Filistin'deki İslami Hareket'in liderlerinden Kemal Hatip bir konferansa katılmak için Türkiye'ye gelecekti. Ancak İsrail tarafından kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirildi.



Ä°srail’in son zamanlarda Kudüs’te Müslümanlar için kutsal sayılan Mescid-i Aksa’ya giriÅŸine getirdiÄŸi kısıtlamalar, kentte gerginliÄŸi üst seviyeye çıkardı. Ancak Ä°srail’in katı uygulamaları sadece Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya giriÅŸlerine kısıtlama getirmesiyle sınırlı deÄŸil. Filistin’deki Ä°slami Hareket’in liderlerine de ülkeden çıkış yasağı getirildi. Ä°slami Hareket lideri Åžeyh Raid Salah’a getirilen yasağın ardından ÅŸimdi de Salah’ın yardımcısı Åžeyh Kemal Hatip’e yasak geldi.

Yasağın gerekçesi; 'Ä°srail’in güvenliÄŸine risk'

Kemal Hatip 25 Ekim pazar günü Burak DerneÄŸi’nin düzenlediÄŸi bir konferansa katılmak için Ä°stanbul’a gelecekti.  Hatib’in uçak bileti dahil bütün iÅŸlemleri tamamdı. Ancak 18 Ekim’de Hatib’in evine bir tebligat gitti. O tebligatta kendisine yurt dışına çıkış ve Kudüs’e giriÅŸ yasağı getirildiÄŸi tebliÄŸ edildi. Gerekçe olarak ise Ä°srail’in güvenliÄŸine risk oluÅŸturmasıydı. Kemal Hatib bu yasaktan dolayı Türkiye’ye gelemedi. Ancak aynı programa katılmak için Ä°stanbul’a gelen eÅŸi Nema Hatip ve oÄŸlu Muad Hatip, Kemal Hatib’e getirilen yasağı ve son zamanlarda Kudüs’te Filistinlilere yönelik ÅŸiddet uygulamalarını Al Jazeera’ye anlattı.

 
Muad Hatip Filistinlilere yönelik katı uygulamaların önceki senelere oranla arttığını söylüyor. [FotoÄŸraf: Sümeyye Ertekin / Al Jazeera Türk]

 

Politik felsefe alanında yüksek lisans yapan 30 yaşındaki Muad Hatip iki gün önce babasının yurt dışına çıkış yasağı ile ilgili evlerine gelen tebligatı ÅŸöyle anlatıyor:

“Ä°ki gün önce biz Türkiye’ye gelmeye hazırlanırken babama Ä°srail Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’ndan ve Ä°ç Güvenlik Ä°stihbaratı Åžabak’tan bir tebligat geldi. Tebligatta 18 Ekim’den itibaren bir ay yurtdışına çıkış yasağı getirildiÄŸi yazıyordu. Bize söyledikleri gerekçe ise Kemal Hatip’in ülke dışına çıkmasının Ä°srail’in güvenliÄŸini ciddi riske atacak bir durum olduÄŸu iddiasıydı. EÄŸer bir ÅŸekilde babam ülkeden çıksaydı, bu sefer yasağı deldiÄŸi için mahkemeye çıkarılıp yargılanacak; hapse atılacaktı. Babam gibi Ä°slami Hareket liderleri ülke dışına çıktıklarında  Ä°slami toplumun Mescid-i Aksa’yı, Kudüs ile baÄŸlarını güçlendirmek için çalışıyorlar. Bu da Ä°srail’in hoÅŸuna gitmiyor. Bu yüzden onun ülke dışına çıkarak hareket halinde olmasını ve Kudüs ile Mescid’i Aksa’yı anlatmasını istemiyorlar.”

'Kasabalardan Kudüs’e gidiÅŸlerimizi engelliyorlar'

Kudüs’e bir buçuk saat uzaklıktaki Kofor Kunna kasabasında oturduklarını söyleyen Muad Hatip, son zamanlarda Filistin’in ÅŸehir ve kasabalarından Kudüs’e giriÅŸlere ciddi engellemeler olduÄŸunu anlatıyor:

“Bir Filistinli olarak  normalde Kudüs’e gittiÄŸimizde bazen '50 yaÅŸ altı erkekleri almayacağız' derlerdi. Biz de Mescid’i Aksa’nın kapısında, etrafında, caddede bir ÅŸekilde namaz kılardık. Ama son zamanlarda daha önce hiç yapmadıkları bir ÅŸeyi yapıyorlar. Ä°srail ÅŸimdi de köylerden, çevre ÅŸehirlerden Kudüs’e gidecek otobüslere bile izin vermiyor. Yollarda barikatlar kurup engelliyorlar."

 
Kemal Hatip Ä°srail'in koyduÄŸu yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle Türkiye'ye gelemedi. [FotoÄŸraf: Anadolu Ajansı]

 

Polis koruması altında şiddet

Son bir aydır Ä°srail’in Mescid’i Aksa’ya giriÅŸleri kısıtlaması nedeniyle patlak veren olaylar ile ilgili Hatip, Ä°srailli yerleÅŸimcilerin polis koruması altında Mescid’i Aksa’ya girerek ÅŸiddet kullandığını ve Filistinlileri provoke ettiÄŸini anlatıyor:

"Ä°srailli yerleÅŸimciler Aksa’ya giriyor ve ÅŸiddet uyguluyorlar. Filistinliler onları protesto etmek için tekbir dahi getirseler, polis Müslümanlara saldırıyor. YerleÅŸimciler polis koruması altında Filistinlilere saldırıyor. Netenyahu yeni bir kanun çıkarttı. Bu kanunda Ä°srail polisine ÅŸüpheli gördüÄŸü kiÅŸileri vurma hakkı veriyor. Bu yüzden Aksa ve çevresinde çıkan olaylarda ÅŸimdiye kadar 50 kiÅŸiyi ÅŸehit ettiler."

Hatip polisin Filistinliler’in üzerinde silah olduÄŸu iddiasıyla öldürmesi ile iglili ise ÅŸunları söylüyor:

“Öldürdükleri kiÅŸileri neden öldürdüklerini dünyaya anlatmak için bir bahane üretmeleri gerekiyordu.  Bu yüzen öldürdükleri kiÅŸilerin üzerinde silah olduÄŸunu iddia ediyorlar ÅŸimdi. Hâlbuki yalan. Ä°lk öldürdükleri kiÅŸinin öldürülme anı videosu ortaya çıktı. Orada görülüyor ki ÅŸehidin üzerinde bıçak yok. Sonradan yanına bıçak konuyor. Bu da Filistinliler arasında büyük öfkeye neden oldu ve protestolar baÅŸladı. Halbuki birinin elinde bıçak bile olsa -ki bu yalan- onu öldürmeden etkisiz hale getirebilirler.”

'Radikal Yahudiler Netenyahu’ya baskı yapıyor'

Filistin’de Ä°slami Hareket’in siyasi kanadı liderlerinden Åžeyh Sami Masri ise Kudüs’te son zamanlarda yaÅŸananların Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netenyahu’nun seçim öncesi vaadi ile ilgili olduÄŸunu söylüyor:

 
Åžeyh Sami Masri radikal Yahudiler'in Netenyahu'ya baskı yaptığını söylüyor. [FotoÄŸraf: Sümeyye Ertekin / Al Jazeera Türk]

 

"Netenyahu seçimlerde özellikle radikal Yahudiler’e Mescid’i Aksa’nın altında olduÄŸuna inanılan Süleyman Mabedi’ne özgürce girerek ibadet edeceklerini vaad etti. Yani ÅŸu andaki Mescid’i Aksa’ya... O radikaller ÅŸimdi sık sık Mescid’i Aksa’yı basarak Netenyahu’ya baskı yapıyorlar. ‘Sen vaadini yerine getirmiyorsun’ diyorlar. Bunu gerek Ä°srail medyasında gerek protestolarında iÅŸliyorlar. Yani Radikal Yahudiler Netenyahu’nun Filistinlilere karşı çıkardığı kanunları bile yetersiz görüyor ve baskı yapıyorlar. Ilımlı Yahudiler ise yaÅŸanan olaylardan rahatsızlık duyuyor ve bir an önce sükunetin saÄŸlanması için çaÄŸrı yapıyorlar. Çünkü ben iki gün önce Aksa’ya gittiÄŸimde çok az kiÅŸi vardı orada ibadet eden. Ama sadece Aksa’da deÄŸil gerginlikten dolayı AÄŸlama Duvarı neredeyse boÅŸtu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.