Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'a yatırım için Avrupa şirketleri sırada

Yaptırımların kalkması üzerine Avrupa'nın önemli petrol şirketleri yatırım için sıraya girerken ABD şirketleri şimdilik kenarda bekliyor...



Ä°ran'da nükleer anlaÅŸmanın onaylanması ile birlikte Batılı ülkelerin yaptırımları kaldırmasının önü açıldı. Ülkenin petrol kaynaklarının iÅŸletilmesi ile ilgili olarak büyük ÅŸirketler yatırıma hazırlanıyor.

Nükleer anlaÅŸma sonrası Ä°ran'da yatırım için büyük ÅŸirketler sıraya girdi. Ancak petrol yatırımları ile ilgili olarak ABD'li ÅŸirketlerin ÅŸu an herhangi bir rekabete girmediÄŸi ve Ä°ran'ın yatırımlar için Avrupalı ÅŸirketlere öncelik vereceÄŸi belirtiliyor.

Ä°ran'de geçtiÄŸimiz günlerde Shell ve Total gibi ÅŸirketlerin 100'er akaryakıt istasyonu kurmasına izin verilmiÅŸti. Bu ÅŸirketlerin önümüzdeki günlerde ülkede petrol çıkarılması ve iÅŸlenmesi konusunda da faaliyet gösterebileceÄŸi belirtiliyor. Total, Ä°ran'ı 2010 yılında yaptırımlar sebebiyle terk etmek durumunda kalmıştı.

Öte yandan Ä°talya'nın önemli petrol ÅŸirketlerinden Eni SpA'nın da Angola'da kullandığı teknolojileri bu ülkeye taşıyabileceÄŸi ifade ediliyor.

ABD'li şirketlerin ise bu konuda nasıl bir girişimde bulunacağı merak ediliyor.

Nükleer anlaÅŸma, Ä°ran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beÅŸ daimi üyesi ABD, Ä°ngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında yürütülen ve iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015 tarihinde Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'da imzalanmıştı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.