Sosyal Medya

Dünya

Putin'den ErdoÄŸan'a Esed telefonu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed dün akşam Moskova'ya giderek, Rus lider Vladimir Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonda konuşan Putin, görüşmeyle ilgili bilgi verdi.



Kremlin, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esed'in Moskova'da Putin ile bir araya geldiÄŸini duyurdu. Moskova ziyareti, 2011'de Suriye'de ayaklanmanın baÅŸlamasından beri Esed'in bilinen ilk yurtdışı ziyareti oldu. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Esed salı akÅŸamı gittiÄŸi Moskova'da Putin'i, Suriye'deki son durumla ilgili bilgilendirdi ve rejim güçlerinin harekât planları hakkında bilgi verdi. Sözcü Dmitry Peskov, Esed'in görüÅŸmeden sonra Suriye'ye dönüp dönmediÄŸi hakkında bir açıklama yapmadı. 

Bu görüÅŸmenin ardından, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Putin'le telefonda konuÅŸtu. CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Putin, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a Esed’in dün Moskova’ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da Putin’e Suriye’deki son geliÅŸmeler hakkındaki endiÅŸelerini dile getirdi. Bu çerçevede, Halep ve çevresini hedef alan saldırıların yeni bir göç dalgasını beraberinde getirebileceÄŸine iliÅŸkin kaygıların da ifade edildiÄŸi öÄŸrenildi.

Kaynaklara göre CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın PYD ve YPG’nin PKK baÄŸlantılarına da dikkati çektiÄŸi görüÅŸmede, Türkiye’nin DAEÅž de dahil olmak üzere 'tüm terör örgütleriyle' mücadeleye önem verdiÄŸini vurguladığı kaydedildi. 

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, "KeÅŸke Esed Rusya'da daha fazla kalsa da Suriye halkı rahat etse, keÅŸke daimi olarak kalsa da geçiÅŸ dönemi böyle baÅŸlasa" ifadelerini kullandı. 

Peskov, Esed ve Putin'in "terörist gruplarla mücadeleyi" ve Rusya'nın hava saldırılarının devamını görüÅŸtüÄŸünü söyledi.

Kremlin'in yayımladığı görüÅŸme notlarına göre, Putin Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüme hazır olduÄŸunu ve barışçıl bir çözüm için diÄŸer ülkelerle bu konuda 'yakından çalışabileceklerini' vurguladı. Rus lider, Suriye'de eski Sovyet Cumhuriyetleri'nden 4 bin yabancı savaÅŸçının bulunduÄŸunu söylerken, "Siyasi çözüm sürecinde sadece askeri harekâtlara deÄŸil, terörizmle savaÅŸa da katkıda bulunmaya hazırız" diye konuÅŸtu. Suriye'deki askeri geliÅŸmelerin uzun soluklu bir siyasi çözümün temelini oluÅŸturduÄŸunu belirten Rusya lideri, sürecin tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsaması gerektiÄŸini söyledi. 

BeÅŸar Esed de Rusya'ya teÅŸekkür ederken, "Suriye ve Suriye'nin bağımsızlığını savunduÄŸunuz için teÅŸekkürler. Rusya'nın attığı siyasi adımlar Suriye'deki krizin daha da büyüyüp trajik bir senaryoya dönüÅŸmesini engelledi" dedi. 

SMDK: Siyasi reklam

Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Ahmet Ramadan, Esed’in Moskova’ya yapmış olduÄŸu ziyaretin, Rusya’nın askeri operasyonuna bir siyasi reklam olduÄŸunu söyledi.

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Ramadan, Rusya’nın havadan desteÄŸine raÄŸmen rejimin karada ilerleyememesine karşın Moskova’nın siyasi bir reklam peÅŸine düÅŸtüÄŸünü savundu.

Askeri operasyondan fayda elde edemeyeceÄŸini anlayan Rusya’nın bir siyasi manevrayı baÅŸlattığını söyleyen Ramadan, Moskova’nın Cenevre AntlaÅŸması'na ya da BM’nin kararlarına dayalı bir siyasi süreçten söz etmediÄŸine dikkat çekti. Rusya’nın Cenevre 1 Bildirgesi'ne dayalı bir çözümden kaçındığına iÅŸaret eden Ramadan, Moskova’nın Esed rejiminin yönetimde kalmasını saÄŸlayacak formalite bir parlamento seçimini istediÄŸini ifade etti.

"Esed'li geçiÅŸ planı" haberlerinin ardından Moskova ziyareti

Putin-Esed buluÅŸması, Suriye'de 'altı aylık Esed'li geçiÅŸ dönemi planı' haberlerinin konuÅŸulduÄŸu bir sırada gerçekleÅŸti. 

Türk DışiÅŸleri'nden bir yetkili; Cumhuriyet, Hürriyet, Hürriyet Daily News ve Yeni Åžafak köÅŸe yazarlarına IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin Suriye’de yeni bir geçiÅŸ dönemi için yaptığı planın ayrıntılarının netleÅŸtiÄŸinisöylemiÅŸti.

Söz konusu gazetelerde yazan plana göre, altı aylık bir geçiÅŸ süreci öngörülüyor. Bu süreçte Esed ‘sembolik’ CumhurbaÅŸkanı olarak görevde kalacak. Yetkileri geçici yönetim organına devredilecek. Ä°stihbarat, savunma, hava kuvvetleri gibi kritik alanlardan Esed sorumlu olmayacak.

KöÅŸe yazarlarına göre, altı aylık geçiÅŸ döneminin sonunda Esed’e ne olacağıyla ilgili de soru iÅŸaretleri var. Rusya henüz bir yanıt vermediÄŸi için, altı ayın sonunda Esed’in görevi bırakmasının nasıl garanti edileceÄŸi henüz netlik kazanmadı. Ancak Rusya, Esed’e savaÅŸ suçlarından yargılanmama ve ailesinin güvenliÄŸi ile ilgili kimin, nasıl güvence vereceÄŸi sorusu üzerinde duruyor.

Esed ve ailesini geçiÅŸ dönemi sonunda Rusya’nın alması önerisine ise Rusya “Kesinlikle olmaz. Esed’i biz alırsak, Batı’yla iliÅŸkilerimize yeni bir gündem maddesi eklenmiÅŸ olur” diyerek karşı çıkıyor.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.