Sosyal Medya

Dünya

'ABD 5 yıldır bize yalan söylüyor'

Geçtiğimiz yıl Kobani'de PYD ile beraber IŞİD'e karşı savaşan Suriyeli muhalif komutan Abdül Cebbar Ageydi'ye göre, ABD, muhaliflere 5 yıldan bu yana yalan söylüyor. ABD yönetiminin kendilerini aldattığını söyleyen Ageydi'yle sahadaki son durumu konuştuk.



Suriyeli muhaliflerin önemli isimlerinden eski Halep Askeri Meclis BaÅŸkanı Abdül Cebbar Ageydi Obama yönetimine tepkili. Ageydi, ABD’nin 5 yıldır yalan söyleyerek muhalifleri aldattığını savundu. "Seçkin kuvvetler" anlamına gelen "Kuvvetin Nuhba" Tugayı'nın başında olan Ageydi, geçtiÄŸmiz yıl Kobani’de PKK’nın Suriye kolu PYD ile beraber IŞİD’e karşı savaÅŸan Hür Suriye Ordusu’na baÄŸlı askeri birliÄŸin komutanlığını yapmıştı. Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Ageydi'ye göre, öncelikli hedefi Esed’siz bir Suriye olmayan her giriÅŸim yalnızca savaşı uzatma amacı güdüyor.

'Batılılar Suriye’de çözümden yana deÄŸil'

Batılı ülkelerin Esed’in gitmesi ve Suriye halkının kendi iradesinin yansıyacağı bir yönetim ÅŸeklini seçmesi konusunda samimi olmadığını savunan Ageydi ÅŸunları söyledi:

“Rejim, ÅŸehirlerimizi acımasızca bombalayıp halkımızı kimyasal silahlarla katlederken seyirci kalan uluslararası camia, Suriye’yi terör ülkesi haline getirecek zeminin oluÅŸması için bekledi. Sonra IŞİD ve benzeri aşırıcılık yanlısı gruplar, ortaya çıkan boÅŸluÄŸu fırsat bilerek Suriye’ye girdi. Daha sonra da IŞİD baÅŸta olmak üzere radikal gruplar bahane edilerek havadan bombardıman baÅŸladı. Ancak aradan geçen zaman Suriye’yi daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir sarmalın içerisine itti. IŞİD, tutarsız ve samimi olmayan politikaların sonucu olarak ortaya çıkan bir terör örgütüdür. Ancak varlığını BeÅŸÅŸar Esed’e borçludur. Batı bizim için çözüm odaklı bir sonuç istemiyor. Burada oluÅŸacak daha geniÅŸ çaplı terör zemini, onlara daha fazla siyasal manevra alanı saÄŸlıyor. Rusya’nın savaÅŸa müdâhil olması da aynı kirli uluslararası hesapların bir parçası olarak görülmelidir. ABD ve müttefikleri direniÅŸin daha ilk günlerinden itibaren Esed rejimine karşı olduklarını açıkladı. Åžayet bu söylemlerin sahadaki karşılığı, muhalifleri desteklemek yönünde gerçekleÅŸseydi savaÅŸ ilk 1,5 yıl içerisinde biterdi ve IŞİD ve benzeri yapılar Suriye’de olmazdı."

Albay rütbesindeyken rejim ordusundan ayrılarak muhaliflerin safına katılan Ageydi, ABD’nin IŞİD’i perde gerisinden istediÄŸi ÅŸekilde yönlendirdiÄŸini, geliÅŸmelerin istediÄŸi kıvama gelmesi ile birlikte IŞİD’e müdahale ettiÄŸini öne sürdü. Muhalif komutan, Suriye’de IŞİD’i ortaya çıkaran, besleyen kaynağın Esed rejimi olduÄŸunu ve BeÅŸÅŸar Esed iktidarda kaldıkça bu savaşın etkilerinin tüm dünyayı daha derinden sarsacağını düÅŸünüyor.

 

Ageydi, Rusların Irak Kürdistanı'nı ABD'ye kaptırdığı gibi Suriye'de aynı hataya düÅŸmek istemediÄŸini bundan dolayı YPG'yi desyeklediklerini söyledi.
[Fotoğraf: AJT-Yılmaz Bilgen]

 

Demokratik Suriye BirliÄŸi formaliteden ibaret'

Ageydi, 13 Ekim’de PYD öncülüÄŸünde oluÅŸturulan ve içinde Arap ve Süryani silahlı grupların da yer aldığı Demokratik Suriye Birlikleri’ni de eleÅŸtirdi.

ABD’nin havadan silah ve mühimmat yardımında bulunduÄŸu bu birliklerin yapısı, geçmiÅŸi ve hedefleri itibarı ile Suriye sorununun çözümünde herhangi bir etkisinin olacağına inanmadığını ifade eden komutan, bu yapının ABD tarafından muhatap alınmasını 5 yıllık hatalar dizisinin son halkası olarak nitelendirdi:

"Bölgesel ve oldukça sınırlı bir yapı olan Demokratik Suriye BirliÄŸi, PYD’ye daha fazla meÅŸruiyet kazandırma giriÅŸimidir. Bu askeri yapıda Kürtler dışında Arap, Türkmen ve Süryanilerin varlığının ise yok denilecek kadar az olması her ÅŸeyin basit bir formaliteden ibaret olduÄŸunu gösteriyor."

'Rusya, Irak Kürdistanı hatasını tekrarlamak istemiyor'

"PYD, hem ABD hem de Ruslardan destek görüyor. Dışarıdan bakılınca bu durum garip karşılanabilir ancak her iki devletin PYD’nin yanında yer almasının birincil sebebi savaşın devam etmesine yönelik arzularıdır. Çünkü onlar da biliyor ki, Suriye’nin bir ve bütün olmasına hizmet etmeyen her inisiyatif savaşın daha fazla uzamasına sebep olacaktır. Irak Kürdistanı’nı ABD’ye kaptıran Ruslar Suriye’de aynı duruma düÅŸmek istemiyorlar. PKK ile olan köklü iliÅŸkileri onları bu konuda biraz daha fazla umutlandırıyor. Ancak burada unutulan husus, Suriye’nin müstakil bir Kürdistan için sosyal ve coÄŸrafi yapısı gereÄŸi uygun fırsatlar sunmadığıdır. Suriye’de tek bir toprak parçası üzerinde kurulu devlet yapısı Kürtler için mümkün olmayacak. Bu imkânsız bir giriÅŸim ancak henüz büyük devletler de ayrılıkçılık yanlısı Kürtler de bunun farkında deÄŸil."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.