Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkler kapısını açmasaydı Kürtler ölürdü

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in ağabeyi Prof. Dr. Mustafa Müslim, PYD'nin, Suriye'deki Kürtlerin yüzde 10'luk bir bölümünü temsil ettiğini belirterek, "Eğer Türkler evlerini açmamış olsaydı Kürtler soğuktan ve açlıktan ölürdü" şeklinde konuştu.



Prof. Dr. Müslim, Türkiye'nin, hiçbir etnik ve mezhep gözetmeden savaÅŸ maÄŸduru Suriye halkına sahip çıktığını söyledi.

Terör örgütü DAEÅž'in saldırılarından kaçan binlerce Suriyeli Kürt'ün de geçen yıl Kobani (Ayn el Arap) üzerinden Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Müslim, "EÄŸer Türkler evlerini açmamış olsaydı Kürtler soÄŸuktan ve açlıktan ölürdü. Türk hükümeti ve halkının Kobanililere yaklaşımı çok ÅŸerefliydi, bunu tarih böyle kaydedecek" diye konuÅŸtu.

Müslim, Kobani'nin yönetiminin, kardeÅŸinin başında olduÄŸu PYD'nin kontrolünde olduÄŸunu anımsatarak, PYD'nin, özellikle son dönemde uluslararası basını iyi kullandığını ifade etti.

 


"Suriye'nin kuzeyindeki asıl yapı PKK'dır"

Suriye'nin kuzeyinde 15 siyasi parti olmasına raÄŸmen PYD'nin uluslararası arenada Kürtleri temsil ettiÄŸine dikkati çeken Müslim, Suriye'de bir Kürt devleti kurulması yönündeki görüÅŸlerini ise ÅŸöyle açıkladı:

"Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin inÅŸası ÅŸimdilik uzak görülüyor. Åžu anda Kürt devleti kurulması için bir yapı yok. Sadece kantonlar yerel yönetimlerle idare ediyorlar. Suriye'nin kuzeyindeki asıl yapı terör örgütü PKK'dır. PYD ve YPG, PKK'nın yan dallarıdır. PYD'yi PKK kurdu ve YPG de PYD'nin silahlı koludur."

Müslim, PYD'nin, Suriye'deki Kürtlerin yüzde 10'luk bir bölümünü temsil ettiÄŸinin altını çizdi.

Suriye'deki Kürt bölgelerinde demokrasinin sadece isminin kullanıldığını anlatan Müslim, "PYD'nin güçlü olmasının sebebi ellerinde silahlarının olmasıdır. Kendilerine muhalif olanları tutukluyor ve karşılarına farklı bir görüÅŸle çıkılmasını da istemiyorlar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Gizli anlaÅŸmalar yapanlar bugün birbirleriyle savaşıyor"

PYD'nin, Haseke'den çıkarılan petrolü tüccarlar aracılığıyla gizlice Suriye rejimine sattığını savunan Müslim, Suriye'de birçok grubun halktan habersiz kendi aralarında gizli anlaÅŸmaları olduÄŸunu, bu anlaÅŸmalar sayesinde petrolden milyon dolar gelir elde ettiÄŸini ileri sürdü.

Müslim, Suriye'deki gruplar arasındaki çatışmalara iliÅŸkin, "Gizli anlaÅŸmalar yapanlar bugün birbirleriyle savaşıyorlar" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

KardeÅŸi Salih Müslim'in eÄŸitimini Türkiye'de tamamladığını hatırlatan Müslim, kardeÅŸine bu süreçte yardımlarının olduÄŸunu belirtti.

KardeÅŸini Ä°stanbul'a "ilim öÄŸrensin" diye gönderdiklerini anlatan Müslim, "Orada baÅŸka kiÅŸilerle tanıştı. Bunu anladığımda ona Suudi Arabistan'da iÅŸ bulduk. On yıl çalıştıktan sonra iÅŸinden istifa ederek Suriye'ye döndü. Ülkemizde sol ve milliyetçilerle çalışmaya baÅŸladı" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.