Sosyal Medya

Dünya

Güney Afrika'da HAMAS rüzgarı

Güney Afrika’nın Batılı devletlerle özelde de Amerika ile olan ilişkilerinde aşk-nefret ilişkisi görülür. Ülkenin iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (AUK) bu defa riski göze alarak Hamas yönetimine kırmızı halı serdi.



Ä°srail'in Hamas'ı “terörist” bir hareket olarak ilan etmesine karşın bu resmi kabul cesur bir hareket olarak deÄŸerlendiriliyor.

Güney Afrika elbette, meÅŸru özgürlük hareketlerini terörist olarak deÄŸerlendiren böyle bir cepheye dahil deÄŸil. Hepsinden öte AUK, Ä°srail apartheid* rejimi ile aktif iliÅŸki içindeyken Batılı devletler tarafından bir cüzzamlı gibi dışlanmıştı.

Ä°srail ile apartheid rejimi iÅŸ birliÄŸi hakkında çok sayıda çalışma yapıldı, kitaplar yayımlandı. Ticari ve kültürel baÄŸların ötesinde Güney Afrika'nın Ulusal partisi, apartheid rejiminin Ä°srail ile kurduÄŸu güçlü askeri ve nükleer silah bağı ile “geliÅŸtiÄŸi”nden oldukça emin.
Hem Ä°srail hem de Güney Afrika için bu iliÅŸkiler doÄŸası gereÄŸi gizli saklı yürütülse de, arada bir “kazan-kazan” durumu vardır. Çünkü her iki yönetiminin de baskı rejimleri altındaki halkların insanlıklarına saygı göstermiyor. 

1994 yılıından bu yana Filistinliler, kendi özgürlüklerine de zemin hazırlayacak apartheid'ın yenilgiye uÄŸratılmasını umuyor. Kendi özgürlük savaÅŸçıları ile benzer mevzilerde bulunan bir müttefikin cephede olması kendi acı mücadelelerinde bir dönüm noktası olarak deÄŸerlendiriliyor.

Elbette bu durum çaÄŸdaÅŸ tarih kayıtlarında yer almayacak. Nelson Mandela'nın Yaser Arafat kucak açması bile, Ä°srail bayrağının 1948'den beri Güney Afrika ÅŸehri Pretoria'da bayrağının sallanıyor olduÄŸu gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmiyor. 

Pretoria, Güney Afrika'dan ayrılmadı. Ancak kadın ve erkekler olarak haysiyet ve onur ile yaÅŸama özgürlüÄŸünden bahsetmek zor. Özgür Güney Afrika ve Nelson Mandela'nın simgesel kiÅŸiliÄŸi baskı rejimi ile bir karşıtlık arzediyor ve Filistin için özgürlük temsali olarak gösterilemez.

GeçtiÄŸimiz yirmi sene içinde Hamas ile iliÅŸki kurmak için çok zahmetli mücadele verdik. Ä°srail'in sürgüne gönderilmiÅŸ liderlerine uyguladığı abluka ve tecrit politikasını kırmaya çalıştık. Bu çabalar ÅŸimdi Hamas'ın Güney Afrika'ya düzenlediÄŸi resmi ziyaret ile neticesini verdi.

Hamas liderlerinin Güney Afrika'ya hükümetimizin resmi misafirleri olarak kabulünü engelleyen görünmez duvar yıkıldı. Bu sayede hükümetimiz, sivil toplum örgütlerimiz, sendikalarımız ve medya kuruluÅŸlarımız Hamas'ın fikirleri, görüÅŸleri ve meÅŸru taleplerini ilk elden alma imkanı buldu.

Hamas'ın terör örgütü olarak deÄŸerlendiren ilkel apartheid dönemi görüÅŸüne sahip olanlar ise sinir krizi geçirecek. Ümit ettiÄŸimiz budur. 
Bu ziyaret, ülke içinde Filistin karşıtı siyaset yürütenler ve Ä°srail taraftarı yabancı çıkar gruplarını huzursuz edecek ve onlara Güney Afrika'nın kendi dış politikasında paradigma deÄŸiÅŸimine gidecek kadar olgun olduÄŸunu gösterecek.

Hamas'ın ziyareti heyecan verici bir deÄŸiÅŸikliÄŸin göstergesi. Aynı zamanda bu Filistin direniÅŸinin gücünün de tekrar dile getirilmesidir. 
* Apartheid rejimi, Güney Afrika'da siyahların temel insan haklarına sahip olmadığı Beyaz iktidarı dönemindeki yönetime verilen isimdir. Apartheid rejimi boyunca Güney Afrika'da siyah insanlar siyasal olarak da sadece yönetilenler konumundaydı.

Ä°kbal Jassat'ın politicoweb.co.za'da yer alan yazısı TimeTürk için Melahat Kemal tarafından Türkçe'ye aktarılmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.