Sosyal Medya

Güncel

Vasiyet davasına ret

Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinin, Atatürk Orman Çiftliği arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşasıyla ihlâl edildiği iddiasıyla açılan davanın reddine karar verdi.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi’ne (TMMOB) baÄŸlı meslek odaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinin, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi (AOÇ) arazisine CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi inÅŸasıyla ihlâl edildiÄŸini iddia ederek dava açtı. Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi davanın reddine karar verdi.

DuruÅŸmaya davacı odaların temsilcileri, müdahillik talebinde bulunanlar ile BaÅŸbakanlık, Maliye Bakanlığı, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi ve tarafların avukatları katıldı.

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi avukatı Mehmet Ali Alan, Medeni Kanun gereÄŸi davanın husumetten reddini talep etti. Davalıların ve müdahillerin davada menfaatleri bulunmadığını belirten Alan, "Eda davası açılacak hallerde tespit davası açılamaz, Medeni Kanun'un 499 ve Borçlar Kanunu'nun 243. maddesine göre ölüme baÄŸlı tasarrufun iptali veya tasarrufu istenir. Ayrıca Ankapark da yine amacına uygun olarak gezi, eÄŸlence ve dinlenme yeri olarak yapılmıştır" dedi.

Maliye Bakanlığı avukatı ise malik olmadıkları için Bakanlığa husumet yöneltilemeyeceÄŸini ve davanın reddini istediklerini belirtti.

Davacı Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, davada taraf olmak için Atatürk'ün yakını olmaya gerek olmadığını kaydetti.

Tezcan KarakuÅŸ Candan, "Tüm Türk halkı olarak bize emanet edildi, hepimiz bundan zarar görüyoruz. Ankapark denilen yer ticari bir alandır ve bugün orada Cumhuriyet’in belleÄŸi katledilmektedir. Burada hepimiz maÄŸduruz" dedi.

Hâkim Asuman Ada Åžahin davanın reddine karar verdiÄŸini belirtti. "Davanın reddine karar veriyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin kiÅŸi bakımından yetkisizlik nedeniyle verdiÄŸi emsal kararı var. Atatürk'ün vasiyetine hepimiz sahip çıkmak zorundayız" diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.