Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

300 milyon yıllık dev köpekbalığı

ABD'li arkeologlar 300 milyon yıllık dev bir köpekbalığına ait fosillere ulaştı. 'Texas süper köpekbalığı' adı verilen balığın boyu 8 metreyi aşıyor.



Arkeologlar Jacksboro kasabasında yapılan kazılarda boyu 9 metreyi geçen dev bir köpekbalığı fosiline ulaÅŸtı. 300 milyon yıl öncesine uzandığı belirtilen fosilin, geçmiÅŸte bulunan antik köpekbalığı kalıntılarından üç kat büyük olduÄŸu belirtildi. 

Süper köpekbalığının 230 milyon önce ortaya çıkan dinozorlardan çok daha eski zamanlarda yaÅŸadığına dikkat çeken bilim insanları, yapılan keÅŸfin öncesinde bilinen en eski büyük köpekbalığı kalıntısının 135 milyon yıllık olduÄŸunu belirtti. 

Süper köpekbalığı fosillerine ulaÅŸan ekibin başında yer alan Dallas Paleontoloji TopluluÄŸu'ndan Robert Williams, dev balığın yaÅŸadığı dönemde Texas'ın sığ bir denizle kaplı olduÄŸunu belirtti. Antik deniz yatağında yapılan araÅŸtırmalar iki köpekbalığı kafatası ve çok sayıda diÅŸ de ortaya çıkardı. 

Amerikan DoÄŸal Tarih Müzesi'nde küratör olan John Maisey, süper köpekbalığının boyutunu tespit edebilmek için geçmiÅŸte bulunan diÄŸer antik köpekbalıklarının ölçülerini deÄŸerlendirdi. Kafataslarının vücut büyüklüÄŸünün yüzde 10'unu kapsadığını tespit eden Maisey, süper köpekbalığının kafatasının 80 cm uzunluÄŸunda olduÄŸunu ele alarak boyunu en az 8 metre olarak hesapladı. 

AraÅŸtırmacılar, Texas süper köpekbalığının yeni bir tür mü olduÄŸunu yoksa Ä°skoçya'da geçmiÅŸte ortaya çıkarılan Goodrichthys eskdalensis türüne mi ait olduÄŸunu anlamak için daha fazla araÅŸtırma yapılması gerektiÄŸini belirtti. 

Kaynak: Discovery News, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.