Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mitrovica 15 yıl sonra birleşiyor

Kosova'nın 15 yıldır ikiye bölünmüş şehri Mitrovica, yapılan müzakereler sonrasında, şehrin ortasındaki köprünün yeniden geçişlere açılması ile biraraya geliyor



Kosova'da Arnavutların çoÄŸunlukta olduÄŸu Güney Mitrovica ile Sıpların çoÄŸunlukta olduÄŸu Kuzey Mitrovica arasındaki Ä°bre nehri üzerinde bulunan köprüde onarım çalışmaları baÅŸladı.

Yıllardır araç ulaşımına kapalı olan ve ÅŸehirde bölünme simgesi haline dönüÅŸen köprünün yaklaşık bir yıl sonra araç ve yaya trafiÄŸine açılması bekleniyor. Onarım çalışmaları ile birlikte köprü üzerinde Sırplar tarafından kurulan yeÅŸil alan halindeki barikadın da kaldırılması öngörülüyor.

AB tarafından yürütülen onarım çalışmaları hakkında Kosova ile Sırbistan baÅŸbakanları Brüksel’de yapılan diyalog  çerçevesinde anlaÅŸmışlardı. Köprüden ablukanın kaldırılması için baÅŸlatılan çalışmalarda köprünün her iki tarafında daha kabarık sayıda polis mensubunun mevcut olduÄŸu gibi KFOR güçlerinin de mevcutluÄŸu göze çapmaktadır

Kosova'nın Diyalog Bakanı Edita Tahiri, Ä°bre nehri üzerinde köprüde canlandırılma sürecinin baÅŸlatılmasını ülkemiz adına önemli bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendirdi. Tahiri, Brüksel diyalogu sayesinde 15 yıldan sonra Mitroviça’nın demokratik ve barış havası içerisinde birleÅŸtiÄŸini söyledi. Tahiri bu vesile ile herkes için ulaşıma açık ve ulusal bir yol olacak köprünün canlandırılmasının gelecek yılın Haziran ayında sona ereceÄŸini bildirdi.

CumhurbaÅŸkanı Atifete Yahyaga, Mitroviça’da köprünün canlandırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Köprünün canlandırılması çalışmalarının baÅŸlatılmasının, serbest dolaşım konusunda Kosova vatandaÅŸları için önemli bir anı teÅŸkil ettiÄŸini belirten CumhurbaÅŸkanı Atifete Yahyaga, ‘Facebook’ hesabından ÅŸu açıklamada bulundu:
“Mitroviça köprüsünde canlandırılma çalışmalarının bugün baÅŸlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, tüm Kosova vatandaÅŸları, serbest dolaşım ve çok etnili Kosova geleceÄŸi için çok önemlidir. Bu önemli sürece sundukları destek nedeniyle Avrupa BirliÄŸi ve Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne teÅŸekkür ediyorum.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.