Coğrafyamız
Mısır'da çok düşük katılımlı seçim
Mısır'da seçimlerde herhangi bir güvenlik ihlali olmadı ancak katılımın çok düşük olması dikkat çekti
Mısır'da 2 gün sürecek meclis seçimlerinin ilk aÅŸamasında oy verme iÅŸlemleri gün boyu devam etti. Seçimlerde herhangi bir güvenlik ihlali görülmezken katılımın çok düÅŸük olması dikkat çekti.
Öte yandan, bir yerel televizyon kanalına konuÅŸan Ä°skenderiye Emniyet Müdürü Ahmed Hicazi, herhangi bir güvenlik sorunu yaÅŸanmadığını oy verme iÅŸlemlerinin normal ÅŸekilde seyrettiÄŸini söyledi.
Seçimlerin yapıldığı vilayetlerde okullar tatil edilmesine raÄŸmen, katılımının diÄŸer seçimlere oranla daha düÅŸük olması dikkat çekiyor. Seçmenlerin sandığa gitmesini teÅŸvik için yarın da resmi tatil ilan edileceÄŸi ileri sürülüyor.
BaÅŸkent Kahire ile Giza ÅŸehri ve ülkenin en büyük kentlerinden Ä°skenderiye’deki oy verme iÅŸlemi medya organları, ülke kamuoyu ve gözlemciler tarafından yakından takip edilirken, Giza ve Ä°skenderiye'de seçmenlerin katılım oranının orta ve düÅŸük seviyede olduÄŸu gözlendi. Özellikle Ä°skenderiye’de akÅŸam saatlerine doÄŸru seçime katılım oranının daha da düÅŸtüÄŸü görüldü.
SELEFÄ° NUR PARTÄ°SÄ°'NÄ°N SEÇÄ°ME KATILIM ORANINI ETKÄ°LEMEDÄ°
Ülkedeki Ä°slami hareketler arasında seçimlere katılan tek parti Selefi Nur Partisi'nin (Selefi Davet Hareketi’nin siyasi kanadı) güçlü olması nedeniyle Ä°skenderiye’de daha fazla seçmenin sandık başına gideceÄŸi tahmin ediliyordu ancak beklenen katılımın gerçekleÅŸmemesi dikkati çekti.
Mısır’ın “Said Mısır” olarak ifade edilen güney ÅŸehirlerinde de bugün seçmenler sandık başına gidiyor. Ülkenin güney ÅŸehirlerinde katılım oranının da kuzey ÅŸehirlerdeki gibi olduÄŸu gözlendi.
SEÇÄ°ME EN ÇOK YAÅžLILAR KATILDI
Ülke genelinde sandık başına giden seçmenlerin çoÄŸunluÄŸunu yaÅŸlılar ve özellikle de yaÅŸlı kadınlar oluÅŸturuyor. Mısır kadınları en son yapılan CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde de sandığa en fazla giden sosyal grup olmuÅŸtu.
Seçimlere gurbetçi Mısırlıların katılım oranı ise Kuveyt ve BAE gibi Mısırlıların yoÄŸun olarak yaÅŸadığı ülkelerde kısmen yüksekti ancak Arap ülkeleri dışındaki ülkelerde katılımının orta ve düÅŸük seviyede olduÄŸu gözlendi.
CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah el Sisi dün halka hitabında, "Aydınlık bir vatan ve çocuklarınızın geleceÄŸi için sandık başına gidiniz” ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.
Ükenin 27 vilayetinin 14’ünde seçmenler iki gün boyunca sandık başına giderek oy kullanabilecek. Bu vilayetler; Giza, Feyyum, Beni Suveyf, El Minye, Asyot, Vadi el Cedid, Suhac, Gına, Luksor, Asvan, Kızıldeniz, Ä°skenderiye, Bahira ve Matruh.
Dün oy verme iÅŸlemi 19 bin sandıkta gerçekleÅŸti. Seçmenler, 448 bağımsız, 120 de parti listelerinden milletvekili seçmek için sandık başına giderken, Mısır anayasası gereÄŸi CumhurbaÅŸkanı Sisi de ayrıca 28 milletvekili atayacak.
Meclis seçimleri, eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından 3 Temmuz 2013 tarihinde ilan edilen “Yol Haritası”nın son adımını oluÅŸturuyor.
Seçimleri Müslüman KardeÅŸler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi, Devrimci Sosyalistler, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi, Eymen Nur liderliÄŸindeki Yarın Devrim gibi siyasi akımlar boykot ediyor.
Eski Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Amr Musa liderliÄŸindeki Kongre Partisi’nin ise seçimleri boykot ettiÄŸini duyurmamasına raÄŸmen seçimlere katılmaması dikkat çekiyor.
Mısır’ın tarihi partilerinden Vefd ve Selefi Hareketin siyasi kanadı Nur Partisi seçimlere katılan iki önemli siyasi akım. Bazı adaylar ise seçime koalisyon oluÅŸturarak girdi. Adından en fazla söz edilen siyasi oluÅŸum "Mısır Sevgisi Ä°çin Koalisyonu".
Henüz yorum yapılmamış.