Sosyal Medya

Güncel

Merkel'le fasıl anlaşmazlığı

Başbakan Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Merkel, Suriye sorunu, mülteci krizi ve AB-Türkiye ilişkilerini konuştu. Türkiye'nin 6 yeni fasıl açılması talebi var; Merkel ise ilk üç fasla sıcak bakıyor.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, mülteci krizine karşı Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi (AB) arasında iÅŸbirliÄŸi eylem planını görüÅŸmek üzere bir araya geldi. Ä°stanbul Dolmabahçe'deki BaÅŸbakanlık Ofisi'nde görüÅŸen iki lider, çalışma yemeÄŸinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, görüÅŸmenin ana gündem maddelerinin Suriye sorunu ve Türkiye-AB iliÅŸkileri olduÄŸunu anlattı:

"Küresel ve bölgesel sorunları da kapsamlı ÅŸekilde görüÅŸtük. Özellikle OrtadoÄŸu'da olan geliÅŸmeler ve Suriye sorununa deÄŸindik. Suriye'de son 5 yıl içinde insani bir trajediye dönüÅŸen soruna cevap bulunmaması hususunda her iki ülke de duyduÄŸumuz rahatsızlığı ifade ettik. 

Türkiye AB iliÅŸkileri

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasını beklediklerini söyleyen DavutoÄŸlu, 17, 23, 24 ve 26. fasılların açılabilmesini mümkün gördüklerini belirtti. BaÅŸbakan, sözkonusu ilk üç fasılla ilgili çalışmaların ilk aÅŸamada hızlanması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. 

17.FASIL NELERÄ° KAPSIYOR?

Ekonomi ve Para Politikası faslının dayandığı müktesebat, kısaca mâli uyum olarak özetlenebilir. Temel olarak üye ülkelerde merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün Merkez Bankaları tarafından doÄŸrudan finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı eriÅŸiminin önlenmesi konularına iliÅŸkindir.

'17. faslın açılmasını istiyoruz'

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel de, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söyledi; "17, 23 ve 24 ile adım adım gidebiliriz" dedi.

Tam üyelik konusunun "ucu açık" olduÄŸunu söyleyen Merkel, diÄŸer aday ülkelere verilen 'güvenli ülke' statüsünün Türkiye'ye verilmesi yönündeki bir soruya ise,"Ben bu konuda da görüÅŸebiliriz diyorum. Türkiye aday ülke statüsündedir. Åžimdi de bunu dikkate almamız gerekir. Ä°ltica konusu hukukidir. Buna paralel olarak vizenin kolaylaÅŸtırılması söz konusu" ÅŸeklinde yanıt verdi.

'Rumları nasıl ikna edeceksiniz?'

Alman bir gazeteci Merkel'e "6 fasıl talebine nasıl bakıyorsunuz? Kıbrıs Rumlarını nasıl ikna edeceksiniz? 3 milyar Euro'luk yardım Türkiye'nin adaylık fonundan mı?" sorularını yöneltti.

Merkel, Türkiye'ye yükün paylaşılması konusunda maddî yardım konusunun da konuÅŸulduÄŸunu ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerini anladıklarını söylemekle yetindi. DiÄŸer fasılların da çok önemli olduÄŸunu ve tam üyelik için tüm ülkelerin onayının gerektiÄŸini söyleyen Merkel, "Söz verilen ödemelerin yapılmadığını biliyoruz. Ek bir ödeme olacak, ayrıntıları daha sonra ele alacağız dedi.

'Erdoğan'ın ziyareti yapıcı'

"Sayın ErdoÄŸan'ın Brüksel'de yapıcı bir ziyareti vardı", diye Almanya BaÅŸbakanı, Schengen vizesi konusunda da "Ä°kili iliÅŸkilerimiz arasında tabii bazı görüÅŸmeler yaparak kolaylaÅŸtırabiliriz. Vize konusunda bazı talepler var. Buna karşılık olarak bizim de beklentimiz var, özellikle AB - Türkiye arasında göçmenler konusunda hazırlanan bir belge var. Burada zamansal bir paralellik var. Geri kabul anlaÅŸmasının da gündeme gelmesi gerekir" diye devam etti.

'Suriye'den önce de vizede mutabık kalmıştık'

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Geri Kabul AnlaÅŸması'nın aynı zamanda Türk vatandaÅŸlarına Schengen uygulamasını da getirmesi gerektiÄŸini söyledi.

DavutoÄŸlu, "Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleÅŸtirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına deÄŸil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle hem Geri Kabul AnlaÅŸması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer" diye konuÅŸtu.

 

[FotoÄŸraf: AA]
 

 

'Merkel'in ziyareti insanî'

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in ziyaretinin siyasi nedenlerden ziyade insanî amaçlı olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:

"Aylan gibi bir tek çocuÄŸun canını dahi kurtarabileceksek, siyasetin önemi yok. Sayın Merkel'in ziyareti herhangi bir siyasetin gereÄŸi deÄŸil, insanî bir ziyarettir. Sayın Merkel çok doÄŸru bir zamanlamayla tamamen insanî ve Türk-Alman dostluÄŸu üzerine gelmiÅŸtir. Ä°nsan hayatı söz konusu olduÄŸunda da baÅŸka hiçbir mülâhazayı kabul etmeyiz."

"Son aylarda Avrupa'da ve dünyada bu konuda (mülteciler) çok ciddi bir duyarlılık oluÅŸtu" diyen DavutoÄŸlu, "Bu duyarlılık konusunda da Sayın Merkel'in yaptığı öncülüÄŸü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kuzey Irak gündemi

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, görüÅŸmelerinde Kuzey Irak konusunun da gündeme geldiÄŸini ve mevkidaşıyla bu konuda da hemfikir olduklarını ifade etti:

"Åžu konuda da memnuniyetimi ifade etmek isterim. Sayın Merkel'in özellikle Suriye'de ve OrtadoÄŸu'daki geliÅŸmeler konusunda Türkiye ile birlikte hareket etme hususunda geniÅŸ bir perspektife sahip olması. Mesela Kuzey Irak'ta da Kürt Bölgesel Yönetimi'ne destek baÄŸlamında da Türkiye de Almanya da destek veriyor Sayın Barzani'ye. Bu anlamda DAEÅž'e karşı verilen bu desteklerde de koordinasyon yapılması hepimizin ortak gayreti, niyeti. Bunları geniÅŸ kapsamlı ÅŸekilde ele aldık."

Sınır ihlâlleri ve Patriotlar

NATO üyesi iki ülkenin baÅŸbakanı, Türkiye'nin Suriye sınırındaki ihlâlleri ve sınır güvenliÄŸini de konuÅŸtu. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Sayın Merkel'e patriotlar konusunda 3 yıl Türkiye'de kalmaları sebebiyle teÅŸekkür ettim. O da Türkiye'nin güvenliÄŸi konusunda bundan sonra iÅŸ birliÄŸi yapmaya devam edeceÄŸimiz hususunu vurguladı" dedi.

Askeri yetkililerin bu konuları ayrıntılı olarak görüÅŸtüklerini söyleyen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, "Daha yakın istiÅŸare içinde olacağız" diye konuÅŸtu. 

'Halep'e saldırılar yeni göç dalgası getirebilir'

Halep ve Ä°dlib'e yönelik rejimin ve Rusya'nın hava saldırıları ile IŞİD'in karadan saldırıları halinde yeni bir göç dalgasının baÅŸlayabileceÄŸini belirten BaÅŸbakan, "Güvenli bölgeyi de kendi aramızda detaylı görüÅŸtük. Halep'e artan rejim ve DEAÅžsaldırılarını konuÅŸtuk. Yeni göçlerin gelmemesi için Suriye'de göçlerin tutulması için güvenli alan zarurettir. Halepteki nüfusun büyük çoÄŸunluÄŸu bundan etkilenir. Ä°dlib ve Halep'e saldırılar yeni göç dalgalarına sebebiyet verebilir" dedi.

Merkel - ErdoÄŸan görüÅŸmesi

 

Almanya BaÅŸbakanı Merkel ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın görüÅŸmesi sonrası kısa bir açıklama yapıldı.
[FotoÄŸraf: AA]

 

Almanya BaÅŸbakanı Merkel, DavutoÄŸlu'yla görüÅŸmesinin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı ziyaret etti. Burada ikili görüÅŸme sonrası, benzer açıklamalar yapıldı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Külfet paylaşımı üzerinde deÄŸerlendirmemiz oldu. 'Bizlerin Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı müÅŸterek hareket etmemiz gerektiÄŸi üzerinde durduk. Fasıllar üzerindeki çalışmaları da deÄŸerlendirme imkanımız oldu. Gerek 15, 17, 23, 24 ve 31. fasıllar üzerinde deÄŸerlendirme yaptık" diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, Türkiye'nin AB üyeliÄŸi konusunda da Almanya'nın yanı sıra Fransa, Ä°ngiltere ve Ä°spanya gibi üye ülkelerin desteÄŸini beklediklerini söyledi.

BaÅŸbakan Merkel de görüÅŸmelerin olumlu geçtiÄŸini ve ikili iliÅŸkilerin güçlendirilmesi gerektiÄŸini burada da vurguladı.

"Özellikle terörle mücadele konusunu deÄŸerlendirdik" diyen Merkel, "Mülteci hareketinin artabileceÄŸini ve Türkiye üzerinden AB'ye akacağını görebiliyoruz. Türkiyenin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiÄŸini savunuyoruz" dedi.

Merkel'in tutumu deÄŸiÅŸecek mi?

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine röportaj veren Merkel, AB'ye aday ülkeler arasında güvenli ülke statüsü verilmeyen tek ülkenin Türkiye olduÄŸunu belirtip, Türkiye'ye güvenli ülke statüsü verilmesinden yanayım" demiÅŸti.

Merkel, Almanya’da ARD televizyonuna yaptığı açıklamalarda ise, "(Türkiye’nin) AB üyeliÄŸine her zaman karşıydım, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da bunu biliyor. Hâlâ da öyleyim" ifadelerini kullanmıştı. "Türkiye ile yük paylaşımı konusunda konuÅŸmamız gerekiyor" diyen Almanya BaÅŸbakanı, "Bu, Türkiye’ye para vereceÄŸimiz anlamına geliyor. Ayrıca vize sınırlamalarını kolaylaÅŸtırmak gibi bazı taleplerini de yerine getireceÄŸiz" açıklamasını yapmıştı.

Üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı savunan Merkel, Türkiye’nin AB üyeliÄŸine 2005’te baÅŸbakan olmadan önce de karşıydı. Merkel’in bu açıklamasının sorulması üzerine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Merkel ile bu düÅŸüncesini Türkiye’de düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde görüÅŸeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.