Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de 'dev Rus üssü' muamması

Rusya'nın Suriye operasyonlarını yöneten Kartapolov, büyük bir askeri üs kurulacağını söyledi, Kremlin'den ise sert bir yanıt geldi.



Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını yöneten Operasyonel Birim BaÅŸkanı Andrey Kartapolov, Moskova’nın Suriye’de deniz, kara ve hava birliklerini içine alan devasa bir askeri üs kuracağını açıkladı. Ancak generalin bu çıkışına Kremlin Sarayı azarlarcasına yanıt vererek, “Rusya’nın nerede askeri üs kuracağına Savunma Bakanlığı deÄŸil, BaÅŸkomutan Vladimir Putin karar verir” dedi.

Suriye’de yeni ve devasa bir Rus askeri üssü kurulacağına dair tartışma önceki gün baÅŸladı. “Komsomolskaya Pravda” gazetesine demeç veren General Kartapolov, “Suriye’deki mevcut Tartus deniz üssümüzün yanı sıra bir de kara üssü kurmayı düÅŸünmüyoruz. Asıl planımız tek bir üs oluÅŸturmak. Burada deniz, kara ve hava birlikleri bir arada yer alacak” dedi.

Aynı zamanda Rusya Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı olan Kartapolov ayrıca ÅŸu anda Suriye’nin Akdeniz kıyılarında bulunan çok sayıdaki savaÅŸ gemisinin İŞİD’e karşı operasyonlara her an füze ateÅŸiyle katılabileceklerini bildirdi.

Kartapolov’un çıkışına Kremlin Sarayından yanıt gecikmedi. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov gazetecilerin “Rusya Suriye’de yeni askeri üs mü kuruyor” sorusuna sinirli bir ÅŸekilde cevap vererek, “Bu soruyu bana yöneltirken bizim Genelkurmay’ın BaÅŸkomutan Putin’in bilgisi dışında karar aldığını mı ima ediyorsunuz? Böyle düÅŸünüyorsanız diÄŸer sorularınıza geçelim lütfen” ifadesini kullandı.

Rusya Genelkurmayı ile Kremlin Sarayı’nın askeri üs hakkındaki farklı tutumu yorumlayan Moskova’daki askeri gözlemciler, yönetimde “Suriye’deki krize Rusya hangi derinliÄŸe kadar girmeyi düÅŸünüyor” tartışması baÅŸlamış olabileceÄŸini belirtti. Ä°kinci ihtimal ise Rusya’nın Suriye’de gerçekten kalıcı ve büyük bir üs kurmayı planladığı, ancak General Kartapolov’un aceleci davranarak bu bilgiyi zamanından önce basınla paylaÅŸmış olduÄŸu yönünde.

Rusya, Suriye'deki hava saldırıları için Lazkiye kentindeki Hmeimim hava üssünü kullanıyor. Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü ise Suriye’nin sahil kenti Tartus'ta yer alıyor.

RUSYA: ESAD'IN KALMASINDA ISRAR ETMÄ°YORUZ

Öte yandan Rusya BaÅŸbakanı Dimitri Medvedev, Suriye’de Esad rejimini muhafaza etmeye çalışmadıklarını söyledi.

Rusya televizyonuna çıkarak Suriye konusundaki bu sürpriz açıklamayı yapan BaÅŸbakan Medvedev, “Rusya açısından Suriye’de Esad rejiminin ayakta kalıp kalmayacağı önceliÄŸimiz deÄŸil. Bizim ÅŸu anki çabalarımız Åžam yönetiminin başına Esad yerine İŞİD gibi teröristlerin gelmemesidir. Suriye’de yönetim deÄŸiÅŸecekse bu uygar biçimde, halkın vereceÄŸi çoÄŸulcu karar ile gerçekleÅŸmeli” dedi.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’den daha liberal görüÅŸleriyle tanınan Medvedev, Libya’da Suriye benzeri bir kriz patlak verdiÄŸinde BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya’ya çekimser oy verdirerek Batı'nın operasyonlarına yeÅŸil ışık yakmıştı. Medvedev o dönemde Rusya Devlet BaÅŸkanı görevini yürütüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.