Sosyal Medya

Dünya

FT: Merkel Saray'a gitmek istemedi

Financial Times'ta yer alan haberde, 'AB Türkiye'nin talebiyle ilerleme raporunu seçim sonrasına erteledi, Merkel Beştepe'ye gitmek istemedi' dendi...



Ä°ngiliz gazetesi Financial Times, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Türkiye'deki ifade özgürlüÄŸü koÅŸullarının sert bir dille eleÅŸtirildiÄŸi ilerleme raporu tarihini erteledi. Raporun, göçmen krizi konusunda Ankara'nın desteÄŸini alabilmek için 1 Kasım'daki seçimlerin sonrasına erteleyeceÄŸini bildirdi. Gazete, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in bugünkü Türkiye ziyaretiyle ilgili yeni bir iddiada da bulundu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Financial Times'a konuÅŸan bir AB büyükelçisi, raporun CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talebiyle ertelendiÄŸini iddia etti.

FT, "Raporun ertelenmesi Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın lehine görünüyor. ErdoÄŸan'ın otoriter yaklaşımları göçmen krizi patlak verinceye kadar AB için önemli bir kaygıydı" ifadesini kullandı.

Göçmen krizinin çözümü için Ankara'nın desteÄŸini isteyen AB liderlerinin Türkiye'ye üç temel konuda taviz vermeye hazır olduÄŸu aktaran FT, bunları ÅŸöyle sıraladı:

 *Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalması için 3 milyar euro mali destek.

  *Üyelik müzakerelerine hız verilmesi.

  *Türk vatandaÅŸlarına vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalar yapılması.

Financial Times haberinde Ankara'ya vadedilen bir diğer konunun ise ilerleme raporu olduğu vurgulandı.

Gazeteye bilgi veren bir diplomat "BaÅŸta Türkiye'deki ifade özgürlüÄŸü koÅŸulları olmak üzere çok sayıda sert eleÅŸtiri içeren ilerleme raporunun ileri bir tarihe erteleneceÄŸi konusunda Ankara'ya teminat verildi" dedi. Bilgiyi veren diplomat, ilerleme raporununAvrupa Komisyonu'ndaki onay sürecinin hâlâ baÅŸlatılmadığını söyleyerek, bu sürecin zaman alacağını vurguladı.

"ERDOÄžAN Ä°STEDÄ°"

Haberde AB'nin raporu erteleme kararından memnun olmayanların bulunduÄŸu da ifade edildi. Gazeteye konuÅŸan bir AB büyükelçisi, raporun CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın talebiyle ertelendiÄŸini öne sürerek, "Bu, hiç saÄŸlıklı bir durum deÄŸil" yorumunda bulundu.

Haberde ÅŸöyle denildi:

"Her ne kadar gelecek hafta raporun yayınlanma ihtimali çok düÅŸük olsa da son karar Komisyon BaÅŸkanı Jean Claude Juncker'e ait olacak. Komisyon BaÅŸkanlığı sözcüsü, Juncker'in raporu 'en yüksek düzeyde basın ilgisini çekebileceÄŸi dönemde yayınlamayı tercih edeceÄŸini' ifade etti."

'MERKEL' Ä°DDÄ°ASI

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in yarınki Türkiye ziyaretine de deÄŸinilen haberde, "Bu ziyaret Avrupa'nın Türkiye'yle iÅŸbirliÄŸi yapma isteÄŸini ortaya koyacak. Ancak Merkel Ankara'ya gitmektense Ä°stanbul'u tercih etti. Bu tercih biraz da 1100 odalı CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı önünde ErdoÄŸan'la birlikte poz vermek istememesinden kaynaklanıyor" iddiasında bulunuldu.

AA ÖNCE "ANKARA" DEDÄ°

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Merkel, yarın Ä°stanbul'da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile bir araya gelecek. Ajans, 12 Ekim'de geçtiÄŸi ilk haberde ise Merkel'in Ankara'ya çalışma ziyareti gerçekleÅŸtirerek, ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu'yla görüÅŸeceÄŸini bildirmiÅŸti.

6 AYDIR BÄ°LÄ°NÄ°YORDU

Türkiye'nin yıllık Avrupa BirliÄŸi karnesi niteliÄŸinde olan ve ilki 1998'de yayımlanan Ä°lerleme Raporu'nun bu ÅŸekilde ertelenmesi bir ilk olma özelliÄŸi taşıyor. Raporun yayımlanacağı tarih olarak 14 Ekim verilmiÅŸti. Daha sonra 15 Ekim'de yapılan mülteci krizi ve Türkiye'yle iliÅŸkilerin odakta yer aldığı AB Zirvesi bahane edilerek belgenin yayımlanmasının 21 Ekim'e ertelendiÄŸi duyuruldu. Buna gerekçe olarak ise Jean Claude Juncker yönetimindeki ilk Ä°lerleme Raporu olacağı ve Juncker'in büyük önem verdiÄŸi, hak ettiÄŸi medya ilgisini görmesini istemesi gösterildi. Oysa bu zirvenin yapılacağı en az altı aydır biliniyordu. Bu tarih bilinmesine raÄŸmen Ä°lerleme Raporu için 14 Ekim tarihi belirlendi ve son dakikada “zirvenin gölgesinde kalacağı” gerekçesiyle ertelenmesi dikkat çekti. 21 Ekim'den vazgeçilmesi için ise AB Komisyonu somut bir gerekçe göstermiyor ve belgenin yayımlanacağı tarihin, “Juncker'in en uygun göreceÄŸi tarih olacağı tarih” olacağı açıklamasını yapmakla yetiniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.